Distribuiți conținutul mai departe!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
Într-un interviu recent, miliardarul Tim Draper a fost întrebat dacă își va vinde vreodată rezerva de Bitcoin pentru a încasa bani lichizi. Răspunsul său a reușit să reflecte exact mentalitatea investitorilor timpurii în criptomonede: ”De ce aș vinde viitorul pentru ceva din trecut?”. Însă pentru fiecare entuziast care crede în tehnologia valutelor digitale descentralizate există alte câteva sute de speculanți care tratează Bitcoin, Ethereum și derivatele lor ca pe simple comodități sau acțiuni de la bursă. Pentru ei nu contează evenimentele care se vor produce pe termen lung, ci sunt mai degrabă interesați de fluctuațiile zilnice și previziunile rezultate dintr-o analiză tehnică a graficelor.

Ei bine, președintele LitePay Kenneth Asare a găsit o cale de împăciuitoare între cele două filosofii și a pus bazele unui sistem de plăți care convertește criptomoneda Litecoin direct în valuta acceptată de către comercianți. Întrucât Litecoin este cea mai rapidă și facilă dintre criptomonedele de top, transferul de bani din portofelul electronic de criptovalută al unui cumpărător în contul bancar al unui vânzător s-ar putea face în 2 minute și jumătate, cu un comision mai mic decât în cazul unui virament interbancar. Iar această posibilitate este exploatată la maxim zilele acestea, în timp ce sute de afaceri din toată lumea se grăbesc să îi întâmpine pe deținătorii de Litecoin.

În viitorul apropiat, doar criptomonedele care deservesc unui scop practic și acoperă o nevoie reală vor supraviețui, iar toate celelalte vor fi amintite de istorie ca fiind simple experimente eșuate. Posibilitatea de a preschimba instant criptomonedele în valute este ceva ce ar trebui să îngrijoreze la modul cel mai serios băncile și casele de schimb valutar, întrucât diferența de comision și viteza de transfer i-ar putea determina pe unii comercianți să renunțe progresiv la conturile lor bancare. Partea cea mai bună este că deținătorii de afaceri nu trebuie să își facă griji din cauza fluctuațiilor de preț ale criptovalutelor, întrucât ei vor primi direct echivalentul valutar. Specula va fi de partea cumpărătorului care va trebui să aștepte momentul cel mai bun, când Litecoin are un preț mai mare și îi oferă o putere de cumpărare crescută.

Prin LitePay, Litecoin pare să se orienteze exclusiv către plăți, cu scopul de a aduce utilitate unei monede eficiente.

Inițial, Litecoin a fost doar o modificare simplă a codului sursă Bitcoin. Creatorul Charlie Lee a crescut masa monetară totală de 4 ori, a modificat algoritmul pentru minat și a redus timpul de validare a tranzacțiilor de la 10 minute la două minute și jumătate. Astfel a apărut expresia comparativă ”Bitcoin este aur digital, iar Litecoin argint”, sugerând în același timp legătura strânsă dintre cele două monede. Cu toate acestea, mulți critici și-au exprimat scepticismul în ceea ce privește Litecoin, făcând referire la un număr prea mic de diferențe pe care criptomoneda le are în raport cu Bitcoin.

Cum ar putea ceva atât de asemănător să reușească? În primul rând, se poziționează într-un punct de avangardă, testând noile tehnologii pe care Bitcoin le are în plan și oferind un prim filtru pentru actualizările care urmează a fi aduse regelui criptomonedelor: astfel, SegWit a fost implementat în sistemul Litecoin înainte ca el să se bucure de o adoptare în rețeaua Bitcoin, iar tabloul a fost completat de o diferențiere a comisioanelor pentru plăți prin apelarea la praguri care îi fac pe mineri să concureze între ei pentru a oferi timpul și tariful cel mai bun. În viitor se așteaptă ca Lightning Network să fie implementat pe ambele platforme, crescând eficiența transferurilor între două noduri și sporind gradul de criptare și confidențialitate.

Dar inovația care se lansează pe 26 februarie propulsează Litecoin în mijlocul piațelor financiare ale lumii și îi îndeamnă pe proprietarii de afaceri să accepte un sistem de plăți net superior ofertei bancare. Așteptarea de câteva zile pentru virarea banilor în cont este pe cale să ia sfârșit, iar cei care trăiesc în zone defavorizate ale lumii și nu au acces la servicii bancare vor putea să beneficieze de avantajele LitePay doar prin intermediul unei aplicații din telefonul mobil. Ideea nu este nouă și există deja o implementare asemănătoare pentru Bitcoin, care poartă numele de BitPay. Însă viteza mai mare și tarifele mai scăzute de care beneficiază Litecoin fac cu adevărat diferența și pot contribui cu succes la revoluționarea sistemului de plăți la nivel global.

Pentru început, LitePay va acoperi 41 de țări, însă viziunea globală de a sprijini fondarea ”internetului valorii” este cel mai măreț obiectiv pe termen lung. Faptul că încrederea în tehnologia criptomonedelor și monetizarea lor în valute emise de către guvern este admirabil, iar viitorul se arată a fi promițător pentru Litecoin, moneda promovată pe Twitter prin sloganurile#thecoinforpayments (moneda pentru plăți) și #paywithlitecoin (plătește cu litecoin).

 

 

Surse:

Interviu cu Tim Draper: https://news.bitcoin.com/tim-draper-on-bitcoin-why-would-i-sell-the-future-for-the-past/

Interviu Kenneth Asare: https://cheddar.com/videos/the-internet-of-money-and-future-of-crypto-commerce

 

 

 

 

 

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.