Distribuiți conținutul mai departe!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Bagholder (cel care ține sacul) = Persoană care își folosește abilitățile de persuasiune pentru a-i convinge pe alții să investească în criptomoneda care le aduce cele mai multe beneficii financiare. Termen peiorativ care îi delimitează pe cei bine-intenționați și obiectivi de cei care încearcă să crească prețul „sacului” pe care îl țin (cu sensul că odată ce sacul se umple, persoana care în ține va fugi cu valorile).

 

Bitcoin = conform documentului statutar („The Bitcoin Whitepaper„), Bitcoin este un sistem electronic descentralizat de transfer al valorilor („peer to peer electronic cash system”). Moneda în sine este o îmbunătățire a sistemului experimental Bit Gold pe care inginerul american Nick Szabo l-a dezvoltat în anii 1990, la care se adaugă învățăturile desprinse din tehnologia BitTorrent și conceptul inovator de lanț de blocuri (blockchain). Este prima criptomonedă, punctul de referință pentru toate celelalte invenții din domeniu și standardul tehnologic. Bitcoin este cunoscut pentru sistemul deflaționist care permite emiterea a maxim 21 de milioane de monede, sistemul de „Proof of Work” (dovada de lucru) prin care se evită fraudarea sistemului prin dubla cheltuire a monedelor și sistemul de stocare a tuturor tranzacțiilor într-un lanț de blocuri pentru a evita necesitatea unei autorități centrale.

 

Blockchain (lanț de blocuri) = Tehnologia inovatoare care stă la baza tuturor criptomonedelor și care a fost introdusă în 2008 odată cu lansarea Bitcoin. Toate tranzacțiile sunt înregistrate și stocate într-un lanț de blocuri principal care se constituie prin consensul majorității nodurilor operatoare. Astfel, încercările de fraudare a rețelei devin imposibile din punct de vedere tehnologic și conflictele de date sunt rezolvate automat prin anularea tranzacțiilor străine. Cel mai mare avantaj al lanțului de blocuri este transparența: pot fi observate și analizate toate tranzacțiile efectuate, iar fiecare monedă are o istorie a schimburilor care poate fi urmărită. Activitatea din lanțul de blocuri Bitcoin poate fi urmărită oricând aici.

 

Bloodbath (baie de sânge) = O corecție de preț care apare atunci când investitorii își retrag profiturile sau vând într-o stare de panică indusă de FOMO. În istoria criptomonedelor au existat numeroase prăbușiri și băi de sânge, însă interesul crescut pentru tehnologie și potențialul pe care îl are a contribuit de fiecare dată la o revenire spectaculoasă. Pentru cei care au realizat investiții și se află în pierdere, este cel mai bun moment pentru un HODL prelungit.

 

BTFD (Buy the Fucking Dip – Cumpără Când Prețul Scade) = Un sfat sau îndemn acordat începătorilor din domeniul investițiilor, care au un grad redus de înțelegere asupra felului cum funcționează piața criptomonedelor și cel mai probabil cumpără aproape de maximul istoric. Ideea sugerată de mesaj este aceea de a urmări fluctuațiile de preț pe termen lung și de a poziționa investiția în momentul cel mai oportun pentru a face profit.

 

DYOR (Do Your Own Research – Fă-ți Singur Cercetarea) = Sfat sau îndemn oferit scepticilor care nu cred în recomandările cuiva. În funcție de context, poate fi echivalentul expresiei „Dacă ești atât de deștept, descurcă-te singur” sau poate fi o recomandare înțeleaptă care amintește de virtuțile autonomiei intelectuale.

 

Ethereum = Criptomonedă de a doua generație creată de Vitalik Buterin pentru a sprijini construirea de aplicații descentralizate care utilizează lanțul de blocuri. Pornind de la ideea de contracte inteligente pe care a introdus-o Nick Szabo (inventatorul Bit Gold și una dintre persoanele suspectate că ar fi în spatele Bitcoin), Vitalik a creat o monedă menită să sprijine finanțarea de proiecte, realizarea de organizații descentralizate cu reguli pre-stabilite, organizarea de tururi de vot online și realizarea de parteneriate condiționate de linii de cod asupra cărora se convine inițial. Ethereum nu este menit să devină o monedă precum Bitcoin, ci se vrea a fi un mijloc de a efectua tranzacții între dezvoltatorii de aplicații descentralizate. Una dintre idealurile promovate de această monedă este acela de a facilita tranziția către Web 3.0, un mediu online unde utilizatorii încheie contracte și convenții unii cu alții pentru a face transferuri de valori condiționate de termeni prestabiliți.

 

Ethereum Classic = Moneda inițială din familia Ethereum, bazată pe principiul libertarian „Code is law” (codul este lege). Invocând principiul imutabilității, o parte dintre dezvoltatorii proiectului original Ethereum au refuzat să intervină asupra tranzacțiilor deja efectuate în sistem pentru a corecta o vulnerabilitate din cod. Filosofiile diferite prezentate (laissez-faire vs guvernanță) au dus la o schismă care a rupt comunitatea în două tabere. Întrucât principalii membri fondatori s-au alăturat proiectului bazat pe intervenții asupra lanțului de blocuri, Ethereum Classic a suferit câteva modificări care l-au diferențiat de moneda geamănă (spre exemplu, a îmbrățișat sistemul deflaționist cu masă monetară finită).

 

Exit Scam / Exit Scam = A se căuta Bitconnect X și zeci de evenimente ICO mincinoase, care nu și-au îndeplinit niciodată angajamentele pentru care au cerut finanțare (o șarlatanie menită să profite de naivitatea și lăcomia de îmbogățirea a oamenilor; deseori ia forma unei scheme piramidale, de cele mai multe ori din motive ce țin de recrutarea ușoară a noilor investitori. Odată ce adună sumele necesare, dispar din peisaj și distrug speranțele investitorilor).

 

Fiat / Fiat Currency = Bani emiși de către guverne în perioada de după 1971, când a fost eliminat standardul aurului (gold standard) în vederea emiterii de masă monetară fără a ține cont de rezervele de metale prețioase care le garantează valoarea. Dacă primele bancnote substituiau monede de aur sau argint și garantau schimbul cu o anumită cantitate de metale prețioase (care exista în rezerva statului), politicile monetare din a doua jumătate a secolului al XX-lea au împins la o eliminare a valorii intrinseci a banilor. Termenul provine din verbul latinesc „fiat” care înseamnă „să se facă” („fiat voluntas tua” = „facă-se voia ta”) și desemnează un ordin al unei autorități.

 

FOMO (Fear Of Missing Out) = Sentimentul de teamă și disperare care apare atunci când una dintre criptomonede are parte de o creștere fulminantă și individul se gândește că va pierde ocazia de îmbogățire. Este una dintre stările iraționale care îi domină pe începătorii din domeniu și care conduce, în cele mai multe cazuri, la pierderi. La fel ca în cazul acțiunilor de la bursă, este o idee bună să cumperi atunci când prețul scade și să aștepți.

 

FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt – Teamă, nesiguranță și dubii) = Un acronim utilizat în politică și finanțe pentru a descrie tacticile discursive ale inamicului. Atunci când cineva distribuie „FUD”, scoate din context jumătăți de adevăruri pentru a demonstra un punct de vedere subiectiv și pentru a răspândi sentimente negative în rândul maselor. Tactica este folosită și de televiziunile din România în cazul anumitor practici politice (binom, stat paralel, forțe obscure, servicii secrete) și, chiar dacă nu schimbă opiniile tuturor, sădește îndoiala în mințile oamenilor. În cazul criptomonedelor, FUD este un fenomen des întâlnit și deseori avem parte de oameni influenți care se referă la Bitcoin ca fiind o schemă piramidală, o schemă Ponzi, o înșelăciune, o bulă, sau o conspirație internațională.

 

HODL = o scriere greșită a cuvântului „Hold” care a devenit populară pe forumurile Bitcoin și s-a răspândit în jargonul criptomonedelor. Se referă la acțiunea de a ține monedele pe o perioadă mai lungă de timp (existând adjectivul HODLer) și/sau de a rezista în perioada băilor de sânge. Principiul care stă la baza ideii de HODL este acela de a nu vinde niciodată în pierdere și, în mod ideal, de a maximiza profitul. Anumiți contemporani i-au complicat semnificația pentru a deveni nu acronim pentru expresia „Hold On for Deal Life” (ține monedele pentru scumpa ta viață).

 

ICO (Initial Coin Offering) = Eveniment de pre-lansare a unei noi monezi unde sunt oferite procente din viitoarea masă monetară primilor investitori în proiecte. Majoritatea dintre ele sunt create doar din dorința de înavuțire a fondatorilor, dar există și proiecte bine-intenționate care au în spate specialiști în inginerie și criptografie. În general moneda folosită pentru finanțare este Ethereum, însă în ultimele luni se acceptă și NEO (varianta chinezească de Ethereum). Astfel de investiții sunt riscante și se bazează pe încredere oarbă în bunele intenții și etica de muncă a organizatorilor care solicită fonduri.

 

Litecoin = Criptomonedă realizată în baza codului sursă Bitcoin de către Charlie Lee, fost inginer la compania Google și director al platformei Coinbase. Spre deosebire de Bitcoin, Litecoin folosește un algoritm diferit pentru minare, beneficiază de verificare și efectuare a tranzacțiilor la fiecare 2.5 minute (spre deosebire de cele 10 necesare în cazul Bitcoin) și are o masă monetară de 84.000 de unități (de 4 ori mai mare decât Bitcoin). Se vrea a fi o versiune mai rapidă a Bitcoinului, tinde să se orienteze către efectuarea de plăți și tranzacții și testează tehnologii precum SegWit și Lightning Network înainte ca ele să fie adăugate în sistemul Bitcoin. Comparația cea mai utilizată în dezbateri este că Bitcoin este aurul (scump și mai dificil de transportat), în timp ce Litecoin este argintul (mai accesibil și mai rapid).

 

Rekt = O formă prescurtată a adjectivului „wrecked”, care se referă la pierderile suferite în cazul unor investiții neinspirate. În cazul monedelor de calitate care au un viitor pe piață (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Monero, Ripple) înseamnă mai mult la acțiunea de a cumpăra la un preț prea mare (și este cumva un antonim contextual pentru HODL). Dar jargonul monedelor create doar pentru profituri rapide și a schemelor piramidale dovedite precum Bitconnect și Onecoin spune că este „rekt” acela care investește și chiar pierde banii din cauza închiderii serviciilor. Au existat cazuri nefericite de pierzători, se întâmplă să cunosc personal câteva și din același motiv este foarte important să ne documentăm cu atenție înainte de a investi în „noul Bitcoin”.

 

Minat/Miner = pentru a încuraja utilizatorii de internet să pună puterea de procesare a calculatoarelor la dispoziția rețelei descentralizate Bitcoin, fondatorul Satoshi Nakamoto a inventat un sistem de recompense prin care participanții care realizează tranzacțiile rețelei primesc Bitcoini. Astfel au apărut minerii de criptomonede, cei care construiesc sisteme de calcul menite să garanteze funcționarea rețelelor, având interesul personal de a obține recompensele.

 

Node (Nod) = Într-o rețea descentralizată, fiecare dispozitiv care intervine cu modificări asupra schimbului de informații se numește nod. Atât calculatoarele care minează cât și telefoanele mobile care realizează transferul de monede pot fi clasificate drept noduri ale rețelei.

 

Ripple = Companie americană care a dezvoltat soluții pentru a îmbunătăți tranzacțiile interbancare de capital. Printre soluțiile pe care le oferă se numără xCurrent, xRapid, xChat și criptomoneda centralizată XRP. Toate fac parte din planul de a înlocui sistemul SWIFT cu mijloace mai rapide și mai accesibile. Ripple a anunțat parteneriate cu o serie de instituții bancare, cu Money Gram și cu Western Union, însă niciuna dintre ele nu tranzacționează XRP în acest moment.

 

XRP = Criptomoneda cvasi-centralizată a companiei Ripple. Prezintă o masă monetară totală de 100 de miliarde de unități (de aproximativ 5000 de ori mai multe decât în cazul Bitcoin), dintre care doar 39 de miliarde se află în circulație. Moneda nu este complet descentralizată pentru că nu oferă niciun fel de recompense celor care își pun la dispoziție calculatoarele pentru a verifica tranzacții, ceea ce înseamnă că interesul pentru astfel de activități este scăzut. Masa monetară aflată în circulație crește automat cu 1 miliard în fiecare lună, iar cantitățile nefolosite sunt returnate într-un seif special pentru a fi păstrate. Dintre toate criptomonedele, XRP are cel mai rapid sistem de efectuare a tranzacțiilor (timpul de confirmare este de doar 4 secunde, spre deosebire de Ethereum sau Bitcoin care pot dura peste o oră în momentele de congestie).

 

 

 

 

Dicționarul este permanent în stare de completare și noi termeni vor fi adăugați pe parcurs. Dacă aveți sugestii privind anumiți termeni care ar trebui să se regăsească în această colecție, atunci lăsați un comentariu și faceți solicitarea dorită.

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.