Distribuiți conținutul mai departe!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Prin Bitcoin, Satoshi Nakamoto a creat un sistem foarte bine echilibrat, pe care l-a gândit pentru a face față atacurilor interioare și exterioare. În mod clar, persoana sau persoanele din spatele invenției au cunoștințe solide de economie, criptografie, informatică și teoria jocurilor. Dar funcțiile și capacitățile lanțului de blocuri se dovedesc deseori a fi insuficiente pentru așteptările mărețe aflate în spatele Bitcoinului: numărul de tranzacții este mic, confidențialitatea operațiunilor (care sunt pseudonime, nu anonime) dispare pe măsură ce guvernele învață să asocieze adresele (public key) cu posesorii și interfețele de utilizare sunt încă neprietenoase.

În continuarea articolului, voi aborda toate cele 3 puncte pentru a prezenta direcțiile principale pentru dezvoltare. Așa cum am scris anterior, Bitcoin are parte de cei mai buni programatori din domeniu și îmbunătățirile sunt aduse încet, în urma unor testări riguroase. Până la urmă, avem o singură șansă de a oferi omenirii o monedă cu adevărat descentralizată, emisă fără intervenția vreunui guvern și guvernată de cod.

1. Creșterea numărului de tranzacții prin SegWit și Lightning Network

În mod ideal, o tehnologie precum Bitcoin (care are pretenția de a revoluționa modul de tranzacționare a valorilor la nivel global și de a oferi sprijin cetățenilor planetei care nu au acces la servicii bancare) trebuie să poată face față cererii. În realitate, blocurile de 1MB oferă 3-7 tranzacții pe secundă și nu se pot ridica la nivelul VISA de 24.000 de operațiuni.

Ceea ce încetinește Bitcoinul este însăși descentralizarea: faptul că toate nodurile din sistem trebuie să stocheze toată activitatea și să valideze fiecare tranzacție este un proces minuțios care consumă timp și energie. Visa și Mastercard pot avea datele în câteva servere centrale care stochează specific datele necesare, însă rezistența lor la atacuri, presiuni exterioare și cenzură este nulă - dacă vreo instituție solicită înghețarea fondurilor (indiferent dacă este vorba de vreo întârziere cu plata unei rate sau de o infracțiune), atunci Visa și Mastercard vor trebui să se supună ordinelor. Aceste companii lucrează cu monede emise și controlate de către guverne, se află în serviciul unor instituții financiare subordonate direct guvernelor și reprezintă exact opusul Bitcoinului.

Din fericire, programatorii Bitcoin au găsit o soluție pentru a evita creșterea excesivă a dimensiunii blocurilor (setate la 1 MB) și pentru a asigura tranzacții la un volum comparabil celui oferit de Visa: se crează un al doilea strat deasupra lanțului de blocuri, alcătuit din canale prin care utilizatorii realizează operațiuni. Se numește Lightning Network și are rolul de a prelua microtranzacțiile și de a efectua transferurile programabile prin contracte inteligente (spre exemplu, plăți lunare cu o valoare fixă în același cont).

În loc să se efectueze 10 transferuri pentru cumpărarea a 10 perechi de pantofi în zile diferite ale aceleiași luni, se deschide un canal între magazinul de pantofi și client, cu o perioadă pre-stabilită (să spunem, o lună). Plățile se vor face succesiv și, în situația în care o pereche de pantofi este nesatisfăcătoare, se vor putea returna banii instant printr-un sistem transparent de contabilitate digitală. În momentul închiderii canalului de plăți se va stabili câți bani datorează fiecare parte către cealaltă și se efectuează o singură tranzacție în loc de 10. Astfel, în loc să fie solicitate nodurile pentru fiecare operațiune în parte, se va face una singură odată ce sunt reglate conturile între cei implicați.

Lightning Network promite comisioane mai mici de 1 cent și tranzacționare instant care completează cu succes minusurile arhitecturii lanțului de blocuri din Bitcoin (și Litecoin) și transformă criptomoneda într-un competitor serios pentru supremația Visa și Mastercard. Într-un sistem descentralizat va fi posibil ca tehnologia oferită de principalii procesatori de plăți inter-bancare să fie depășită și surclasată!

Desigur, Lightning Network este un strat opțional care îndeplinește funcții complementare lanțului principal. Dacă se vrea efectuarea de tranzacții direct în lanț, așa cum a lăsat scris Satoshi Nakamoto, operațiunea de va putea face la fel ca înainte. Dar și în această direcție a fost înaintată o îmbunătățire care să ajute la decongestionarea rețelei în momentele cele mai ocupate: SegWit (sau Segregated Witness). În momentul scrierii acestui articol, aproximativ 50% dintre nodurile Bitcoin au migrat către SegWit pentru a oferi blocurilor maleabilitate - dacă vreodată este nevoie ca dimensiunea de 1MB să fie depășită pentru a procesa un număr mai mare de tranzacții, atunci creșterea capacității se va face temporar.

În termeni tehnici, SegWit înlocuiește dimensiunea blocurilor (block size) cu greutatea lor (block weight) și poate tripla capacitatea de 1 MB în momente când rețeaua este solicitată. Mai mult, această îmbunătățire ajută la reducerea dimensiunii tranzacțiilor, ceea ce reduce costurile unei tranzacții în sistemul Satoshi/byte. Pe măsură ce prețul unui Satoshi (cea mai mică subdiviziune a unui Bitcoin, o parte din 100 de milioane) crește, este important ca operațiunile să ocupe cât mai puțin spațiu în blocuri pentru a păstra costurile de tranzacție în lanț la un preț cât mai mic.

2. Îmbunătățirea Confidențialității Tranzacțiilor

Dacă Bitcoin devine o monedă globală în forma actuală, atunci va reprezenta un coșmar totalitar și o extensie a profețiilor distopice ale lui George Orwell. Ideea că guvernele vor putea să intercepteze comunicațiile pe care le faci în interiorul unui portofel electronic prin implantarea de cod dedicat, urmând a ști tot ceea ce se întâmplă cu banii fiecărei persoane este absolut înfiorătoare. Însă registrul deschis oferit de Bitcoin (ledger) oferă acces oricui la orice tranzacție care s-a efectuat vreodată, ceea ce înseamnă că oricine poate vedea orice.

În privința confidențialității tranzacțiilor a existat deja de ceva timp soluția mascării prin intermediere (înainte ca suma să ajungă la destinatar, sunt folosite alte adrese pentru a elimina relația directă dintre părți), dar ea s-a arătat a fi ineficientă și costisitoare (fiecare nod care interceptează tranzacția percepe și un comision). Mai mult, dacă se poate vedea că banii care au ajuns în portofelul lui Ion au trecut în urmă cu 3 tranzacții și pe la Tudor atunci există suficiente dovezi pentru a înțelege că s-a desfășurat un schimb economic între cei doi - iar un ochi atent poate vedea și timpul redus în care Bitcoinii au stat în portofelele intermediarilor și sumele aproximativ egale pe care le-au trimis, ceea ce evidențiază clar o tentativă de mascare.

Din fericire, programatorii au o serie de soluții mai bune care sunt în lucru: schimburi atomice (atomic swaps) pe Lightning Network și semnături Schnorr pentru lanțul principal. Prin atomic swaps se vor putea face schimburi confidențiale pentru a cumpăra alte criptomonede cu Bitcoinii pe care i-ai alocat în canalul Lightning, ceea ce înseamnă că se poate trece foarte ușor la Monero, Zcash sau o altă valută digitală care are în codul sursă funcții avansate de confidențialitate. Metoda se aseamănă schimburilor făcute prin intermediul unor site-uri de conversie descentralizată precum Shapeshift.io, dar îmbunătățește metoda prin confidențialitate crescută și comisioane mai mici pentru tranzacții.

Semnăturile Schnorr sunt ceva mai complicate, dar au la bază un principiu simplu: tranzacțiile vor fi semnate colectiv de către noduri pentru a eficientiza procesul de stocare și procesare (ceea ce decongestionează și blocurile), dar și pentru a îmbunătăți confidențialitatea. Momentan fiecare operațiune are o semnătură individuală primită în momentul scrierii în blocuri, însă situația se va schimba prin aruncarea "la grămadă" a mai multor tranzacții. Nu este o metodă infailibilă și în continuare se pot face investigații, însă devine mai dificil să asociezi părțile implicate în tranzacții.

Poate că o analogie bună pentru semnăturile Schnorr ar fi verificarea la frontieră: în loc să preia actele de identitate ale fiecărui pasager dintr-un autobuz plin, se verifică un singur document emis pentru a atesta că toți oamenii din mașină sunt în regulă și nu au probleme cu legea. Se cunosc foarte bine numele pasagerilor, însă datele sensibile (precum CNP-ul sau adresa de domiciliu) sunt ținute departe de ochii curioși ai vameșului.

3. Îmbunătățirea Interfețelor de Utilizare

Acest punct este cel mai delicat pentru că orice nou utilizator de Bitcoin se va întreba inevitabil: de ce trebuie ca totul să fie atât de complicat? Cum este posibil ca o tehnologie în care sunt investite sute de miliarde de dolari să aibă interfețe atât de dificile și să fie accesibile doar celor care înțeleg cum se folosesc terminalele de cod și cum se menține securitatea unor chei de acces?

Ei bine, aceasta este slăbiciunea principală a întregii industrii a criptomonedelor: fiind într-o fază de continuă îmbunătățire și dezvoltare, mediul poate părea neprietenos pentru utilizatorul obișnuit cu aplicațiile oferite în App Store și Google Play. S-au făcut eforturi pentru a crea portofele electronice pentru fiecare sistem de operare fix și mobil, însă există în continuare probleme de accesibilitate: utilizatorii trebuie să înțeleagă cum să stocheze cheile de acces, primesc un șir de cuvinte pentru a accesa portofelul electronic în caz de pierdere (seed keys sau mnemonics) și au de ales între a rula propriul nod (situația preferabilă) sau a se încrede în nodul rulat de altcineva.

Utilizatorului de rând poate că nu-i pasă de numărul de tranzacții care se efectuează într-o secundă și vrea doar să cumpere Bitcoin de 100 de euro pentru a-l păstra sub formă de investiție timp de 10 ani. Însă procesul implicat este intimidant pentru orice nou-venit care nu are experiențe anterioare în informatică și criptografie - și poate că din aceleași motive platforme de tranzacționare precum eToro, Plus500, Robin Hood și Coinbase au succes atât de mare. În mod ideal, fiecare cumpărător de criptomonede trebuie să își stocheze singur valutele și să se preocupe de securitatea lor. În realitate, mulți investitori sunt leneși și fac achiziții de pe site-uri care oferă comoditatea unor plăți instante prin intermediul cărții de credit - iar dezavantajul este că datele stocate în serverele unei companii pot fi sparte, iar cheile de acces incluse acolo se pot fura.

Momentan companii de telefonie precum HTC lucrează la telefoane mobile capabile să ruleze un nod de Bitcoin și să stocheze cheile de acces într-un cip separat de restul componentelor din aparat, însă astfel de dezvoltări sunt încă experimentale. Sunt mii de programatori care lucrează la interfețe simple și prietenoase pentru criptomonedele lor, însă tehnologia în sine trebuie să găsească metode mai simple pentru a imita comoditatea cărților de credit fără a centraliza sau delega responsabilitatea către terți.

Încă ne aflăm în primii ani de dezvoltare a tehnologiei și momentan accesibilitatea se adresează mai degrabă programatorilor interesați. Pe măsură ce piața se maturizează și interesul pentru criptomonede crește, vom vedea și soluții inovatoare care să rezolve problema echilibrului dintre securitate, descentralizare și ușurință de utilizare.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.