Nick Szabo, Omul Care (Probabil) A Inventat Bitcoin

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares
Atunci când punem întrebarea "Cine a inventat Bitcoin?" în urma realizării unei cercetări privind inovațiile din domeniile informaticii și criptografiei din ultimii 20 de ani, realizăm că există doar câteva persoane care ar fi avut cunoștințele necesare. Sigur, ideea programatorului genial Satoshi Nakamoto care a apărut de nicăieri pentru a lansa un produs superior față de experimentele anterioare sună foarte bine și este ușor de vândut publicului.

Însă realist vorbind, cercul de informaticieni specializați în criptografie care ar fi putut concepe Bitcoin este extrem de restrâns. Inevitabil ajungem la aceleași nume: Adam Back (inventatorul sistemului "Proof of Work" pentru a rezolva problema generalilor bizantini), David Chaum (primul programator care a conceput un sistem de bani electronici transmiși în anonimat), Wei Dai (inventatorul b-money, un precursor al criptomonedelor care nu a reușit să se extindă), Hal Finney (primul criptograf care și-a arătat public interesul față de Bitcoin și a sprijinit sistemul rulând propria operațiune de minat) și Nick Szabo (inventator al sistemului BitGold, care a fost integrat aproape în totalitate în Bitcoin).

Șansele ca o persoană aflată în afara acestui cerc să învețe atât de temeinic noțiuni de criptografie, informatică, economie, teorie a jocului și științe sociale sunt infime. Bitcoin este un sistem complet care ia în calcul toate posibilitățile și identifică un consens în ideea lui Milton Friedman despre lăcomie și interes de sine: toți participanții sunt interesați de modalitatea cea mai avantajoasă de a dobândi bani, iar stimulentele financiare sunt esențiale pentru a asigura o participare la sistem; în același timp, este mai profitabil să joci după regulile sistemului minând monede decât să încerci să îl distrugi pentru că lanțul de blocuri este infailibil și poate fi detronat doar de un alt lanț paralel mai lung (care necesită consum de resurse).

Însă dintre toți cei prezentați, Nick Szabo se apropie cel mai tare de presupusul profil al lui Satoshi Nakamoto.

În primul rând, trebuie să remarcăm asemănările izbitoare dintre Bitgold și Bitcoin: masă monetară fixă pentru a se asemăna cu resursele de aur, sistem de emitere (sau descoperire) de noi monede prin folosirea de putere de procesare și consum de electricitate (Proof of Work), obsesia pentru descentralizare prin distribuire a sistemului în fiecare calculator participant și ideea fundamentală de lipsă de încredere în ceilalți participanți, dar încredere în cod.

Nick Szabo, absolvent de informatică și drept, este unul dintre cei mai mari promotori ai ideii că oamenii trebuie să înceteze să mai aibă încredere în vorbe, contracte ineficiente și instituții lente în executarea prevederilor: disputele financiare pot fi rezolvate de sisteme informatice descentralizate, transparente și consensuale. Tot el este părintele contractelor inteligente, implementate mai târziu de Ethereum ca element fundamental.

În al doilea rând, există argumente de tip comportamental care sugerează implicarea lui Nick Szabo în dezvoltarea Bitcoin. Deși intervalul de timp dintre lansarea documentației pentru Bitgold și introducerea ideii de Bitcoin este de 10 ani (1998 și respectiv 2008) și există nenumărate asemănări tehnologice și ideologice între cele două sisteme, documentul fondator al Bitcoinului nu îl citează pe Nick Szabo (dar îi citează pe Wei Dai și Adam Back.

Cum ar putea Satoshi Nakamoto, cel care a redactat "Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System" să citeze cei mai influenți criptografi care au realizat descoperiri importante în domeniu, dar să-l ignore tocmai pe cel care a inventat ceva foarte asemănător? Șansele de a avea o situație de tip Newton și Leibniz (care au descoperit în același timp și fără a interacționa formulele calculului matematic) sunt infime, mai ales în cazul internetului unde informațiile sunt disponibile. Și dacă Satoshi l-a studiat pe Wei Dai, atunci sigur a auzit și despre Nick Szabo. Oare să fie vorba despre un caz de evitare a auto-citării?

Cazul presupusului moment "Evrica!".

În data de 28 decembrie 2008 (cu o săptămână înainte de lansarea primei versiuni de Bitcoin), un utilizator numit Byrne a adresat o întrebare pe blogul lui Nick Szabo: de ce să nu implementeze în Bitgold un sistem de inflație automată predictibilă, în limita masei monetare maxime?

Nick Szabo recunoaște că este o idee bună și dezvoltă argumentul în scris, explicând pas cu pas felurile în care modificarea ar putea fi implementată: scenariile se rezumă la participarea mai multor părți la rularea unui consens Bizantin (unde se presupune că fiecare parte este interesată de binele propriu și înțelegerea se găsește în modalitatea cea mai avantajoasă).

Partea cea mai interesantă este dată de faptul că Nick Szabo i-a recunoscut lui Satoshi Nakamoto meritele pentru rezolvarea problemei pe care el însuși a reușit să o descrie cu o săptămână înainte de lansarea primei versiuni de Bitcoin! Iar aici sunt două posibilități: programatorul american cu origini maghiare chiar a avut un moment de tip "evrica!" și a petrecut restul săptămânii pentru a dezvolta protocolul Bitcoin sau persoana din spatele pseudonimului Satoshi Nakamoto a citit conversația, a luat notițe și a dezvoltat regele criptomonedelor.

Însă iată doar câteva dintre argumentele pentru care Nick Szabo ar putea fi Satoshi: amândoi sunt libertarieni care și-au manifestat încrederea în aur ca standard de măsurare a valorii, amândoi sunt experți în criptografie, amândoi au înțeles limitele impuse de controlul guvernamental asupra aurului (care poate implica eventuale confiscări) și amândoi au înțeles foarte bine cum funcționează banii. Iar ceea ce știm foarte sigur este că Nick a petrecut foarte mult timp pentru a studia istoria banilor, modul de funcționare, precum și cazurile când guvernele au admis monede pe care nu le-au emis. Deja avem prea multe coincidențe, nu-i așa?

Satoshi Nakamoto a dispărut din peisaj, dar Nick Szabo rămâne o voce influentă în tot ceea ce înseamnă tehnologia și filosofia Bitcoin.

Faptul că Nick Szabo postează aproape zilnic pe Twitter și scrie relativ des pe blogul său este un paradox al anonimității. Dacă el este Satoshi Nakamoto, atunci tactica lui este aceea de a se ascunde în văzul tuturor și de a se integra în mulțime fără a ridica suspiciuni.

Într-un articol de pe blog, Szabo sugerează că Hal Finney (primul programator care s-a implicat voluntar în dezvoltarea Bitcoin) și Wei Dai (inventatorul b-money) sunt principalii suspecți pentru crearea Bitcoin. Ba chiar menționează că îmbunătățirea fundamentală adusă de Satoshi Nakamoto în raport cu Bitgold este evidentă atunci când problema este privită în ansamblu, dar foarte dificilă în detalii.

Nu este deloc exclusă posibilitatea ca Satoshi Nakamoto să fie pseudonimul unui grup de programatori care a colaborat pentru dezvoltarea Bitcoin. În fond, este greu de crezut că o singură persoană ar fi avut toate cunoștințele necesare pentru a rezolva ceea ce alți programatori s-au străduit o viață întreagă să facă. Un scenariu plauzibil include un efort colectiv realizat de Nick Szabo, Wei Dai și Hal Finney - însă dintre toți, doar ultimul a recunoscut că a participat la îmbunătățirea protocolului, a făcut-o doar după lansare și între timp a decedat din cauza bolii ALS.

Totuși Nick Szabo se implică destul de des în dezbateri și critică proiectele și inițiativele care utilizează lanțul de blocuri, dar concentrează puterea de guvernare în mâinile unui individ sau grup. S-a opus proiectului SegWit2X (care ar fi dublat capacitatea blocurilor din Bitcoin printr-o actualizare a protocolului și ar fi divizat comunitatea), a criticat permanent decizia echipei Ethereum de a trece de la guvernanță bazată pe cod informatic la dictatura voinței unui cerc restrâns (Vitalik Buterin și Fundația Ethereum) și a avut grijă să laude eforturile unor discipoli de-ai săi care duc mai departe ideile pe care le-a lansat.

Una dintre afirmațiile sale caracteristice, care i-ar putea defini întreaga activitate de programator și jurist, este că încrederea acordată unui intermediar este o breșă de securitate.

Ideea de bază este că, atât timp cât avem alternativa unui cod informatic bine conceput, este o idee proastă să ne bazăm pe încrederea în oameni. Deseori el compară situația cu invenția ceasului: înainte ca omul să conceapă un mecanism pentru măsurarea exactă a timpului, totul era relativ și supus unor convenții inexacte între oameni. Poate că participanții la o conversație ar fi putut să fie de acord că s-au întâlnit dimineața, dar ar fi avut probleme să determine dacă ora exactă este 10:30 sau 10:45 și dacă discuția lor a durat 5 sau 8 minute.

Nick Szabo a introdus teoria și logica unor contracte inteligente, care rezolvă disputele dintre părți automat și elimină intermediarii. Sistemul se aseamănă cu un automat de cafea: dacă un cappuccino costă 2 lei și tu introduci în aparat doar 1 leu, ai posibilitatea de a respecta termenii contractului prin completarea sumei (ceea ce generează livrarea produsului) sau prin retragere (leul introdus este primit înapoi).

În acest sens, ne putem gândi la contracte de finanțare realizate între un grup de finanțatori și un antreprenor, unde sunt stabilite condiții de performanță. Afacerea s-a extins suficient de tare pentru a genera un profit de X? Atunci va fi livrată automat și următoarea tranșă. Numărul de angajați a atins cota Y? Contul va fi alimentat conform înțelegerii. Dacă nicio condiție nu este îndeplinită, atunci banii folosiți pentru finanțare rămân în cont într-o perioadă stabilită și nu pot fi cheltuiți. Pe scurt, contractele inteligente încearcă să elimine intermediarii subiectivi și costisitori, să eficientizeze procesul de trimitere a banilor și să stabilească sisteme unde ai încredere doar în clauzele semnate și în codul care le pune în aplicare. Încrederea în oameni devine opțională și mai puțin riscantă.

 

Surse:

"Did Nick Szabo Solve Nick Szabo's Biggest Bit Gold Problem?" - https://steemit.com/bitcoin/@harpooninvestor/did-nick-szabo-solve-nick-szabo-s-biggest-bit-gold-problem

Satoshi Nakamoto, "Bitcoin - A Peer-to-Peer Electronic Cash System" - https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Nick Szabo, "Bitcoin, What Took Ye So Long?" - https://unenumerated.blogspot.com/2011/05/bitcoin-what-took-ye-so-long.html

Imran Bashir, "Mastering Blockchain", p. 81-87 - https://www.amazon.com/Mastering-Blockchain-decentralization-cryptography-frameworks-ebook/dp/B01NBBSPCD

 

 •  
  9
  Shares
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.