Dezbateri Despre Criptomonede Care Merită Ascultate

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Dacă vreți să aflați mai multe puncte de vedere despre criptomonede, trebuie neapărat să ascultați câteva dezbateri obiective, unde sunt invitați reprezentanți ai mai multor grupuri de interese. Atunci când vorbim despre Bitcoin și descentralizare, automat facem asocieri cu diverșii indivizi care desfășoară activități în domeniu pentru a îndeplini scopuri personale sau colective. Nu există o autoritate centrală care să dicteze direcția în care tehnologia se îndreaptă, toate deciziile sunt luate democratic printr-o majoritate de noduri participante, iar punctele de vedere asupra situației sunt interesante și divergente.

Cu siguranță puteți citi cărți de specialitate și vă puteți documenta cu privire la aspectele tehnice și sociale ale criptomonedelor, însă perspectivele nu sunt întotdeauna diverse. În rândul informaticienilor care explică tehnologia Bitcoin există prea puține critici, în timp ce anumiți autori scot din context exact anumite puncte slabe pentru a-și demonstra teoriile. La fel cum dialogurile lui Platon sunt esențiale pentru a ne dezvolta gândirea critică și pentru a înțelege realități pe care nu le găsim a fi tocmai evidente, dezbaterile din orice domeniu ne ajută să ascultăm puncte de vedere divergente care pot sau nu să găsească puncte comune.

Prin urmare, am ales două dintre cele mai bune dezbateri care au avut loc în primele 9 luni ale anului 2018 pentru a expune exact criticile și viziunile optimiste ale unor oameni cu influență în domeniu. Discuțiile nu sunt concentrate pe ideea de preț și fluctuații ce marchează speculația din această nouă ramură a finanțelor, ci mai degrabă prezintă puncte de vedere economice, legislative și tehnice despre Bitcoin și celelalte criptomonede.

Vestea bună este că am făcut o selecție atentă și am urmărit cu grijă fiecare minut din prezentare pentru a mă asigura de calitatea acestei prezentări. Vestea proastă este că aveți nevoie de cunoștințe de limba engleză pentru a putea înțelege despre ce este vorba. În orice caz, veți avea parte de două ore de învățare intensă și stimulantă.

1. "Cryptocurrencies: Irrational Exuberance or Brave New World?" - Milken Institute, Mai 2018

Dintre toate dezbaterile pe care le-am urmărit, aceasta se întâmplă să fie preferata mea. În primul rând, pentru că include patru dintre cei mai buni specialiști din domeniu și acoperă mai multe puncte de vedere. În al doilea rând, pentru că printre participanți se numără Dr. Nouriel Roubini (supranumit și Dr. Doom și cunoscut pentru faptul că a prevăzut criza financiară din 2008). În al treilea rând, include un reprezentant al guvernului american pentru a oferi explicații privind cadrul regulatoriu și planurile viitoare de legiferare - Brent McIntosh, consilier la Trezoreria SUA.

Argumentele sunt acide, discuțiile reușesc să atingă multe puncte sensibile și schimbul de idei care rezultă este un adevărat deliciu. Nouriel Roubini nu ratează nicio ocazie să critice Bitcoin și toate criptomonedele, se referă la problemele de creștere, la scăderea bruscă a prețului și la neajunsurile descentralizării. În același timp, Alex Mashinsky (inventator al tehnologiei VoIP folosită astăzi de Skype, WhatsApp și Yahoo) prezintă o perspectivă istorică asupra banilor, expune inegalitatea distribuției resurselor din sistemul financiar mondial și compară permanent tehnologia lanțului de blocuri cu primele zile ale internetului.

Pe de altă parte, Bill Barhydt (fondator și director general al companiei Abra) este cel mai optimist dintre avocații Bitcoin și vorbește despre toate avantajele pe care aceste invenții digitale le prezintă. El reușește să explice felul cum poate răspândi servicii financiare către toate locurile unde băncile și bursele de valori nu au reușit să ajungă, folosind doar o aplicație pentru telefon care are o interfață prietenoasă și folosește la bază contracte inteligente cu Litecoin și Bitcoin. Mai mult, el prezintă criptomonedele ca pe "bani programabili" care vor revoluționa sistemul de plăți.

Brent McIntosh este cel mai neutru dintre participanți și expune un punct de vedere unic: interesul principal este dat de prosperitatea companiilor americane și menținerea avantajului tehnologic în interiorul granițelor lor. Cu alte cuvinte, atât timp cât vorbim despre un eveniment global, Statele Unite ale Americii vor să dețină avantajul competitiv și fac toate demersurile pentru a sprijini antreprenorii din domeniu pentru a atinge și menține supremația. Este o abordare pozitivă și optimistă, mai ales în contextul în care vorbim despre tehnologii ce depășesc granițele statale și ating un nivel de descentralizare crescut în timp, pe măsură ce numărul de utilizatori participanți crește. Este un semn clar că vom continua să avem parte de criptomonede.

Ceea ce am prezentat mai sus este doar un rezumat superficial și, dacă sunteți interesați de un stimulent intelectual, atunci vă recomand din toată inima să urmăriți întreaga dezbatere:

2. "Crypto Brawl Part 2: Alex Mashinsky vs. Nouriel Roubini" - Blockshow Americas, August 2018

Doi dintre participanții care s-au remarcat în runda anterioară de dezbateri au fost invitați din nou pentru a-și confrunta ideile. Nouriel Roubini și-a menținut linia critică, în timp ce Alex Mashinsky a fost mai incisiv în a prezenta instabilitatea dolarului și lipsa de echitate în sistemul financiar mondial (unde 3% din masa monetară aflată în circulație ajunge la bănci și instituții financiare care colectează comisioane). Mai mult, inventatorul VoIP a expus și ideea conform căreia elita mondială din domeniul finanțelor a rămas în urmă cu investițiile în Bitcoin și, pentru prima dată în istorie, bancherii pierd în fața omului de rând.

Dezbaterea în sine este plină de momente interesante, dar nu poate atinge sclipirea primei înfruntări - atât din cauza lipsei celorlalți doi participanți, cât și din pricipa argumentelor limitate pe care Nouriel Roubini continuă să le prezinte în mod constant. Din unele puncte de vedere, este ca și cum Dr. Doom s-ar afla într-un turneu mondial de apărare a intereselor băncilor și repetă exact aceleași idei într-un mod propagandistic - ceea ce uneori îl face greu de ascultat și previzibil. Cu toate acestea, există momente când Alex Mashinsky și economistul american sunt de acord și cu siguranță există loc de îmbunătățiri pentru Bitcoin și toate celelalte criptomonede de pe piață.

Întreaga dezbatere are 50 de minute și poate fi urmărită aici:

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.