Mugur Isărescu Avertizează Populația despre Bitcoin (Dar Nu Pare Convins)

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Ultimul an a fost foarte interesant din punct de vedere al evenimentelor de pe scena financiară și politică. Creșterea în preț a criptomonedelor a generat o rată de adopție fără precedent printre entuziaști și speculanți, iar această goană după aur digital a adus atât profituri fabuloase cât și pierderi dramatice. Ideea de a înzeci investițiile într-un an (fenomen care s-a produs în cazul Bitcoin în apropierea datei de 1 decembrie 2017) a determinat multe persoane să intre în joc pentru a profita de creșterile fără precedent.

Totuși este o idee proastă să cumperi monede digitale în momentele când se află în plină ascensiune și sunt pe cale să atingă un nou maxim valoric, iar consecințele unor astfel de acțiuni nechibzuite (generate de așa-zisul fenomen FOMO, teama de a rata oportunitatea) se fac simțite imediat ce investitorii timpurii își retrag profiturile. Piețele financiare funcționează în baza raportului dintre cerere și ofertă, iar cele lipsite de restricții și reguli ”beneficiază” de o listă lungă de practici interzise la bursele de valori.

Cumva, din acest punct de vedere, este justificat ca autoritățile financiare dintr-un stat să afișeze îngrijorare și să prevină populația de fiecare dată când se produc fenomene riscante din punct de vedere economic. Dar problema cea mai mare este dată de modul cum aceste avertismente sunt lansate și de perspectiva îngustă

Înțelege Mugur Isărescu felul cum funcționează criptomonedele? Ei bine, discursul său este surprinzător de moderat și neutru pentru un bancher de cel mai înalt rang.

Cumva, mă bucur că avem un guvernator al băncii centrale care încearcă să fie echilibrat în abordarea subiectului criptomonedelor. Spre deosebire de economiști celebri ai lumii, cunoscuți pentru afirmații bombastice de tip ”Bitcoin va ajunge la valoarea 0” (a se studia activitatea lui Nouriel Roubini), Mugur Isărescu a prezentat prăbușirea mai mult ca pe o corecție de preț firească - ”revenire pe Pământ” (ba chiar a refuzat să folosească termenul de ”prăbușire”!).

Partea cea mai amuzantă este dată de faptul că dl. guvernator a folosit un jargon specific persoanelor implicate în tranzacționarea de criptomonede: sintagmele ”to the Moon” și ”back to Earth” apar deseori în discuțiile de pe forumurile de specialitate. Prin urmare, este posibil ca Mugur Isărescu să știe ceva mai multe despre Bitcoin decât o mare majoritate dintre economiștii lumii.

Prin comparație cu opiniile multor bancheri de rang înalt, Mugur Isărescu este mult mai moderat în discurs. Chapeau! Sursă Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

La fel de interesant este faptul că expresii negative precum ”schemă piramidală”, ”schemă Ponzi”, ”înșelătorie”, ”investiție proastă” sau ”Caritas” nu au apărut deloc în discurs. De fapt, dl. Isărescu a ținut să ne reamintească de faptul că trăim într-o țară liberă și fiecare individ își gestionează activele financiare așa cum consideră de cuviință. Nu a recomandat ca banii să fie investiți în acțiuni, nu a sugerat faptul că băncile în sine sunt un mod mai bun de a depune lichidități, ci pur și simplu a făcut referire la criptomonede spunând că sunt ”active speculative, extrem de volatile și riscante”.

Pe scurt, guvernatorul Băncii Naționale a României a lansat genul de avertisment care poate fi citit și pe site-urile comercianților de criptomonede - a reamintit despre riscurile presupuse de investiții, dar nu a încercat să descurajeze populația, să realizeze estimări cu privire la viitorul prețului unui Bitcoin, sau să instaureze o stare de panică (FUD).

De fapt, dacă analizăm puțin gestica, expresiile faciale și tonul vocii pe care le-a folosit Mugur Isărescu în acest discurs, putem citi o notă de dezamăgire. Probabil că în viața personală are un portofoliu de criptomonede și este dezamăgit de prăbușire, dar în calitatea sa de lider al unei instituții ierarhizate și centralizate, își face datoria. Personal, nu pot decât să apreciez deschiderea de care dă dovadă ca individ și cumva delimitarea subtilă între politica BNR ca membru al piețelor financiare internaționale și credințele personale.

Cu toate acestea, posturile de știri au descris discursul într-o notă mai dură decât în realitate și au refuzat să explice cauza fenomenelor.

Și cumva este convenabili să demonizezi ceea ce nu înțelegi pentru că te scutește de eforturi suplimentare. Jurnaliștii și-au făcut datoria de a relata, au verificat doar datele privind fluctuațiile de preț ale Bitcoinului și au produs știrea. Însă nimeni nu s-a obosit să întrebe ”De ce s-a produs scăderea de la $20.000 la $6000 și de ce prețul a început să-și revină?”.

De la Caritas încoace, noi o știm foarte bine: e imposibil să te îmbogățești repede și legal”, spune George Buhnici în cadrul reportajului realizat pentru ProTV. Și deși restul informațiilor pe care le transmite sunt de bun-simț (recomandă studierea criptomonedelor timp ce câteva săptămâni înainte de a face investiții și sugerează ca sumele investite să fie cele pe care individul își permite să le piardă), telespectatorul obișnuit deja a făcut asocierea între Bitcoin și Caritas. Cum ar putea ceva descentralizat, care are la bază milioane de participanți autonomi, să fie o schemă piramidală centralizată și planificată de la bun început pentru a păcăli populația? Ei bine, jurnaliștilor și formatorilor de opinie nu pare să le pese.

Sursă Imagine: Știrile ProTV

Dacă ar fi fost într-adevăr interesați să informeze corect, ar fi cercetat fenomenul și ar fi văzut că, din punct de vedere istoric, valoarea Bitcoin scade drastic în luna ianuarie. Motivele includ pregătirile penru Anul Nou Chinezescu (iar China este una dintre cele mai mari piețe de criptomonede și principalul furnizor de servicii de minat), încercările de evaziune fiscală făcute de mulți investitori care ar trebui să își declare toate activele financiare, precum și sentimentul de teamă pe care îl simt începătorii din domeniu, care observă cum prețurile se prăbușesc (până și Mugur Isărescu a refuzat să folosească acest termen) și vând de teama ”sfârșitului”.

Valoarea criptomonedelor este bazată, în mare parte, pe sentimentele investitorilor și evenimentele sociale și politice din țările unde rata de adopție este mai ridicată. Și cum numărul de cetățeni români educați în domeniul criptomonedelor și obișnuiți cu tranzacțiile de pe piețele internaționale de capital este redus prin comparație cu tentația de a investi în ceva care pare să crească neîntrerupt și promite, în baza unor grafice și date anterioare, să aducă îmbogățire rapidă, este absolut normal ca banca națională să exprime un punct de vedere.

Iar această lipsă de informare, combinată cu tendința presei mioritice de a sta în zona de confort intelectual fără a face eforturi pentru documentare, este principalul motiv pentru care există site-ul Lumea Cripto: oamenii merită să fie informați și trebuie să înțeleagă cumva felul cum funcționează tehnologiile cu potențial disruptiv pentru cadrul instituțional actual; în aceeași măsură, trebuie să existe și voci care abordează situația la rece, fără a deveni înflăcărați de fluctuațiile de preț.

Criptomonedele nu există doar pentru valoarea speculativă și vor continua să existe indiferent dacă Bitcoin este tranzacționat cu un dolar sau o sută de mii. Iar noi suntem aici pentru comentarii pertinente și informații argumentate.

 

 

Surse:

Agerpres, ”Isărescu: Constatăm o revenire pe Pământ a valorii Bitcoin și am considerat că este bine să mai atenționăm o dată publicul”, Disponibil la adresa: https://www.agerpres.ro/economic/2018/02/07/isarescu-constatam-o-revenire-pe-pamant-a-valorii-bitcoin-si-am-considerat-ca-este-bine-sa-mai-atentionam-o-data-publicul--51050

 

Știrile ProTV, ”Avertismentul lui Mugur Isărescu referitor la Bitcoin - <<Active speculative, extrem de riscante”, Disponibil la adresa: https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/avertismentul-lui-mugur-isarescu-referitor-la-bitcoin-zactive-speculative-nu-cumparati.html

 

CNBC, ”Bitcoin price will crash to zero, Nouriel Roubini says”, Disponibil la adresa: https://www.cnbc.com/2018/02/06/bitcoin-price-will-crash-to-zero-nouriel-roubini-says.html

 

 

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.