Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Termenul de airdrop înseamnă, la propriu, cadou venit din cer. Deși originile cuvântului se găsesc în ajutoarele umanitare oferite în diferite zone cu probleme, în lumea criptomonedelor sensul este echivalat uneori cu îmbogățirea suplimentară. Atunci când anumiți dezvoltatori și ingineri de software decid că proiectul lor poate beneficia de a monedă paralelă care să îndeplinească un rol diferit (așa cum s-a întâmplat în cazul Ethereum Classic și Callisto Network Project) sau că propria monedă ar deveni mai atractivă dacă ar oferi gratuit o monedă nou-lansată (ZClassic și Bitcoin Private sunt exemple perfecte), apare fenomenul de airdrop.

Pe scurt, dacă deții una dintre monedele vizate de această gratuitate, devii eligibil pentru a primi cadoul: o criptomonedă gratis. Diferența principală față de bifurcări (forks) este că nu trebuie ca moneda să fie divizată, ci pur și simplu devii automat parte a unui nou proiect. În termeni ce țin strict de economia criptomonedelor, beneficiul este garantat și fiecare deținător se bucură de un plus valoros, cu potențial speculativ de creștere.

Însă prin raportare la monedele naționale emise de către guverne, de cele mai multe ori vorbim despre pierderi de valoare. Motivul este foarte simplu: din momentul anunțului și până când gratuitatea își face efectul, speculanții vor cumpăra multe astfel de monede pentru a crește prețul și implicit pentru a avea parte de un cadou mai valoros (cotat mai bine în raport cu dolarul, euro sau oricare altă valută tradițională). Însă minutele de după oferirea gratuitate coincid cu o vânzare în masă, iar procesul coboară substanțial prețul și îi lasă pe mulți dintre visători cu monede mai puțin valoroase.

Ethereum Classic este o altă monedă care a avut parte de un airdrop prin Callisto. Diferența majoră este că noua monedă oferită este dezvoltată de aceeași echipă și face parte dintr-un proiect extins. Sursă Imagine: CoinMarketCap

Tactica se numește pump and dump (umflă și aruncă) și este specifică piețelor volatile și lipsite de reguli.

Toți participanții vor să obțină recompensele, dar un număr select de investitori planifică o serie de mutări pentru a-și asigura îmbogățirea. Vor manipula prețul pentru a oferi un sentiment pozitiv în ceea ce privește creșterea, vor asigura câteva zile consecutive de prosperitate neașteptată, dar pot la fel de bine să abandoneze nava și să-și retragă profiturile generoase chiar și cu 2-3 zile înainte de lansarea noii monede oferită gratuit.

Mulți dintre cei naivi, care așteaptă creșteri după momentul airdrop, vor descoperi că profiturile lor dispar și vor rămâne să păstreze monede cu viitor îndoielnic și o cotație de piață redusă de către speculanți. Cel mai recent caz este cel al monedei Ethereum Classic, care a pierdut aproape 10 procente din valoare la doar câteva ore după ce Callisto a fost oferit gratuit.

Deținătorii de ZClassic s-au ales cu Bitcoin Private (o monedă care nu are nimic de a face cu lanțul principal Bitcoin, dar cumva îi poartă numele), dar au pierdut mulți bani odată cu prăbușirea prețului după airdrop. Sursă Imagine: CoinMarketCap

În cazul ZClassic, scăderea a fost mult mai drastică: practic prețul a scăzut de la 100 de dolari la doar 9 și nu se întrevede niciun eveniment sau fenomen care să readucă valoarea atinsă cu câteva zile înainte de airdrop. Moneda în sine nu este inovatoare și nu se deosebește suficient de mult față de concurență și probabil că va rămâne printre codașele clasamentelor pentru o vreme, până când revin speculanții și/sau se dezvoltă noi tehnologii inovatoare pentru proiect.

Concluzia este relativ simplă: nu aveți încredere în conceptul de îmbogățire prin gratuități într-o piață atât de sălbatică.

Cumva situația îmi aduce aminte de o paralelă din filmul "The Big Short", unde un bucătar faimos explică pachetele de acțiuni de grad inferior prin raportare la mâncarea pe care o gătește: peștele pe care îl ține în bucătărie s-a învechit și nu mai poate fi servit clienților. Dar în loc să îl arunce și să accepte pierderile, îl cuplează cu alte ingrediente într-o supă a cărei gust nu va dezvălui problema prospețimii. Diferența majoră în cazul criptomonedelor este că nu există un final clar pentru niciun proiect: toate există și vor continua să existe până când ultimul nod participant este închis, iar surprizele pot apărea oricând.

Este improbabil ca moneda lipsită de valoare din cauza tehnologiei învechite și a statutului redundant să răsară din propria cenușă și să surprindă pe toată lumea prin ceva inovator. Majoritatea criptomonedelor de acum deservesc doar scopului de a îmbogăți fondatorii care dețin cele mai multe informații despre tranzacții și sunt preocupați permanent de statut. Deși tehnologia permite descentralizarea, puține proiecte sunt cu adevărat independente de fondatori și acesta este un risc mare la care se supun toți investitorii în criptomonede: poate că valuta digitală X nu va dispărea cât timp există internetul, dar odată ce s-a pierdut interesul pentru ea și nu mai are nicio utilitate, este clar că nu ar trebui să ne mai așteptăm la vreo revenire.

Sursă Imagine: Altcoin Today

Dacă se investește în monede care așteaptă să pice cadouri din cer, atunci cel mai bun sfat este ca banii să fie retrași cel puțin cu o zi înainte de marele eveniment, chiar dacă profitul nu este strălucit. Este modul cel mai sigur de protecție a investițiilor și o oportunitate bună de a folosi banii pentru alte scopuri care ar putea sau nu să includă recumpărarea de Bitcoin, singura criptomonedă care și-a dovedit longevitatea și puterea de a rezista presiunilor și intereselor.

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.