Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

În urmă cu doar un an, cuvântul "Bitcoin" desemna o singură criptomonedă și se referea la produsul inovator al muncii lui Satoshi Nakamoto. Însă creșterea neașteptat de mare a prețului (și implicit a interesului pentru criptomonede) a atras după sine o lungă serie de bifurcații (hard forks) a căror intenții sunt cel puțin dubioase. Documentul de înființare a monedei, "The Bitcoin Whitepaper" (sau "Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System"), a fost reinterpretat în mai multe feluri de către susținători, iar neînțelegerile apărute au separat comunitățile.

Dacă urmărim acum o listă a criptomonedelor care poartă numele de Bitcoin, putem găsi nume precum Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin Dark (BTCD), Bitcoin Diamond (BCD), Bitcoin Z (BTCZ) și Bitcoin Plus (XBC). De ce există atât de multe monede cu numele de Bitcoin? Oficial, motivul este dat de diverse neînțelegeri și conflicte de viziune în rețeaua principală. Neoficial, se poate spune că bifurcațiile sunt rezultatul lăcomiei unor oameni din comunitate, care au ținut să aibă propria lor rețea pe care să o manevreze și manipuleze după interese.

Rețeaua principală Bitcoin este poate cea mai descentralizată din lumea criptomonedelor, atât datorită distribuției care asigură un echilibru între interese, cât și datorită lipsei unui lider. Toate celelalte monede au un fondator cunoscut care își folosește reputația și prestigiul pentru a lua decizii și pentru a-i influența pe ceilalți, în timp ce Bitcoin duce lipsă de un fondator activ și vizibil. Din acest motiv s-a creat un întreg complex mesianic în ceea ce îl privește pe Satoshi Nakatomo și fiecare adept pretinde că deține adevărul și interpretează corect scrierile lăsate de către creator.

Majoritatea dintre aceste monede vor dispărea pe parcurs pentru că nu sunt suficient de diferite sau inovatoare. Unele adaugă blocuri mai mari pentru a crește volumul de tranzacții suportat (Bitcoin Cash), altele suplinesc rețeaua cu funcții de contracte inteligente (Super Bitcoin) și există chiar exemple de schimbare a sistemului de minare pentru a substitui accentul pus pe puterea de procesare cu un sistem de egalitate a minerilor (Bitcoin Gold). Soluțiile prezentate sunt rapide și gândite pe termen scurt, pentru a atrage investiții speculative. Însă o singură monedă a reușit să creeze confuzie și să divizeze comunitatea.

Dacă Bitcoin ar fi Biserica Catolică, atunci Bitcoin Cash ar fi o formă târzie de protestantism.

Roger Ver, fondatorul Bitcoin Cash, este unul dintre cei mai vechi și înfocați susținători ai Bitcoinului. De-a lungul ultimilor ani, el s-a plimbat prin toată lumea pentru a prezenta avantajele criptomonedelor și a reușit chiar să dobândească porecla de "Bitcoin Jesus" pentru metodele folosite eficiente prin care câștiga susținători. Dar în timpul dezbaterilor din august 2017, care urmau să stabilească metoda cea mai bună pentru a ajuta la dezvoltarea pe termen lung a Bitcoin pentru a suporta un număr mai mare de tranzacții, Roger Ver s-a poziționat în tabăra celor care susțineau dublarea dimensiunii blocurilor.

Există o multitudine de monede desprinse din lanțul principal Bitcoin și niciuna dintre ele nu prezintă îmbunătățiri substanțiale care să-i garanteze succesul pe termen lung. Sursă Imagine: Fox News Now

Pe scurt, există două metode pentru a crește numărul de tranzacții care pot fi procesate de un lanț de blocuri: se crește în mod arbitrar dimensiunea blocurilor, astfel încât să poată înmagazina un volum mai mare de date, sau se caută alternative sigure pentru ca tranzacțiile să fie validate mai eficient folosind puterea de calcul deja existentă.

Problema cu prima soluție este că responsabilitatea de a îmbunătăți rețeaua este aruncată pe umerii minerilor, care trebuie să își îmbunătățească sistemele pentru a putea face față noilor cerințe. Aceasta a fost și critica prezentată de cea de-a doua tabără, care a ieșit la înaintare cu soluții de lanțuri paralele care să preia din sarcini: atunci când se cere ca toți participanții din rețea să îndeplinească anumite specificații minime, se scade accesibilitatea și se face loc pentru un sistem mult mai oligarhic și ierarhizat.

Cea de-a doua soluție, care încearcă să îmbunătățească funcționalitatea Bitcoin ca software, are două probleme: are nevoie de timp pentru testare și dezvoltare pentru a putea fi implementată și nu a fost propusă de Satoshi Nakamoto. Iar Roger Ver a profitat la maximum de această critică legate de intențiile și voința fondatorului pentru a spune că moneda pe care a înființat-o, Bitcoin Cash, este adevărata viziune Bitcoin.

Într-adevăr, documentul de fondare al criptomonedei nu conține mențiuni despre tehnologiile SegWit și Lightning Network. Dar a folosi acest argument pentru a diviza comunitatea și de a o întoarce înspre o monedă care rezolvă doar temporar problemele de congestionare a rețelei principale este o acțiune care necesită ani de zile de exercițiu în ținut predici.

Bitcoin Cash este mai centralizat pentru că fondatorii dețin majoritatea serverelor de minat.

Roger Ver a găsit un partener de nădejde în Jihan Wu, unul dintre liderii operațiunilor de minare din China. Rezultatul a fost că rețeaua principală Bitcoin a pierdut un număr considerabil de calculatoare care validau tranzacții, în timp ce Bitcoin Cash a avut o creștere fulminantă pentru o monedă proaspăt lansată. Dar este greu de negat gradul ridicat de centralizare (care poate rezulta în manipulare a prețului) care se găsește în varianta Cash.

Lipsa de vizibilitate a creatorului Bitcoin îi face pe unii membri ai comunității să-și asume roluri mesianice și să interpreteze documentul de fondare după bunul plac. Sursă Imagine: Sourcedigit

Promisiunea de a oferi tranzacții mai rapide și ieftine a fost îndeplinită, însă tot nu se poate spune că bifurcarea a fost necesară în situația în care alte monede precum Litecoin puteau la fel de bine să îndeplinească aceeași funcție. Blocurile de 8MB își fac datoria, dar nici nu sunt vreodată umplute în cazul volumului de tranzacții de care se bucură Bitcoin Cash.

Problema cea mai mare care a apărut ține de ambiguizarea numelui: Roger Ver deține site-ul Bitcoin.com, o rețea de portofele electronice disponibile pe toate sistemele de operare principale și un cont de Twitter care poartă numele de "Bitcoin". Și atunci când a lansat propria monedă, a refuzat să renunțe la numele de Bitcoin și a insistat că respectă întocmai voința fondatorului. Pe scurt, și-a însușit ceva care nu îi aparține și s-a folosit de influența pe care o are în domeniu pentru a diviza comunitatea.

Cea mai interesantă parte este dată de abordarea evanghelică pe care Ver o are în ceea ce privește documentul de fondare al Bitcoinului: consideră că este singurul care îl respectă întocmai, se declară sceptic în ceea ce privește orice altă tehnologie și susține cu tărie în toate aparițiile sale că el este păstrătorului viziunii originale Bitcoin.

Măsura în care o tehnologie inovatoare pentru anul 2008, dar care s-a arătat depășită de o creștere neașteptată în momentul fondării, este în continuare ceva care trebuie susținut cu ardoare este un subiect de dezbatere interesant. Însă Lightning Network se află deja într-un stadiu avansat de testare, a fost folosit cu succes pentru prima tranzacție de cumpărare și va ajuta la reducerea semnificativă a valorii tranzacțiilor. Probabil că anul viitor, Roger Ver va rămâne doar cu argumentul respectării intențiilor fondatorilor și va continua să-și folosească tacticile de vânzare pentru a promova o tehnologie depășită, care poate să fie modificată arbitrar de către oricine din codul sursă disponibil gratuit pe internet pentru a lansa o nouă monedă.

Însă subiectul reușește mereu să stârnească dezbateri aprinse și chiar sunt curios în ce măsură publicul din România susține viziunea Bitcoin Cash. În ceea ce mă privește, îl consider doar o modalitate de a atrage fonduri într-o perioadă de tranziție și nu sunt de acord cu însușirea unor promisiuni bombastice în ceea ce privește originea Bitcoin. Lanțul principal a rămas alături de moneda primară și tot ceea ce s-a rupt din rețea este o entitate distinctă care nu poatea prelua identitatea părintelui.

 

 

Surse:

Bitcoin Whitepaper: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Despre decizia dea crea Bitcoin Cash: https://www.coindesk.com/coindesk-explainer-bitcoin-cash-forking-blockchain/

 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.