Povestea Celor 10.000 de Bitcoini Schimbați Pentru 2 Pizza

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
În 2010, Laszlo Hanyecz a postat pe forumul Bitcoin Talk o ofertă nemaivăzută: le-a propus celorlalți utilizatori un schimb prin care cineva îi plătește cele două pizza pe care intenționează să le mănânce și va primi un transfer în valoare de 10.000 de Bitcoini (evaluați pe atunci la 41 de dolari). Un utilizator numit jercos a acceptat oferta, marcând astfel prima operațiune prin care o criptomonedă a cumpărat un obiect real.

Pentru mulți comentatori și speculanți, situația a fost o eroare de încredere și de evaluare a bunurilor deținute. Spre exemplu, escrocul profesionist deghizat în guru și consultant financiar Tai Lopez a realizat un clip de 5 minute pentru a le explica urmăritorilor că Bitcoin trebuie să fie ținut pe un termen foarte lung, iar utilizatorii care aleg să vândă riscă să devină precum "tipul cu pizza" (și a cumpărat chiar două pizza pentru a ilustra situația). Cei care au ceva experiență în investiții știu deja că performanțele anterioare nu reprezintă tendințe generalizate de creștere și nimic nu este garantat, însă vânzătorii de speranțe și escrocii preferă să își îmbrace tacticile în povești cu tâlc: acel tip neinspirat a mâncat pizza care peste 8 ani au ajuns să valoreze 170 de milioane de dolari!

Însă situația nu se referă la preț, ci la capacitatea de a scrie istorie prin stabilirea unui precedent.

În "Contractul Social", filosoful francez Jean-Jacques Rousseau vorbește despre o primă convenție realizată de oameni, prin care se pun bazele tuturor normelor și interacțiunilor viitoare. Atunci când mai mulți indivizi recunosc o bucată delimitată de pământ ca fiind proprietatea cuiva pentru că s-a așezat acolo, deja se legitimează termenul și se crează un cadru pentru a apăra dreptul. Dacă o bucată de metal este folosită la schimb cu o blană de animal, atunci deja se stabilește un precedent pentru schimburi viitoare și se recunoaște prin convenție valoarea metalului.

Sursă Imagine: Imaginary Markets

Exact același proces s-a întâmplat și în cazul Bitcoin: pentru prima dată, un individ a recunoscut valoarea reală a monedei și a ajutat la creșterea nivelului de încredere în sistem. Dacă 10.000 de Bitcoini pot cumpăra două pizza în 2010, atunci se presupune că există o multitudine de alte bunuri de aceeași valoare ca două pizza care pot fi schimbate pentru Bitcoin. Și entuziaștii criptomonedelor Laszlo Nanyecz și jercos au reușit să stabilească un precedent pentru astfel de tranzacții și să ofere încredere unui mediu care până atunci însemna doar schimburi de date informatice valorificate artificial. Pentru prima dată, Bitcoin a dobândit puterea de a cumpăra bunuri reale.

În baza acestui precedent rudimentar, care s-a bazat pe un intermediar care să achite pizza pentru a primi prin transfer cele 10.000 de monede, s-au înființat sisteme mai complexe de plată precum BitPay și LitePay (care transformă criptomonedele direct în moneda de referință din statul respectiv). Ba chiar unii comercianți au acceptat să-și deschidă direct portofele electronice pentru criptomonede, astfel încât plățile să se facă direct în Bitcoin, Ethereum, Litecoin, sau oricare altă monedă preferă. Dar fără pionieri care să realizeze schimburi simple și să scrie istorie, progresul social este greu de imaginat.

Laszlo repetă manevra pentru a demonstra eficiența Lightning Network, o actualizare de protocol a sistemului Bitcoin.

Astăzi, 25 februarie 2018, Laszlo Hanyecz a repetat figura din mai 2010 pentru a atrage atenția asupra protocolului Lightning Network. Pe scurt, LN se vrea a fi o modalitate de a decongestiona sistemul de tranzacții prin eliminarea confirmării tranzacțiilor de către toate nodurile pentru fiecare operațiune în parte. Dacă există un transfer validat în trecut de către participanții la rețea, atunci se va putea deschide un canal prefect între cei doi operatori, iar viramentele de Bitcoin se vor bucura de a criptare bazată pe principiul "cepei" (o sumă de alți operatori vor efectua bucăți distincte din operațiune pentru a-i păstra anonimitatea, iar informațiile complete vor fi văzute doar de către emitent și destinatar). Sună complicat și cu siguranță voi scrie în viitor un articol pentru a explica mai bine fenomenele.

Sursă Imagine: Crushthestreet

Însă de data aceasta, Laszlo de pe forumul Bitcoin Talk a fost cooptat pentru a demonstra eficiența unei tehnologii noi și cele două pizza au costat doar 0.00649 Bitcoini (echivalentul a 62 de dolari). A fost prima tranzacție care implică Bitcoin transferat printr-un protocol de strat secundar pentru cumpărarea de bunuri fizice și, la fel ca în 2010, s-a optat pentru specialitatea italiană.

Oricât de stupide ar părea aceste schimburi, ele ajută la răspândirea informației, promovează noile tehnologii și ajută la fundamentarea unor noi norme sociale. În plus, acum știm că viitorul Bitcoin este sigur și moartea sa, anunțată cu fast de bancheri și grupuri de interese încă de la finele lui 2017, se amână cu câțiva ani. La fel ca întotdeauna, regele criptomonedelor se va afla la avangardă și va beneficia primul de îmbunătățiri esențiale care ajută un sistem descentralizat să execute un număr mai mare de tranzacții fără a se ajunge la congestionare. Odată ce toți minerii vor adopta SegWit și Lightning Network, costurile unei tranzacții vor scădea și viteza de validare va crește substanțial. Și cumva am avut nevoie de două pizza pentru a ne confirma previziunile pentru viitor.

 

Surse:

Discuție de pe forumul Bitcoin Talk prin care se stabilește achiziționarea celor două pizza în schimbul a 10.000 de Bitcoin: https://bitcointalk.org/index.php?topic=137.0

Exemplu de clip care promovează achiziția ca pe o eroare și lipsă de încredere în tehnologie: https://www.youtube.com/watch?v=RhcqJeuDEfk

Știre despre Laszlo Hanyecz și pizza cumpărată prin Lightning Network: https://cointelegraph.com/news/original-pizza-day-purchaser-does-it-again-with-bitcoin-lightning-network

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.