Învață Despre Bitcoin din 5 Cărți Esențiale

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
În orice domeniu există surse de informare pe care le voi enumera într-o ordine aproximativ ierarhică:

 1. consultarea opiniei unor cunoscuți care se auto-declară sau sunt recunoscuți de alte persoane ca fiind specialiști;
 2. participarea la prezentări și conferințe;
 3. cercetarea de materiale audio și video;
 4. citirea de articole de specialitate scrise de persoane influente din domeniu;
 5. lecturarea de cărți.

Pe măsură ce se realizează progresia de la 1 la 5, calitatea informației crește, iar șansele ca receptorul mesajului să fie păcălit sunt reduse drastic. Uneori avem tendința de a avea încredere prea mare în anumite persoane și să ne bazăm pe capacitățile lor de analiză și sinteză, dar există oricând șanse de a fi dezamăgiți.

La fel cum Bitcoin reduce nevoia de încredere pentru transferul și stocarea fondurilor la un minim absolut (trebuie mai degrabă să crezi în cod și în calculatoarele participante la sistem, nu în oameni), cărțile și articolele scad necesitatea de a avea încredere. Atunci când citim, avem șansa de a procesa conținutul, de a-l pune la îndoială prin intermediul cunoștințelor pe care le avem deja și de a acționa într-un mod mai responsabil și informat.

Prin comparație, conversațiile cu alți oameni pot să ne manipuleze și există o sumedenie de factori iraționali prin care putem fi păcăliți. Vânzătorii de mașini știu exact cum să abordeze clienții, să se facă plăcuți și să folosească anumite trucuri psihologice pentru a-i convinge pe ceilalți de necesitatea cumpărării unui anumit model. Este mașina respectivă cea mai bună alegere posibilă? Șansele sunt foarte mici. Însă prin achiziționarea produsului indicat, devenim actori economici care deservesc intereselor financiare ale unor terți implicați. Și cu cât reducem acest fenomen mai tare, cu atât vom raționaliza mai mult felul cum ne gestionăm banii.

Fără alte introduceri sau comentarii, voi prezenta o listă cu 5 cărți despre Bitcoin (din păcate, niciuna nu a fost tradusă în limba română):

1. "Mastering Bitcoin" de Andreas Antonopoulos (O'Reilly Media, 2010)

Indiferent dacă ești economist, gazetar, sociolog, publicitar, sau informatician care deține cunoștințe solide despre criptografie, autorul cu origini grecești prezintă o colecție impresionantă de informații despre Bitcoin și ceea ce reprezintă. Partea cea mai importantă este legată de context: aveți ocazia de a descoperi toate avantajele pe care le oferă Bitcoin prin tehnologia și primiți indicații practice pentru a realiza operațiuni pe lanțul de blocuri al criptomonedei originale.

Unele informații sunt depășite și metodele de acces au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii ani. Mai mult, Bitcoin a primit între timp actualizări precum SegWit și un strat secundar pentru operațiuni și tranzacții rapide și ieftine (Lightning Network) și niciuna dintre ele nu este menționată în carte. Cu toate acestea elementele de bază sunt descrise foarte clar, iar marele avantaj este că volumul este disponibil gratuit prin intermediul unei licențe Creative Commons.

Prin urmare, descărcați cartea de aici (pe eMag, varianta tipărită costă mai mult de 200 de lei): https://unglueit-files.s3.amazonaws.com/ebf/05db7df4f31840f0a873d6ea14dcc28d.pdf

2. "The Internet of Money" de Andreas Antonopoulos (O'Reilly Media, 2016)

Volumul în cauză se numără printre cele mai accesibile lecturi disponibile pe piață și este prezentat sub forma unor discursuri transcrise (Andreas Antonopoulos se numără printre cei mai solicitați vorbitori pentru conferințele ce au ca temă Bitcoin și criptomonedele). Calitatea analitică este inferioară celei prezente în "Mastering Bitcoin", însă nivelul este ajustat pentru a deveni o carte ușoară și facilă celor care abia devin inițiați în tainele valutelor digitale.

În același timp, autorul schimbă puțin abordarea și vorbește despre necesitatea unei monede native a internetului, care să țină pasul cu dinamica economiei online. Toată această prezentare se face în antiteză cu instituțiile financiare tradiționale, care funcționau mai bine în zilele când oamenii tranzacționau bani de hârtie și se deplasau la bancă pentru fiecare operațiune. Internetul este o piață de desfacere cu un potențial enorm, dar și o modalitate prin care oamenii pot presta servicii profesionale sau pot schimba valori.

Dacă vreți să citiți despre toate acestea, atunci puteți achiziționa volumul de pe Amazon la prețul de aproximativ 10 dolari: https://www.amazon.com/dp/1537000454/

 

3. "Mastering Blockchain" de Imran Bashir (Packt Publishing, 2017)

Spre deosebire de Andreas Antonopoulos, Imran Bashir este mai tehnic în abordare și nu încearcă prea tare să fie pe înțelesul tuturor. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la cartea lui este prezentarea tehnologiilor și cercetărilor care preced Bitcoin, pentru a oferi un context credibil și uman pentru invenția lansată de Satoshi Nakamoto în 2008. Cartea conține secvențe de programare care îi pot ajuta pe cei care vor să dezvolte programe și aplicații pe lanțul de bloc (blockchain), însă recenziile de pe Amazon sugerează faptul că anumite părți au nevoie de o actualizare.

Recomand cartea doar programatorilor sau a celor care au deja cunoștințe tehnice destul de solide și își doresc să facă pasul următor pentru a mina criptomonede sau pentru a scrie contracte inteligente. Trebuie să menționez faptul că perspectiva este largă și inclusivă, autorul încercând să încorporeze cât mai multe monede și proiecte în sinteza pe care a realizat-o. Dacă sunteți interesați de Ethereum și limbajul de programare Solidity sau de confidențialiatea crescută oferită de Zcash, atunci veți găsi informații prețioase.

Ediția revizuită este disponibilă pe Amazon în format digital și fizic: https://www.amazon.com/Mastering-Blockchain-Distributed-technology-decentralization/dp/1788839048/

4. "Bitcoin For Dummies!" de Prypto (Wiley, 2016)

Vă mai amintiți cărțile de tip "Windows/Excel/Word/Office/C++ pentru To(n)ți" traduse în limba română de editura Teora, care conțineau explicații oferite de un simpatic personaj cu ochi mari și chip triunghiular? Ei bine, editura Wiley (cea care se află în spate seriei "For Dummies" - sau "Pentru Tonți") a reușit să publice și un volum despre Bitcoin.

Autorul pseudonim Prypto promite să ofere explicații pentru toate fenomenele care înconjoară Bitcoin prin intermediul unor capitole scurte și încărcate de conținuturi utile. Cartea este ușor de parcurs și este structurată într-un mod prietenos, incluzând secțiuni marcate grafic unde sunt descrise informațiile esențiale și oferind explicații simple chiar și pentru unele elemente care par evidente.

Există chiar un capitol care descrie pașii necesari pentru a accepta plăți în Bitcoin pe site-urile de comerț și cu siguranță voi folosi datele de acolo într-un articol viitor.

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editorii Wiley la un preț de aproximativ 18 euro: https://www.wiley.com/en-ro/Bitcoin+For+Dummies-p-9781119076131

5. "Bitcoin Essentials" de Albert Szmigielski (Packt Publishing, 2016)

În esență, cartea inginerului de software Szmigielski conține informații asemănătoare celor pe care le găsiți în "Mastering Blockchain" de la aceeași editură. Cu toate acestea, putem observa că s-a pus accentul mult mai tare pe partea de explicare a diferitelor tipuri de portofele electronice (și cu siguranță voi folosi infomațiile într-un articol viitor) și pe segmentul de minat criptomonede.

Din multe puncte de vedere, volumul este tehnic și adresat celor care au deja cunoștințe de informatică și înțeleg noțiunile de bază privind sistemele distributive și criptografia. Un capitol interesant descrie guvernanța Bitcoin și ceea ce presupune un atac cu majoritate de 51%, iar informațiile chiar m-au ajutat pentru a scrie un alt articol în limba engleză.

Cartea poate fi cumpărată de pe Amazon pentru aproximativ 30 de dolari: https://www.amazon.com/Bitcoin-Essentials-Albert-Szmigielski/dp/1785281976

 

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.