Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Criptomonedele sunt o invenție relativ nouă, care nu s-a bucurat de popularitate și o creștere semnificativă a ratei de adopție până în ultimii doi ani. Și deși există mii de jurnaliști care scriu despre ultimele evenimente din familiile Bitcoin și Ethereum, numărul publicațiilor importante se rezumă la două: The Coin Telegraph și Coin Desk.

Vestea bună în ceea ce le privește este că principalele evenimente sunt întotdeauna raportate într-un timp relativ scurt și majoritatea criptomonedelor primesc atenția cuvenită.

Vestea proastă este că ambele surse au o agendă și un interes propriu în ceea ce privește piața.

Spre exemplu, Coin Desk face parte dintr-un grup media extins care a susținut Acordul de la New York din 2017 și a promovat bifurcarea Bitcoin pentru a crea SegWit2X (evenimentul nu s-a mai produs din teama de a segrega comunitatea). Dar ulterior, site-ul publicației a scris în favoarea Bitcoin Cash și a răspândit deseori panică printre investitorii în Bitcoin.

Sursă Imagine: Coin Desk

Pe de altă parte, The Coin Telegraph pare să aibă o abordare prin care le oferă investitorilor din domeniu ocazia de a cumpăra articole favorabile. Spre exemplu, multe ICO-uri îndoielnice au fost promovate prin intermediul unor editoriale cu scop comercial și obiectivitatea publicației a foat deseori pusă la îndoială.

Este mereu important să citim dincolo de titlu pentru a înțelege intențiile.

Trebuie să privim aceste publicații ca pe lideri de opinie cu putere de influență și să realizăm o mică analiză cantitativă pentru a determina interesele aflate la mijloc. Dacă se scriu mai multe articole despre o anumită monedă fără a se fi produs un număr proporțional de evenimente semnificative, atunci în mod clar se încearcă manevrarea pieței într-o anumită direcție.

Știrile pozitive încurajează cumpărarea și sunt făcute special pentru a atrage investitorii, în timp ce articolele negative (numite în argoul specific FUD) urmăresc coborârea prețului.

Evident, nu putem avea permanent știri pozitive și uneori un lanț lung de vești bune poate să prevestească o prăbușine neașteptată a prețului - dacă persoanele care finanțează articolele decid să vândă stocul de monede pentru a încasa profiturile.

Dar, dacă vrem să luăm pulsul pieței, trebuie să ne întrebăm mereu “De ce au fost scrise articolele acum?”, “Ce evenimente majore din viitorul apropiat ar putea influența prețul?” și “Când a avut loc ultima creștere fabuloasă sau prăbușire?”. Acești indici sunt utili pentru a înțelege mai bine evenimentele și pentru a formula o strategie pe termen mediu și lung.

Orice investitor caută să cumpere la prețul cel mai mic și să vândă la cea mai mare valoare posibilă, iar integrarea în aceste limite este cea mai bună strategie pentru succes.

Sursă Imagine: The Coin Telegraph

Și deși presa de specialitate nu este întotdeauna sinceră sau obiectivă, ea poate fi folosită pentru o analiză a fenomenelor.

Articolele care se scriu au un impact mare asupra deciziilor unei majorități a investitorilor și multe dintre creșteri sau prăbușiri pot fi înțelese din nuanțe.

Iar atunci când ne referim la criptomonede, discutăm despre o piață cu un capital de 500 de miliarde de dolari. Acolo unde există atât de mulți bani la mijloc și posesia monedelor este dispersată, trebuie să se producă sentimente în ceea ce privește piața pentru a urmări intereselor celor mai bogați dintre investitori. Și astfel se justifică existența unor entități precum Coin Desk și The Coin Telegraph (iar diferența față de Wall Street Journal și The Economist este minimă în ceea ce privește abordarea subiectivă).

Metodele descrise mai sus nu sunt niciodată 100% sigure și din același motiv se impune consultarea unor surse diverse, dar care s-ar putea afla în relație de rivalitate. Coin Desk și The Coin Telegraph pot oferi informații utile, dar au interese comerciale ce pot fi deduse din abordare și context. Din același motiv trebuie să diseminăm cu atenție datele și să ne formăm opinii bazate pe intenții și un context cât mai larg.

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.