Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
În primul articol publicat pe acest site, am avut grijă să menționez imaginea distorsionată pe care mass media o prezintă atunci când vine vorba despre criptomonede. Informațiile pe care le oferă nu sunt neapărat greșite, dar sunt formulate într-un fel care crează confuzie și nu realizează distincții între valutele digitale legitime și schemele de îmbogățire rapidă care îi fac pe invetitori să piardă bani.

Ei bine, situația nu este mult mai bună în lumea presei dedicate criptomonedelor și deja putem observa o tentință clară de răspândire a mesajelor negative în zilele când prețul scade. Ar fi naiv din partea oricărui analist să afirme că un articol cu titlul "Prețul Bitcoin Probabil Că Ar Coborî la $100 Fără Utilizări Ilegale, Spune Un Economist de la Harvard", care citează un interviu din timpul unui buletin de știri CNBC, este o simplă coincidență într-o zi când piața pierde 5-10 procente (articolul poate fi citit aici). Coindesk, celălalt site important care scrie despre criptomonede, și-a dedicat ziua editorială pentru a scrie despre interdicțiile apărute în China în cazul comercianților de criptovalute care se promovează pe rețele de socializare și despre posibilele investigații FBI în ceea ce privește prăbușirea schemei piramidale Bitconnect.

Deși am scris recent despre presa criptomonedelor, este important să observăm felul cum titlurile bombastice contribuie la instaurarea sentimentului de incertitudine în rândul investitorilor. Conținutul lor este prea puțin analitic și deservește mai mult culturii "clickbait" (momeală pentru click-uri), fără a ține cont de faptul că interesele financiare ale cititorilor vizează creșterea pieței.

Cauzează articolele de pe Coin Telegraph sau Coindesk prăbușirea pieței? Categoric, nu. Dar au o contribuție importantă la retragerea a câtorva procente din capitalul investit.

The Coin Telegraph încearcă să răspândească panică într-o îi când piața criptomonedelor se află în descreștere.

Ziua de marți, 6 martie 2018 a fost roșie pentru criptomonede și majoritatea dintre ele au suferit scăderi drastice în ceea ce privește prețul. Nici indicii NASDAQ 100 (NSDQ100), Dow Jones 30 (DJ30) și S&P nu au dus-o mai bine, înregistrând pierderi de aproximativ 1.5 procente. Prin urmare, a fost o zi proastă pentru toate piețele și giganți precum Apple, Microsoft, Facebook, Electronic Arts, AMD și Sony au încheiat ziua într-un mod dezamăgitor pentru acționari. Poate că pur și simplu mulți dintre investitorii pe termen scurt și-au retras profiturile în așteptarea unei intrări mai bune.

Însă publicațiile din lumea criptomonedelor nu fac astfel de analize și nu se bazează pe abordări comparative pentru a justifica fenomenele. Atunci când apare un curent negativ pentru preț, pur și simplu îl amplifică prin titluri descurajatoare pentru începători sau investitori care nu au timp să verifice impactul și amploarea știrilor. Tendința este mult mai evidentă în cazul Coin Telegraph, care schimbă abordarea în funcție de mersul pieței și întotdeauna găsește surse pentru știri care să urmeze interesele celor care îi finanțează.

Atunci când titlul unui articol spune clar că un specialist de la Harvard asociază valoarea unui Bitcoin cu numărul de tranzacții realizate cu scopuri ilegale, pur și simplu au fost îndeplinite toate criteriile de credibilitate și panică: persoana care face afirmația are o autoritate instituțională greu de contestat, subiectul discuției este legat de activități ilicite și momentul publicării coincide cu o scădere a prețului.

Ce va crede cineva care se află la început și se așteaptă ca sfârșitul să vină oricând? Probabil că va ajunge să vândă în pierdere pentru a alimenta conturile celor care manipulează piața prin strategii mediatice. Și dacă va citi corpul articolului pentru a vedea detaliile, se va simți confuz de abordarea ironică și nu va fi sigur pe cine ar trebui să creadă. FUD înseamnă Fear, Uncertainty, and Doubt, care se traduce prin "teamă, nesiguranță și dubii" și reprezintă destul de bine etapele prin care trece un nou-venit dornic să fie la curent cu ultimele știri.

Presa criptomonedelor pur și simplu nu ține partea domeniului pe care îl reprezintă și despre care scrie, iar tacticile utilizate dezvăluie o serie de interese instituționale de manipulare a prețului.

Presa nu cauzează căderile de preț, dar le intensifică.

Poate că și Wall Street Journal poate scrie ceva negativ despre o companie cotată la bursă, dar acolo nu apare niciun specialist să anunțe sfârșitul prin previziuni apocaliptice și fiecare procent este speculat la maxim de către concurență.

Însă piața criptomonedelor este încă tânără, vulnerabilă la manevre rău-voitoare și aflată într-o zonă legislativă gri care îi face pe guvernanți și legiuitori să urmărească evenimentele fără a putea interveni în moduri legitime. Situația va deveni mai bună în timp, dar pentru asta avem nevoie de guvernanță și de o voință colectivă de a recunoaște și rezolva problemele din sistem.

Un fapt este sigur: cât timp investițiile se fac în monede care dispun de o tehnologie bine dezvoltată, care se află într-un proces continuu de îmbunătățire și care se bucură de sprijinul unei comunități numeroase, nu se pune problema de dispariție sau închidere. Variațiile de preț apar tot timpul din motive diverse și imprevizibile, iar banii investiți nu suferă pierderi sau profituri până în momentul retragerii sau reconversiei în alte valute. Monede precum Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Monero și NEO sunt investiții cu potențial uriaș de creștere pe termen lung și reprezintă una dintre primele alegeri ale celor care intră pe piață.

Dar, din nou, trebuie să precizez faptul că nu sunt consultant financiar, nu țin locul unuia și nu recomand nimănui să investească bani fără să se documenteze temeinic înainte. Mai mult, toate investițiile au risc și pot apărea oricând surprize neplăcute în acest domeniu încă neacoperit de legi, așa că investițiile trebuie făcute doar cu bani care persoana interesată își permite să-i piardă. Dar dacă intrați pe această piață tânără, fiți atenți în care monedă decideți să investiți, urmăriți-i tendințele și aveți grijă cum interpretați știrile din domeniu. Warren Buffet spunea că bursa este un mecanism de transfer a banilor de la cei nerăbdători către cei răbdători, iar analiza evenimentelor din ultimii ani sugerează că anumite criptomonede favorizează această strategie. Dar știți cum se spune, DYOR!

 

Surse:

Articol Coin Telegraph despre afirmația economistului de la Harvard: https://cointelegraph.com/news/bitcoin-price-more-likely-to-hit-100-without-illicit-uses-says-harvard-economist

Articul Coindesk despre interdicțiile din China: https://www.coindesk.com/caixin-china-now-blocking-crypto-exchanges-on-social-media/

Articol Coindesk despre investigațiile FBI în cazul Bitconnect: https://www.coindesk.com/bitconnect-promoter-confirms-fbi-interview/

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.