Despre Volumul și Capitalul de Piață al Criptomonedelor

Distribuiți conținutul mai departe!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Dacă urmărim valoarea primelor 3 criptomonede în materie de capital de piață (Bitcoin, Ethereum și XRP), observăm fenomene interesante: de ce este posibil ca o criptovalută care poate fi cumpărată cu un dolar să se apropie în clasamente de o alta a cărei valoare fluctuează în zona $700-1000? Răspunsul este simplu: volumul sau masa monetară a criptovalutelor este unul dintre factorii determinanți ai prețului final.

De fapt, totul se rezumă la un calcul matematic elementar: se împart sumele totale investite la numărul de unități existente pe piață pentru a determina prețurile. Dar aici intervine un factor psihologic interesant: investitorii sunt mai degrabă tentați să cumpere 100 de monede de un dolar decât 0.01 Bitcoini. Iar in cazul unor începători apare chiar gândirea de tip “Dacă Ripple este a treia monedă de pe piață la un dolar, atunci poate ajunge ca Bitcoin la prețul de 10.000, iar eu mă voi îmbogăți!”.

Multe criptomonede promit că vor deveni următorul Bitcoin datorită unei tehnologii superioare sau a accesibilității crescute, dar prea puține au curajul de a stabili o masă monetară finită și de a oferi participanților posibilitatea de a mina propriile monede. De fapt, majoritatea dezvoltatorilor optează pentru o masă monetară mare care a fost deja minată înainte de lansarea pe piață și uneori opresc pentru ei înșiși o cantitate generoasă de monede.

Conform Coin Market Cap, o majoritate îngrijorătoare de monede ieftine, voluminoase și centralizate se află în top 100.

Și adevărul este că o criptovalută evaluată la 1 cent care are un volum total de 21 de miliarde de unități ajunge mai ușor la $1 decât poate Bitcoin să urce de la 10.000 la 100.000 - deși suma de bani necesară acestei creșteri este aceeași!

Diferența de volum (sau masă monetară) este un factor esențial în determinarea prețului.

Bitcoin are, în același timp, multe virtuți: și-a arătat puterea de a rezista presiunilor politice, se bucură de o comunitate de entuziaști care sunt mai degrabă interesați de tehnologie și descentralizare decât de preț, este cea mai liberă și descentralizată criptomonedă de pe piață datorită lipsei unei organizații care să-i guverneze și planifice viitorul, se bucură de cei mai talentați dezvoltatori din industrie și are acea masă fixă deflaționistă de 21 de milioane de unități care îi asigură o evaluare proporțională și cu raritatea crescândă.

Asta nu înseamnă totuși că nu are probleme care au apărut în timp: transferurile au devenit mai scumpe pe măsură ce prețul a crescut, confirmarea tranzacțiilor la fiecare 10 minute poate genera congestii ale lanțului de blocuri și tehnologii mai noi precum contractele inteligente nu sunt încă disponibile. Mai mult, minatul a devenit prohibitiv de dificil și de scump, a generat carteluri și grupuri de interese, iar prețul investițiilor necesare se află în continuă creștere.

Ethereum rezolvă problema contractelor inteligente și în curând va opri minatul consumator de curent, XRP/Ripple rezolvă problema transferurilor pentru a se adresa instituțiilor bancare, Litecoin reduce timpul de confirmare a tranzacțiilor, iar Monero sau DASH oferă tranzacții private între participanți. Complementaritatea criptomonedelor justifică o parte din succes, pentru că fiecare aduce ceva nou pentru a acoperi o anumită cerere.

Dar asta nu înseamnă că toate criptomonedele sunt bune și pot reprezenta investiții bune sau mijloace de a rezolva probleme din viața cotidiană. Multe dintre ele sunt scheme de îmbogățire ale creatorilor, deghizate în diferite forme pentru a masca scopul. Cu cât fondatorii controlează o masă mai mare de monede, cu atât riscul de manipulare este mai mare și există mai multe suspiciuni cu privire la intenții.

Revenind la discuția despre volum și masă: este important să verificăm tot timpul acest raport atunci când stabilim strategiile pentru investiții. Probabilitatea ca o monedă precum Ripple să depășească prețul Bitcoin este foarte mică și o astfel de surpriză ar presupune ca un procent semnificativ din PIB-ul mondial să fie investit doar în această valută.

Mai mult, pe măsură ce industria evoluează, numărul criptomonedelor va scădea și vor supraviețui doar cele care rezolvă probleme reale și acoperă nevoi de pe piețele financiare și din viața de zi cu zi.

Este important să nu credem că invenții precum TRON sau Dogecoin pot reprezenta viitorul sistemului financiar mondial și să înțelegem ce investiții totale sunt presupuse pentru a le ridica prețul cu un singur cent.

Mai mult, dacă masa este finită și există utilitate și interes pentru monedă, atunci valoarea va crește în timp. Este un fenomen care sigur se va produce în cazul Bitcoin și Litecoin pentru că și-au dovedit stabilitatea în timp, dar există și schimbări neașteptate unde criptomonedele au crescut prin intermediul centralizării.

În concluzie, volumul, gradul de descentralizare și utilitatea sunt factori mai relevanți pe termen lung decât prețul și ar trebui ca alegerile să fie făcute rațional și nu în baza publicității.

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.