De Unde Poți Cumpăra Sau Vinde Bitcoin În București

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
Dacă mergeți la un director de bancă și îi consultați opinia despre Bitcoin, atunci este foarte probabil să primiți răspunsuri ce conțin sintagmele “bulă”, “bani de Monopoly”, “schemă Ponzi”, “fraudă”, sau “monedă pentru criminali”. Consensul va fi acela că Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Monero și toate celelalte criptomonede care dispun de propriul lanț de blocuri “nu au nicio valoare intrinsecă”. Faptul că prețul în electrocitate pentru a mina o singură monedă BTC nu înseamnă nimic, iar instituțiile financiare și bancare fac tot posibilul pentru a descuraja investițiile în secvențe de cos digital a căror valoare nu este asigurată de vreo autoritate.

 

Ei bine, există câțiva oameni curajoși din București care nu sunt de acord cu afirmațiile de mai sus și, având credința că valutele digitale descentralizate sunt viitorul sistemului financiar, își asumă riscul de a vinde și cumpăra aceste active financiare volatile. Pentru ei, criptomonedele nu sunt deloc diferite de celelalte valute străine care pot fi schimbate în România - ba chiar beneficiază de avantajul universalității (sunt recunoscute cu aceeași valoare în orice colț de pe glob și nu necesită alte conversii) și al imitabilității (monedele nu sunt controlate de o autoritate centrală, deci nu pot fi confiscate în mod arbitrar și tranzacțiile devin definitive).

Acest articol poate fi considerat o prelungire a textului publicat ieri, pentru că utilizarea unor valute descentralizate pentru schimburi de valori și cumpărături este o pedeapsă aspră pentru guvern și un mod de a-l pedepsi pentru politici fiscale problematice. Iar astăzi veți afla despre trei locuri din București de unde puteți cumpăra și vinde principalele criptomonede.

 

Dacă faceți o plimbare de la Universitate înspre Piața Romană, veți observa două ciudățenii pe Bulevardul Nicolae Bălcescu: casa de amanet de la nr. 24 (aproape de intersecția cu Ion Câmpineanu și aproape de Sala Dalles) avertizează trecătorii în mod vizual că acolo se vând și se cumpără Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, DASH și Monero; și dacă faceți câțiva pași mai departe înspre Piața Romană, veți descoperi un service GSM care acceptă plata în Bitcoin și realizează tranzacții de vânzare-cumpărare în regele criptomonedelor.

Am intrat în casa de amanet și am purtat o scurtă conversație cu expertul în criptomonede de acolo, Adrian Panaitescu. Mi-a oferit o carte de vizită și mi-a spus că vinde și cumpără 6 dintre cele mai mari criptomonede și oferă schimb atât în lei, cât și în alte valute digitale. Percepe un comision de aproximativ 4-5 procente față de prețul listat pe CoinMarketCap și cumva afacerea este avantajoasă într-o piață atât de volatilă, unde o zi bună de creștere poate adăuga 10 procente la valoare.

Mai mult, dat fiind faptul că legislația din România nu definește criptomonedele și guvernanții noștri sunt prea ocupați cu rezolvarea unor probleme pe care alte societăți civilizate le-au definitivat din secolul al XIX-lea, tranzacțiile nu necesită niciun fel de birocrație și sunt complet libere. Nu sunt percepute impozite, monitorizarea probabil că există doar pentru a preveni finanțarea de organizații teroriste și astfel se înființează o oază de libertate financiară.

Dacă vrei să vinzi sau să cumperi criptomonede, o poți face în deplină siguranță în inima Bucureștiului, având siguranța că nu vei fi păcălit și fără a trebui să creezi conturi pe piețe internaționale care cer înregistrarea cu buletinul (precum Kraken sau Bitstamp). Confidențialitatea și siguranța sunt asigurate de afaceri legitime care au și un alt domeniu de activitate.

 

Nu în ultimul rând, trebuie lăudat efortul celor de la Zebra Pay, care au instalat terminale în toată țara. Prin intermediul lor se pot cumpăra în deplină siguranță și confidențialitate Bitcoin și Ethereum, plătind însă un preț premium. O altă funcție oferită este aceea de a plăti facturi la electricitate, gaz și telefonie (sau încărcarea cartelei, după caz) în Bitcoin. Este ceva inedit pentru piața din România și cu siguranță fenomenul va lua amploare.

 

Acum că știți despre existența unor modalități legitime de cumpărare a unor criptomonede și înțelegeți faptul că unele afaceri au încredere deplină în aceste invenții ale criptografiei moderne , poate că vă veți gândi mai bine la motivele pentru care instituțiile financiare și bancare descurajează atât de vehement utilizarea oricăror alternative ale monedelor naționale. Atunci când nu poți prelua sau opri un fenomen, este mai simplu și practic să apelezi la autoritatea informațională pe care încă o deții.

 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.