Vladimir Putin Vrea Ca Rusia Să Folosească Tehnologia Criptomonedelor

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
De-a lungul timpului, președintele rus Vladimir Putin a avut reacții mixte în ceea ce privește criptomonedele și tehnologia lanțului de blocuri. În ultimul an, liderul de la Moscova s-a întâlnit în repetate rânduri cu fondatorul Ethereum Vitalik Buterin și s-a arătat interesat de înțelegerea noilor tehnologii, propunând chiar înființarea unei criptomonede unice pentru spațiile BRICS și EEA.

Însă declarațiile și opiniile sale nu sunt caracterizate deloc de spiritul libertarian care stă la baza Bitcoin. Punctele sale de vedere sunt stricte și orientate către monopolul monetar al statului, urmărind exploatarea ultimelor tehnologii pentru a crește puterea și influența politică a statului rus.

În același spirit, Vladimir Putin a vorbit, în timpul unei întâlniri cu președintele băncii rusești Sberbank, despre nevoia Rusiei de a avea specialiști în ultimele tehnologii financiare.

Declarațiile făcute sunt în concordanță cu ultimele opinii manifestate, dar diferența majoră este că lanțul de blocuri primește o recunoaștere specială: Putin merge atât de departe încât citează o metaforă care face referire la faptul că Epoca de Piatră nu a luat sfârșit din cauza resurselor limitate de piatră, ci din cauza descoperirii unor materiale mai bune.

Pe scurt, Putin spune că ne aflăm într-un moment revoluționar al istoriei și vede mult potențial în criptomonede.

Recunoașterea oferită de un lider mondial important în contextul unei întâlniri la nivel înalt cu membrii unei instituții bancare înseamnă enorm pentru credibilitatea tehnologia lanțului de blocuri.

Sigur, motivele unui astfel de discurs includ grandomania, disprețul față de sistemul financiar internațional care momentan defavorizează Rusia și dorința de a păstra cu orice preț statul de mare putere a țării sale.

Putin vrea pregătirea de experți în tehnologia lanțului de blocuri. Sursă imagine: Coin Telegraph

Rusia nu este o democrație funcțională, iar nivelul de etatizare este foarte ridicat. Prin urmare, atunci când președintele statului afirmă candid că este nevoie de investiții în educarea informaticienilor ruși în domeniul lanțului de blocuri, atunci ne așteptăm în mod clar la o implicare a statului rus în domeniul criptomonedelor.

Cu toate acestea, nu trebuie să ne bucurăm prea mult: Putin nu a recunoscut virtuțile Bitcoin, ci a sugerat că tehnologia care stă la baza lui poate fi folosită pentru un efort controlat, centralizat și manipulat de interesele financiare rusești - la fel ca rubla, dar pe lanțul de blocuri.

Iar faptul că propunerea se extinde pentru organizații internaționale demonstrează și reconfirmă tendințele neocoloniale ale statului rus. În același timp, aflăm că piața criptomonedelor este importantă în politica internațională și există șanse ca în curând să avem o economie globală schimbată radical de invenția lui Satoshi Nakamoto.

Deși, din punct de vedere personal, sunt în dezacord cu opiniile politice ale lui Putin și îmi displace felul cum se gândește să exploateze noile tehnologii pentru un interes național chestionabil, trebuie să recunosc faptul că declarațiile au fost măgulitoare și indirect au dat dreptate entuziaștilor din domeniul criptomonedelor. Să sperăm totuși că Bitcoin nu va fi vreodată înlocuit de vreo variantă digitală a rublei.

 

 

Surse:

Despre întâlnirile dintre Putin și fondatorul Ethereum: https://cointelegraph.com/news/suddenly-vladimir-putin-meets-vitalik-buterin-endorses-ethereum

Despre propunerea Rusiei pentru o criptomonedă interstatală: https://cointelegraph.com/news/pax-crypto-russia-proposes-first-multinational-cryptocurrency-expert-blog

Despre declarațiile făcute de Putin la întâlnirea cu șeful celei mai mari bănci din Rusia: https://www.cointelegraph.com/news/without-mentioning-blockchain-putin-says-that-russia-must-stay-ahead-in-technology

 

 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.