Distribuiți conținutul mai departe!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
Prima formă a internetului, Web 1.0, nu era deloc prietenoasă cu utilizatorii. Conform așteptărilor fondatorului Tim Berners-Lee, fiecare utilizator trebuia să dețină un domeniu unde să publice și pe care să îl țină activ prin intermediul propriului calculator, dar și cunoștințele necesare pentru a programa pagini web. Aplicații precum e-mailul erau folosite doar în mediul academic și cel guvernamental, iar omul de rând era obligat să învețe limbajul html și să se obișnuiască să navigheze fără o interfață video.

Internetul a fost creat pentru a fi descentralizat și pentru a permite schimburi de informații libere între noduri autonome care folosesc același protocol de comunicare. Vă sună cunoscut? Ei bine, aceeași filosofie a stat la baza lansării Bitcoin!

A durat ceva timp pentru ca site-urile create la începutul anilor 1990 să se dezvolte și să atragă investiții. Iar pentru fiecare modalitate de facilitare a accesului, firme precum Yahoo, Google și Microsoft aveau nevoie de un grad mai mare de centralizare a mijloacelor. Aveai nevoie de o adresă de e-mail? Trebuia să închiriezi unul dintre serverele oferite de companiile care ofereau astfel de servicii și să ai încredere în felul cum îți intermediază și stochează comunicarea. Voiai să creezi un site care să fie disponibil utilizatorilor 24/7 fără a ține în casă un server dedicat care să consume curent și să producă multă căldură? Trebuia să plătești o companie care oferă servicii de găzduire online.

Toate aceste facilități oferite de intermediari au facilitat creșterea și accesibilizarea internetului ca mediu de comunicare și transfer de informații, însă au creat o rețea centralizată, controlată de giganți ai industriei, supusă unor termeni și condiții care se schimbă permanent fără consimțământul utilizatorului și expusă unui grad ridicat de intruziune în viața privată a utilizatorilor.

Web 1.0 nu era deloc la fel de atractiv și avea funcții limitate. Sursă Imagine: Webbbrowser Wiki

Iar cea de-a doua versiune a internetului, Web 2.0, nu a îmbunătățit situația din punctul de vedere al controlului asupra propriilor date sau a liberei exprimări. Pe de o parte, paginile au devenit dinamice și interactive: acum ne putem exprima opiniile asupra știrilor pe care le citim, avem posibilitatea de a distribui materiale audio și video pe care prietenii le pot vizualiza rapid și comenta, avem la dispoziție rețele de socializare pentru a simula comunități deschise și numărul vocilor care se exprimă și se fac auzite a crescut exponențial. Pe de altă parte, a crescut cenzura guvernamentală și corporatistă, drepturile intelectuale și de proprietate asupra conținutului creat și distribuit au fost diluate de platformele care facilitează găzduirea și distribuția, iar societatea se confruntă cu noi provocări generate de polarizarea opiniilor și așa-zisele ”safe spaces” (izolarea în medii care reflectă doar propriile idei și credințe, eliminând dezbaterile și instituind o demonizare a taberelor adverse).

Din fericire, Web 3.0 arată ceva mai promițător. Iar criptomonedele vor facilita această evoluție!

Imaginați-vă o lume digitală bazată pe un contract inteligent între utilizatorul creator de conținut și site-ul/platforma care facilitează distribuirea sa. Probabil că nu v-ați gândit la asta prea mult, dar Facebook, Twitter, Instagram și alte rețele de socializare câștigă bani din timpul petrecut de utilizatori pe site-urile lor. Cu cât trimiteți mai multe mesaje și publicați mai mult conținut și de calitate mai bună (sau de interes mai mare pentru ceilalți), cu atât creșteți numărul de utilizatori care petrec mai mult timp pe aceste rețele. Mai mult timp petrecut online înseamnă mai multă expunere la publicitate și șanse mai mari ca utilizatorii să găsească ceva interesant pe care să dea click. Iar asta înseamnă mai mulți bani pentru gigantul online pentru care noi înșine suntem produsul comercializat.

Dar să revenim la acea lume pe care ne-o putem imagina și care totuși există într-o formă ceva mai puțin cizelată și atractivă decât oferta Facebook. Bine ați venit în Web 3,0, internetul valorii și al proprietății! Conținutul creat prin propriile mijloace este monetizat de către pagini și rețele, dar profiturile sunt împărțite într-un mod echitabil. Există un contract inteligent semnat între utilizator și platformă, care delimitează într-un mod corect drepturile de autor și împarte sumele generate între părți. În loc să pierdem timp și bani postând fotografii atractive pe Instagram, putem la fel de bine să beneficiem de un procent din profiturile pe care compania le realizează. În loc să fim ”postaci” pentru cauza politică pe care o susținem pe Facebook, avem ocazia de a fi plătiți de către rețeaua de socializare, din simplul motiv că generăm interes pe anumite pagini.

Criptomonedele vor schimba complet felul cum interacționăm pe internet și vor elimina necesitatea intervenției unor autorități centrale. Sursă Imagine: Codekul

Cum este posibilă o astfel de rețea și cum vor fi posibile transferurile de bani? Evident, nu prin intermediul băncilor sau al serviciilor de tip Western Union, care încasează comisioane mari pentru tranzacții și au un timp de procesare care poate dura câteva zile! Sistemele învechite, specifice lumii de dinainte de inventarea internetului, nu pot răspunde cu succes la provocările unei rețele dinamice, unde schimbul de informații și valori trebuie să se facă instant. Dinamica socială s-a schimbat, timpul nostru a devenit mult mai prețios și nu ne mai permitem să facem zilnic drumuri la bancă pentru a verifica soldul. Internetul ne-a schimbat percepția și așteptările, iar tehnologia trebuia să se adapteze.

Din fericire, avem criptomonede a căror protocol a fost realizat special pentru a gestiona astfel de tranzacții condiționate, numite contracte inteligente. Etherefum este una dintre invențiile cele mai relevante pentru acest tip de operațiuni, fiind o criptomonedă construită special pentru a facilita schimburile de valori între aplicațiile inteligente care au fost construite în baza protocolului oferit. Și deși programele se află la un nivel infantil, cu jocuri precum Crypto Kitties care produc noi provocări în privința creșterii rețelei și eficienței algoritmice, un număr din ce în ce mai mare de programatori învață să programeze în limbajul Solidity și contribuie la maturizarea rețelei. Internetul valorilor și al proprietății este mai aproape de noi decât ne-am putea imagina!

Ethereum și Contractele Inteligente

Ethereum este rezultatul gândirii inovative a unui tânăr canadian cu origini ruse, Vitalik Buterin. Avea 19 ani atunci când scria articole despre Bitcoin și studia tehnologia lanțului de blocuri, iar inspirația de a crea o monedă inovatoare l-a lovit atunci când a citit una dintre ideile criptografului american Nick Szabo (el însuși creator al experimentului Bit Gold, suspect principal în crearea Bitcoin și absolvent de drept): cum ar fi dacă oamenii ar putea semna contracte digitale care elimină complet nevoia unui intermediar avocat și stabilesc norme și condiții pentru ca banii (sub forma unor monede digitale) să fie transmiși dintr-o parte în cealaltă?

Dacă eu vreau să transmit 100 de lei unui artist care realizează un logo nou pentru site-ul Lumea Cripto și ne înțelegem să îi ofer un avans de 50 de lei, Ethereum ar putea să ne faciliteze schimbul printr-o serie de condiții. În primul rând, trebuie să fie înțeles faptul că banii de avans pot fi returnați dacă munca nu este finalizată la timp sau rezultatul nu este conform cu promisiunea făcută. În al doilea rând, trebuie să existe o garanție că eu voi plăti diferența de bani în situația unui rezultat care îndeplinește toate condițiile stabilite. Printr-un contract inteligent, aceste condiții pot fi transpuse în linii de cod care aplică aceste instrucțiuni automat, în baza principiului imutabilității: odată ce părțile au semnat acest contract, nu mai există posibilitatea de a da înapoi fără o înțelegere comună care să schimbe termenii. Și dacă una dintre părți este prejudiciată, singurele posibilități legale includ resemnarea sau apelarea la autoritățile judiciare subiective.

Contractele inteligente sunt încă într-o stare experimentală, dar așteptările pentru această tehnologie sunt foarte mari. Sursă Imagine: Steemit

Pe scurt, contractul inteligent funcționează pe baza principiului de automat de sucuri: dacă vrei să cumperi Frutti Fresh și prețul cerut este de 2 lei, atunci trebuie să introduci suma cerută. Dacă oferi doar 1 leu, automatul va refuza tranzacția și îți va oferi posibilitatea de a retrage banii. Diferența este că totul se face automat.

Pe o scară mai mare, ne putem imagina contracte inteligente între furnizori de servicii precum Facebook și utilizatorii care publică fotografii, texte și clipuri video. Fiecare contribuție va primi un procent din sumele pe care le generează, conturile vor fi evaluate în mod transparent, iar drepturile intelectuale ale creatorilor vor fi răsplătite într-un mod mai echitabil. Dacă vrem să fim și mai visători, putem vedea cum peste 10 ani vom avea mașini inteligente care fac transfer monetar automat și echitabil în momentul producerii unui accident sau companii care sunt conduse de algoritmi obiectivi, care urmează exact instrucțiunile fondatorilor!

Putem aștepta momentul când marile companii renunță la atitudinea hegemonică de acum și recunosc proprietatea și valoarea propriilor utilizatori, sau putem începe să îmbrățișăm deja viitorul experimentând cu Steemit.

Pe scurt, Steemit este o formă rudimentară a Facebook-ului, unde utilizatorii sunt plătiți în funcție de aprecierile comunității. Fiecare articol scris și fiecare fotografie publicată beneficiază de evaluarea celorlalți prieteni, iar like-urile sunt monetizate prin intermediul unei monede proprii numite Steem (momentan evaluată la $4/bucată). Membrii devin mai influenți pe măsură ce publică mai mult conținut, scriu mai multe comentarii și cumulează mai multe comentarii, iar valoarea conturilor crește proporțional. Cu cât un cont este mai valoros, cu atât aprecierile pe care le face sunt mai generoase în Steem. Și, în același timp, posibilitatea de a face spam a fost eliminată întrucât trimiterea unui mesaj necesită utilizarea a cel puțin 0.001 Steem, ceea ce înseamnă că există un cost monetar pentru fiecare mesaj transmis (soluție gândită pentru e-mail în primele zile ale internetului, dar care nu a putut fi implementată cu succes până acum).

Vrei să vezi cum arată viitorul și să faci parte din actuala revoluție tehnologică? Poți începe prin a porni un bloc pe Steemit și a încărca fișiere video pe Dtube! Vei fi răsplătit financiar! Sursă Imagine: Cryptomining-blog

Steemit este complet descentralizat întrucât a fost construit pe un lanț de blocuri, iar limitele sale au fost extinse odată cu înființarea Dtube: un serviciu de găzduire și publicare a clipurilor video care imită YouTube, dar plătește în mod transparent utilizatorii care generează conținut! Întrucât filmarea și producția video implică multe costuri de tehnologice și educaționale (să nu uităm, învățatul costă timp și bani), este mai mult decât echitabil să fim recompensați pentru eforturi și investiții. Și chiar dacă, pentru moment, sistemul este bazat pe evaluările subiective ale unei comunități și încă nu beneficiem de avantajele complete ale unui contract inteligent, toate aceste probleme vor fi rezolvate în viitor.

Pentru moment, schimbarea se află la îndemână și trebuie încurajată. Criptomonedele înseamnă ceva mai mult decât Bitcoin și idei libertariene de revoluționare a sistemului financiar mondial: se extind în toate ariile pe care internetul le ocupă în viața noastră și sunt menite să introducă sisteme mai echitabile și să elimine într-o măsură cât mai mare intervențiile arbitrare ale autorităților centrale. Normele sociale sunt pe cale să se schimbe, comportamentele economice se vor adapta în funcție de această dinamică și momentan avem de ales între a conserva sistemele arhaice pe care am învățat să le acceptăm cu dezavantajele bine-cunoscute, sau a îmbrățișa ceea ce este nou și a-l sprijini să se dezvolte în direcția propriilor așteptări.

Internetul 2.0 ne-a permis să ne facem vocile auzite, dar următorul pas ne oferă puterea de a deține conținut și de a fi plătit pentru el. Sunteți gata pentru viitor?

 

 

Sursă de inspirație: https://techcrunch.com/2016/10/09/a-decentralized-web-would-give-power-back-to-the-people-online/

Contul meu de Steemit: https://steemit.com/@vladcostea

Contul meu de Dtube: https://d.tube/#!/c/vladcostea

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.