Distribuiți conținutul mai departe!
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares
Facebook trece printr-o perioadă neagră, când cenzura și închiderea utilizatorilor în bule de opinie încep să ia locul liberei exprimări și a dezbaterilor. Așa cum arată un recent articol publicat de Vice, mulți dintre internauții români au fost blocați de inchiziția Zuckerbergiană din cele mai stupide motive și în situații când inteligența artificială nu a distins nuanțele afirmațiilor. Postezi melodia lui Kanye West ”Niggas in Paris”? Primești suspendare o săptămână pentru rasism. Te cerți cu antisemitul de serviciu pentru că are o atitudine greșită și îi exemplifici vocabularul? Vei avea surpriza de a descoperi că ești sancționat.

Iar cenzura nu este singura problemă pe care o are Facebook. Așa cum a decretat un tribunal regional din Berlin, practicile rețelei de socializare în ceea ce privește prelucrarea datelor personale sunt total ilegitime și deloc transparente. Mai mult, rețeaua lui Mark Zuckerberg a ajuns să ceară folosirea numelui real pentru validare și poate oricând să-ți blocheze contul pentru a solicita fotografii cu actul tău de identitate. Este o practică foarte comună în rândul celor care aleg să nu posteze fotografii cu propriul chip și este total ilegitim ca o companie privată să dețină copii ale actelor de identitate și pașapoartelor.

O altă problemă a Facebook-ului este algoritmul preferențial: pe scurt, îți este afișat doar conținutul căruia îi acorzi cele mai multe like-uri, ceea ce înseamnă că poți ajunge să fii închis într-o bulă sau cameră de ecouri unde nu vezi niciodată o opinie divergentă. Crearea acestei stări false de confort și armonie elimină elemente de bază ale unei democrații și poate chiar să favorizeze perpetuarea sau instaurarea de dictaturi. Dacă nu mai avem dezbateri și îi blocăm pe cei care nu sunt de acord cu opiniile noastre, atunci contribuim la distrugerea democrației. Nici nu mă voi mai obosi să detaliez despre felul cum regimurile politice pot exploata un astfel de sistem pentru a-și ține cetățenii obedienți și dezinformați, sau despre multitudinea de știri false care distorsionează raportarea utilizatorilor la realitate.

Din fericire, toate aceste probleme sunt rezolvate de Steemit: o rețea de socializare construită pe tehnologia de lanț de blocuri, care generează criptomonede pentru a remunera conținutul publicat și care te plătește pentru like-urile pe care le primești!

Sună prea frumos să fie adevărat, dar Steemit are un sistem propriu bazat pe reputație și influență, astfel încât conținutul de calitate care iese în evidență să fie observat de către ceilalți utilizatori și să fie remunerat așa cum merită. Și realitatea este că Facebook câștigă miliarde de dolari din activitatea utilizatorilor, însă nu oferă nimic înapoi: deși încasează bani din publicitatea pe care o plătesc utilizatorii și din conținutul postat de către utilizatori (cu cât pui mai multe fotografii sau statusuri, cu atât îți faci prietenii apropiați să petreacă mai mult timp pe site pentru a comenta, ceea ce înseamnă că toată lumea este expusă la un număr mai mare de reclame!).

Sursă Imagine: Coin Reviews

Steemit oferă o parte generoasă din plusul de valoare pe care utilizatorii îl generează și îi îndeamnă pe membri comunității să fie creativi și să aducă mereu ceva nou. Răsplata fiecărui like se cuantifică în Steem, o criptomonedă evaluată la aproximativ $4, iar sumele obținute pot fi folosite pentru a le transfera pe alte platforme pentru o preschimbare în Bitcoin, pentru cumpărături pe un site dedicat, sau pentru promovarea propriului conținut prin reclamă.

Pe Steemit fiecare postare poate fi votată, astfel încât ai toate motivele să scrii reacțiile tale, să comentezi, sau să participi la dezbateri mai ample. Clasicul like îți poate aduce sume care pot varia între un cent și câțiva Steem întregi, în funcție de sumele deținute și de reputația celui care îl acordă. Și dacă publicația este o știre falsă grosolană care nici măcar nu se bucură de argumente coerente, atunci poate primi voturi negative de la comunitate. Platforma este o combinație interesantă între Facebook și aș său sistem de flux de știri (newsfeed) și Twitter (în loc de prieteni ai urmăritori). Mai mult, problema spamului și a mesajelor nedorite este rezolvată foarte simplu: de fiecare dată când trimiți un mesaj, trebuie să plătești minim 0.001 Steem. Suma poate părea infimă, însă trimiterea unui mesaj fraudulos către mii de oameni aduce de la sine costuri pe care nu oricine poate să și le permită (iar valoarea unui Steem este în continuă creștere).

Într-adevăr, interfața Steemit nu este la fel de prietenoasă ca în cazul Facebook-ului și durează ceva timp până când te obișnuiești cu funcțiile și înțelegi principiile de funcționare. Dar odată ce îți găsești domeniile de interes și începi să interacționezi cu alți membri ai comunității, deja începi să ai sentimentul specific Reddit: descoperi oameni inteligenți și dispuși să poarte dezbateri interesante. Iar timpul tău este recompensat monetar dacă primești like-uri pentru activitatea pe care o desfășori, așa că nu ai niciun motiv să te plângi!

Prin 2008, utilizatorii de MySpace și Hi5 migrau către Facebook. În 2018, a venit timpul ca oamenii de pe Facebook să se mute pe Steemit!

Cea mai bună modalitate de a-l sancționa pe brutarul care își coace pâinile într-un mediu infect este de a nu-i mai cumpăra produsele. Dacă Facebook a ajuns într-un stadiu al dezvoltării când își asuprește utilizatorii pentru libera exprimare și le crează mai multe probleme decât le rezolvă, atunci trebuie să fie taxat așa cum merită. Sigur, nu putem renunța încă definitiv la câteva dintre funcții, dar acest proces de migrație se poate realiza progresiv pentru a-i reaminti stimatului Zuckerberg că puterea pe care o are este susținută tot de noi.

Sursă Imagine: Steemit

Din toate punctele de vedere, Steemit este o rețea mai corectă și mai bună. Are partea ei de știri false și articole de proastă calitate, dar fiecare utilizator are puterea de a le sancționa. Puterea nu este în rândul unei inteligențe artificiale arbitrare, ci a utilizatorilor care contribuie la generarea de conținut. Și, din nou, fiecare apreciere pozitivă este remunerată pentru a te încuraja să continui să crești și să îți dezvolți stilul.

Momentan Steemit este ideal pentru cei care vor să scrie (indiferent dacă este vorba despre poezie, proză, jurnale, articole de știri, sau comentarii), pentru fotografi (da, poți primi bani și pentru fotografiile pe care le arăți comunității!) și pentru pasionații de conținut video (există chiar un site afiliat numit Dtube, care încearcă să substituie YouTube având la bază același concept de remunerare a like-urilor). Programatorii lucrează permanent la dezvoltarea platformei și extinerea ei către alte domenii, iar viitorul se anunță foarte promițător pentru modelul Steemit și rețelele de socializare construite pe un lanț de blocuri.

Dacă am reușit să vă conving despre virtuțile Steemit și vreți să îl încercați, puteți oricând să vă creați un cont și să mă urmăriți la @vladcostea!

Există două modalități non-tehnice de a crea un cont nou: gratuit, prin înregistrarea cu numărul de telefon pentru validare, sau contra cost prin apelarea la serviciile unui vânzător de conturi  (nu mai este necesară oferirea unui e-mail oficial și a unui număr de telefon, ceea ce asigură un grad mai mare de anonimitate). Pentru cei avansați, care minează Steem și știu să folosească codul sursă al rețelei, există modalități ceva mai tehnice descrise foarte bine în acest articol.

Un număr din ce în ce mai mare de aplicații încep să integreze funcțiile în Steemit. Sursă Imagine: Steemitblog

Steemit poate fi folosit direct dintr-un browser, dar dispune și de aplicații mobile. Spre exemplu, eSteem oferă toate funcțiile rețelei într-o interfață intuitivă, în timp ce Steemify prezintă ultimele informații despre contul tău (cine a comentat, cine ți-a votat comentariile, cine a început să îți urmărească postările și câte monede ai primit pentru fiecare operațiune). Ambele aplicații sunt disponibile atât pe iOS, cât și pe Android.

Steemit se află încă într-un stadiu beta (aflat în dezvoltare), însă comunitatea este suficient de entuziasmată pentru a ajuta permanent la dezvoltarea funcțiilor rețelei. Într-adevăr, încă nu există o fereastră de chat funcțională, vreo posibilitate de a crea grupuri de prieteni, sau vreun joc de tip FarmVille sau Candy Crush care să te ajute să pierzi timpul. Dar chiar sunt necesare toate aceste funcții? Oare rolul rețelelor de socializare nu este acela de a ne facilita comunicarea, urmând ca alte activități să fie desfășurate în altă parte?

Sunt convins că, pe măsură ce nemulțumirile în ceea ce privește Facebook se extind, Steemit se va bucura de o creștere spectaculoasă. Dar până atunci, ce-ar fi dacă v-ați afla printre primii indivizi care se află înaintea mulțimii și învață să folosească tehnologia viitorului? Veți fi surprinși să descoperiți cât de plăcut poate fi timpul petrecut pe Steemit și ce comentarii constructive puteți primi la articolele pe care le scrieți. Și dacă vă declarați mulțumiți de experiență, îmi puteți mulțumi printr-un simplu follow și câteva like-uri la adresa @vladcostea 🙂

 

 

Surse:

Articol Vice: https://www.vice.com/ro/article/a34jxp/motivele-absurde-pentru-care-mai-multi-romani-au-fost-blocati-pe-facebook?utm_source=vicefbrom

Știre despre decretul tribunalului din Berlin: https://www.reuters.com/article/us-germany-facebook/german-court-rules-facebook-use-of-personal-data-illegal-idUSKBN1FW1FI

Despre Facebook și felul cum ajută regimurile politice opresive din lume: https://qz.com/1159420/facebook-beyond-fake-news-how-the-social-network-aids-oppressive-regimes-across-the-world/

Articol despre modurile prin care îți poți crea cont de Steemit: https://steemit.com/steem-help/@primus/how-to-register-steem-account-in-4-different-ways-a-complete-comparative-analysis-of-security-and-anonymity

 •  
  6
  Shares
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.