Despre Sfârșitul Bitcoin și Totalitarismul Criptomonedelor Guvernamentale

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares
În mod clar, Bitcoin și întreaga piață de criptomonede reprezintă o amenințare pentru economiile naționale ale statelor și sistemul financiar internațional. Evident, prezența unor astfel de metode rapide și sigure pentru a schimba valori reprezintă exact genul de concurență care ajută băncile și guvernele să își revizuiască atitudinile și politicile fiscale, astfel încât cetățeanul de rând să nu aibă motive financiare întemeiate pentru a trece la economia Bitcoin. În același timp, politicienii și economiștii au dureri mari de cap în a introduce politici regulatoare pentru o tehnologie concepută pentru a nu putea fi cenzurată sau oprită. Uneori motivele lor sunt legitime (pentru a evita evaziunea fiscală și finanțarea organizațiilor teroriste), dar în general acțiunile urmează un raționament abuziv de intruziune în viața privată a tuturor cetățenilor. În cele din urmă, totul se reduce la o discuție despre control.

Dar întrebarea esențială în acest context rămâne "Cum poate fi oprit Bitcoin?". Iar arma cea mai ieftină pentru a stopa și descuraja creșterea acestui fenomen este propaganda: este cel mai simplu pentru instituții financiare și guverne să-și folosească autoritatea pentru a informa populația în mod subiectiv și părtinitor. Mesaje de tip "Nu vă supuneți volatilității de preț", "Nu folosiți moneda traficanților de droguri și a criminalilor" și "Nu folosiți monede neautorizate și pe care noi nu le garantăm" funcționează foarte bine și își dovedesc eficiența de fiecare dată. Dacă avertizările sunt însoțite și de știri negative despre căderi de preț sau incidente care se soldează cu arestări, atunci propaganda și-a atins obiectivul și sistemul financiar intern tocmai a devenit mult mai conservator.

În același timp, această metodă este doar o soluție pe termen scurt. Odată ce oamenii devin suficient de curioși pentru a studia fenomenul și descoperă avantajele criptomonedelor pentru a realiza plăți sigure care primesc confirmări rapide sau pentru a transfera instant sume mari de bani fără comisioane mari, rata de adopție crește și guvernele își pierd din autoritate. Modelul instituțional bazat pe terțe părți care încasează comisioane este costisitor și învechit din punct de vedere tehnologic, plățile interbancare au un timp de efectuare a tranzacțiilor prea lung pentru a mai fi eficiente, iar autoritățile publice își vor dori să preia tehnologia pentru a o încorpora în propriile sisteme.

Sursă Imagine: Yallabits

În această situație, guvernele își vor crea propriile criptomonede și le vor oferi cetățenilor avantaje pentru folosirea lor.

Există o istorie lungă a puterii care își însușește anumite invenții pentru a-și menține autoritatea. Iar în cazul Bitcoin și a altor criptomonede, situația nu va fi deloc diferită. Atunci când fondurile unei monede digitale vor fi garantate de către guvern, nivelul de încredere în sistem va crește substanțial. Oamenii vor să știe că există un Leviatan care să le ocrotească banii și să le garanteze că pot oricând să convertească în mod legal și sigur criptovalutele în monede fizice, la fel cum s-a întâmplat atunci când economia a înlocuit pietrele prețioase cu bancnotele de hârtie. O secvență de cod care justifică un act de proprietate într-o rețea este echivalentul unei bucăți de hârtie care asigură oricând un schimb rapid cu o cantitate de aur.

În același timp, criptomonedele sunt mult mai sigure pentru că toate tranzacțiile sunt înregistrate în lanțul de blocuri principal și distrugerea software-ului nu alterează proprietatea (spre deosebirea de ardere a unei bancnote, care elimină de pe piață o valoare). Cât timp sunt cunoscute cheile de acces către fonduri, sistemul este fluid, transparent și sigur.

Prin urmare, guvernele își vor înființa propriile criptomonede pe care le vor emite într-un sistem centralizat și controlat. Ar putea implica și băncile în proces, transformându-le în principalii actori implicați în susținerea activității de minare a monedelor și de validare a tranzacțiilor. Dar pentru perpetuarea sistemului financiar actual, niciun cetățean nu trebuie să aibă acces la mecanismele interne care guvernează sistemul, procesează schimburile și emit valută.

Și în ciuda acestor dezavantaje care crează un monstru Orwellian, cetățeanul de rând se va bucura de avantajele care îi sunt oferite. În primul rând, economisește mulți bani eliminând intermediarii care până atunci colectau o sumedenie de comisioane pentru serviciile oferite. În al doilea rând, are încrederea că guvernul lui garantează pentru valuta digitală emisă și o gestionează la fel cum ar fi făcut în cazul banilor de hârtie. Și în al treilea rând, tranzacțiile devin puțin mai transparente pentru toată lumea (ceea ce totuși elimină micile evaziuni când individul A îi dă individului B o bancnotă de 10 lei și transformă întregul sistem financiar într-un mecanism ideal pentru urmărire).

Sursă Imagine: IBTimes

Guvernele și băncile ar avea de câștigat dintr-o criptomonedă oficială de tip BitRON și cetățenii nu ar mai avea motive financiare să folosească Bitcoin.

Odată ce toate serviciile sunt garantate de către o autoritate centrală de încredere, singurele motive pentru utilizarea Bitcoin sunt ideologice: de păstrare a unei minime anonimități financiare. Și dacă statul ajunge să dețină propria criptomonedă și oferă toate avantajele tehnologice, atunci va stigmatiza și mai tare fiecare utilizare a unei alte valute digitale și o asocia automat cu ilegalități.

Deși totul pare desprins dintr-o distopie totalitară, scenariul este foarte posibil și cu siguranță vor apărea în viitorul apropiat economiști de stânga care să propună integrarea unei criptomonede naționale sau internaționale. Vor începe să vorbească despre justiție socială, despre redistribuire eficientă și despre un sistem corect unde taxele și impozitele sunt deduse automat. Autonomia financiară a cetățeanului de rând va scădea substanțial, dar ideea de creștere economică (fără a justifica modul în care vor fi folosite fondurile suplimentare) a ajuns să fie mai atracivă decât libertatea.

Dacă astăzi putem fenta sistemul oferind sume de bani lichizi fără a înregistra schimbul valutar la vreuna dintre autoritățile statului oferind o bancnotă de 5 lei cerșetorului de pe stradă, în curând cu toții vom avea un cont digital care înregistrează fiecare tranzacție. Avocații acestui totalitarism vor spune că nu se vor mai putea fura bani și vom avea în sfârșit parte de un sistem sigur și corect, neglijând aspectele care țin de libertățile naturale ale individului.

Și da, toate aceste practici sunt împotriva ideologiei fundamentale a Bitcoin, care oferă tranzacții sigure, rapide, ieftine și pseudonime între părți. Dacă invenția lui Satoshi Nakamoto crește libertatea economică a indivizilor, viitoarele implementări ale guvernelor o vor sugruma și vor oferi un sistem atât de inteligent și complex încât nu va mai exista cale de întoarcere. Credeați că microcipurile, cărțile de credit, militarizarea excesivă și camerele de supraveghere marchează începutul unei dictaturi totalitare? Așteptați până când guvernele realizează cum să implementeze lanțul de blocuri în interes propriu!

 •  
  4
  Shares
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.