Învață Despre Bitcoin Pentru A Obține O Slujbă Mai Bună

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
Într-un discurs recent, Andreas Antonopoulos (autor al cărților “Mastering Bitcoin” și “The Internet of Money”) a spus că scopul Bitcoin nu este doar de a revoluționa felul cum tranzacționăm valori, ci și de a crea comunități care lucrează pentru a inova. Cu alte cuvinte, nu trebuie neapărat să cumperi criptomonede pentru a studia fenomenul și pentru a încerca să înțelegi tehnologia.

În ultimii 8 ani, tot ceea ce a însemnat Bitcoin a fost asociat de către presă și purtători de cuvânt ai autorităților cu speculă și scheme de îmbogățire rapidă. Abia în ultimele luni regele criptomonedelor a scăpat de etichetele de “scemă piramidală” sau “schemă Ponzi”, pentru că jurnaliștii și comentatorii au înțeles în sfârșit că este vorba despre un sistem descentralizat.

Dar Bitcoin înseamnă mai mult decât finalitatea tehnologiei și trebuie să învățăm și despre procesul care transferă bani din punctul A în punctul B sau modalitatea de securizare a informației.

Dincolo de aspectul economic-financiar găsim elemente avansate de informatică și criptografie (pentru dezvoltarea Bitcoin s-au folosit descoperiri și cercetări academice ale ultimilor 40 de ani), dar și noțiuni de științe sociale care să stabilească relații între participanți și să-i determine să fie raționali în raport cu avantajele participării pa sistem.

Ceea ce încerc să spun este că nu trebuie să fii neapărat programator pentru a învăța despre criptomonede și există dimensiuni aflate dincolo de piețele de schimb, unde se oferă locuri de muncă.

Bitcoin a devenit o industrie de sute de miliarde de dolari, unde oameni de afaceri și companii investesc (uneori irațional) în orice ar putea aduce inovație sau ar putea crește rata de adopție a tehnologiei. Este nevoie de jurnaliști care să scrie, de minți critice din matematică, de bancheri și oameni de afaceri care pot intrgra sistemul de plăți, de artiști pentru a umaniza acest spațiu tehnologizat, de translatori pentru a elimina barierele lingvistice și de minți creative pentru a găsi noi utilizări pentru lanțul de blocuri.

Vrei o slujbă bine plătită într-un mediu dinamic? Învață despre Bitcoin și pune-ți cunoștințele la dispoziție în comunitatea unei criptomonede!

Rezultatele nu vor fi imediate și probabil că va exista o perioadă de voluntatiat înainte ca ofertele de locuri de muncă să apară, însă acest pas de integrare în spațiul criptomonedelor te poate transforma într-un angajat al unui start-up promițător sau într-un liber profesionist care lucrează de acasă și primește multe solicitări remunerate generos.

Chiar și Vitalik Buterin, co-fondator al criptomonedei Ethereum, a început prin a studia despre Bitcoin pe forumurile Bitcointalk.org, a lucrat ca redactor pentru Bitcoin Magazine și abia apoi, după ce a studiat lucrările unor autori din domeniu precum Nick Szabo, a venit cu ideea de a crea o platformă care să susțină aplicații descentralizate și să permită semnarea de contracte inteligente între părți.

În cazul meu, am scris articole pe Steemit și m-am integrat în comunitatea de entuziaști ai criptomonedelor de pe Twitter în timp ce lecturam “The Internet of Money” de Andreas Antonopoulos și “Mastering Blockchain” de Imran Bashir. În aproximativ o lună am devenit voluntar pentru Litecoin Foundation și mi-am oferit serviciile de scriere pentru a redacta articolul din nota lunară de informare (newsletter) și ulterior am început să prospecte site-ul CryptoJobs pentru a găsi oportunități plătite.

Sumele pe care le câștig din scris despre criptomonede pentru diverse site-uri precum CryptoGlobe nu sunt foarte mari, dar îmi oferă posibilitatea de a învăța în continuare în timp ce am parte de un trai decent. Toate cele descrise s-au produs în decursul a 8-9 luni și cu siguranță aș fi câștigat mai mulți bani dacă acceptam slujbe de traducător sau aveam cunoștințe de programare sau design.

Însă ceea ce încerc să spun este că industria pornită de Bitcoin este precum internetul la jumătatea anilor 1990: tânără, rudimentară și în plin proces de cizelare și accesibilizare pentru a deceni adoptată de către mase. A fost nevoie de mulți ani pentru ca Mozilla și Opera să ofere interfețe intuitive și accesibile oricui, care să nu necesite introducerea de cod HTML într-un terminal.

În aceeași măsură, este nevoie de profesioniști din toate domeniile pentru a ajuta criptomonedele să crească - iar recompensele financiare sunt de multe ori mai generoase decât în cazul altor industrii aflate deja la un nivel mai lent de inovație.

Ești jurist? Sigur există un proiect care să aibă nevoie de consultanță. Ești artist plastic, fotograf sau muzician? Toate aceste arte pot umaniza interfețele reci și încărcate de cod sau pot lansa campanii publicitare de succes. Ești analist financiar sau consultant? Sunt o grămadă de persoane și companii interesate să apeleze la serviciile tale! Și dacă găsești o plăcere în scris, atunci poate că poți crea un blog pentru a răspândi cunoașterea 🙂

 

Voi reveni cu un articol pentru a face o listă a cărților recomandate pentru a învăța mai multe despre criptomonede!

 

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.