Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Într-un articol anterior am realizat o comparație între ICO-uri și Vestul Sălbatic, descurajând investițiile în acest sistem lipsit de garanții și prevenind asupra numărului îngrijorător de mare de fraude. De la Bitconnect X și până la Prodeum, există sute de exemple negative de proiecte concepute doar pentru a strânge bani, fără a avea intenția de a oferi vreodată un produs finit.

 

Cu toate acestea, există și exemple de echipe de programatori și dezvoltatori care vor să schimbe lumea și să revoluționeze anumite sectoare lucrative. Spre exemplu, platforma Celsius funcționează ca o bancă de criptomonede unde poți depune sau de unde poți face împrumuturi, iar directorul fondator Alex Mashinsky este convins că va revoluționa finanțele și va crește transparența instituțională la nivel mondial. Am avut ocazia de a-l intervieva pe dl. Mashinsky pentru publicația CryptoGlobe și am descoperit că ICO-ul, deși a fost o componentă importantă pentru a obține finanțare din partea oamenilor, a deservit mai mult ca un mijloc de a clădi o comunitate de entuziaști.

Și poare că proiectul Celsius nu va reuși să răstoarne lanțuri bancare, dar își îndeplinește cu rigurozitate și atenție planurile descrise în Roadmap și are o echipă care lucrează permanent în dezvoltare. Exemplul nu deservește ca o recomandare sigură pentru a investi și eu însumi am o doză de scepticism, însă până în acest moment se pare că vorbim despre un ICO de succes.

Alte exemple de proiecte legitime includ Lysk, Stratis, Neo și chiar Ethereum. Toate sunt platforme care și-au dovedit devotamentul pentru cauza pe care au început-o, iar investitorii timpurii au toate motivele să aibă încredere că pot păstra monedele obținute pe termen lung.

ICO ca alternativă pentru strângerea de fonduri

Există proiecte cu intenții foarte pure și lipsite de interese lacome și meschine, care ar prefera să opereze în limitele etice ale membrilor echipei. Dacă urmăriți pe HBO serialul “Silicon Valley”, veți vedea cum Pied Piper intenționează să creeze un internet descentralizat lipsit de cenzură și fără reclame. Atunci când programatorii află că marele conglomerat corporatist care îi finanțează are interese propri și intenționează să impună folosirea de reclame, alternativa căutată este aceea de a organiza un ICO.

Astfel, comunitatea de entuziaști va putea să investească în proiect și să le permită programatorilor să creeze ceva pur, lipsit de interesele unor terți.

Prin intermediul ICO-urilornai ocazia de a deveni un Borgias pentru un viitor DaVinci, însă nu ai nicio garanție că vei vedea vreodată tabloul “Mona Lisa” sau “Cina Cea de Taină” finalizat. Îi încredințezi vizionarului o parte din fondurile tale într-o acțiune publică, primești înapoi monede (token) care reprezintă frânturi din companie echivalente valoric sumei pe care ai investit-o și speri că tablourile vor avea o valoare mare de vânzare odată ce vor fi finalizate (pentru că tu deții efectiv o fracțiune din valoarea produsului finit).

În sinea lor, ICO-urile sunt foarte bune și pot reprezenta o alternativă viabilă pentru rugămințile trimise marilor companii care ar putea fi interesate de proiectele tale. Prin faptul că se apelează la un grup de investitori independenți, se elimină posibilitatea de a fi controlat de interese corporatiste și de a te afla sub presiunile unor oameni dezinteresați de proiect și orientați doar spre obținerea profiturilor.

 

Pentru cei care chiar au un produs revoluționar de oferit, ICO-urile sunt o gură de aer proaspăt și o ocazie unică de a realiza un vis fără a-i compromite principiile binevoitoare. Dar pentru fiecare floare există zeci de buruieni care să o umbrească și spațiul criptomonedelor este deja populat de ICO-uri frauduloase care au fost create doar pentru a exploata influxul uriaș de capital.

Unii oameni nu au nimic revoluționar de oferit și sunt dispuși să mintă pentru a se îmbogăți din naivitatea altora. Dar există și proiecte excelente care au ceva important de oferit și își dovedesc valoarea în timp. Acestea trebuie căutate și sprijinite, pentru că au potențialul de a revoluționa industrii întregi.

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.