De Ce Marxiștii Ar Trebui Să Susțină Bitcoin și Revoluția Criptomonedelor

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares
Unul dintre paradoxurile cele mai ciudate pe care le întâlnesc zilnic este dat de scepticismul marxiștilor față de Bitcoin.  Cel puțin din punct de vedere teoretic, ar trebui să vorbim despre oameni care sunt critici ai sistemului financiar mondial și susțin reducerea inegalității prin redistribuirea averii. Însă acești indivizi, deși nu ratează nicio ocazie de a critica politicile băncilor centrale și evaziunea fiscală făcută de corporații, iau în derâdere o invenție care nu poate fi cenzurată și deține potențialul de a schimba ordinea financiară mondială.

Bitcoin și toate celelalte criptomonede descentralizate cu lanț de blocuri deschis sunt exact ceea ce băncile nu vor deveni niciodată: au transparență absolută printr-un registru deschis, au costuri de tranzacții clare și bine definite, au o guvernare obiectivă care se bazează pe un cod invariabil și elimină nevoia de a apela la intermediari lacomi.

Problema este însă de percepție: Bitcoin este în general asociat cu libertarienii și anarho-capitaliștii care încearcă să realizeze o separație între stat și bani. Însă acest obiectiv nu va fi vreodată atins indiferent de dinamicile pieței criptomonedelor, iar cele două modalități de a efectua plăți și de a tranzacționa valori (în sistem centralizat și descentralizat) vor continua să existe cât timp tehnologia internetului este încă funcțională.

Există însă și idealuri de stânga pe care criptomonedele le îndeplinesc:

 1. Le permit cetățenilor din state defavorizate să beneficieze de servicii financiar-bancare doar printr-un smartphone (vorbim despre zonele unde băncile nu au pătruns pentru a-și deschide filiale) generând un grad mai mare de incluziune economică și justiție socială la nivel global;
 2. Împuternicesc femeile din statele unde drepturile lor financiare sunt inexistente (și pot împinge la ridicarea unor interdicții);
 3. Ajută la realizarea de donații fără intermediari către zonele defavorizate din lume;
 4. Oferă o transparență crescută a fondurilor (fiecare criptomonedă poate fi identificată și asociată cu un portofel electronic), eliminând posibilitatea de a face evaziune fiscală;
 5. Oferă concurență băncilor și le constrâng să devină mai transparente și mai competitive;
 6. Obligă instituții financiare precum Western Union și Money Gram să își reducă tarifele și să își îmbunătățească serviciile pentru clienții din toată lumea;
 7. Îi împuternicesc pe oamenii care trăiesc sub regimuri dictatoriale să aibă o oarecare independență financiară. Pentru marxiștii revoluționari se poate realiza și finanțarea unor mișcări de rezistență împotriva regimurilor opresive.

 

Sursă Imagine: Steemit

Noua lume a finanțelor guvernate descentralizat nu va avea paradisuri fiscale și bănci elvețiene. Totul va fi clar, transparent și ușor de urmărit de către oricine. Nu este acesta unul dintre idealurile neo-marxismului?

În plus, revoluțiile împotriva regimurilor politice de extremă dreapta vor putea fi finanțate mai ușor și fără posibilitatea cenzurii - poate că Western Union poate fi interzis și băncile pot fi controlate de către guvern, dar Bitcoin funcționează oriunde există o conexiune la internet (care poate fi accesată uneori chiar și la granița cu alte state).

Dacă mergem la rădăcinile scrierilor lui Karl Marx și facem referire la mijloace de producție și alienare, atunci descoperim că Bitcoin reușește să integreze participanții în sistem printr-un mecanism de minare (emitere) a monedelor care poate include pe oricine. Mai mult, fondurile sunt gestionate de purtător și nu de către o instituție financiar-bancară care intermediază și alienează tranzacțiile. Prin comparație, criptomonedele din familia Bitcoin au un cod vizibil și obiectiv, care poate fi accesat și consultat de către oricine. Iar modificarea lui se realizează printr-o democrație participativă, prin consensul unui procent de minim 51% dintre participanți (iar atingerea unei astfel de majorități este aproape imposibilă tocmai din cauza pluralității de interese implicate).

În discuțiile pe care le-am avut cu persoane cu opinii politice și economice de stânga, am fost surprins de măsura în care cred în bănci - aceleași instituții a căror lăcomie a generat criza financiară din 2007-2008, care au puterea și influența de a modela politicile financiare ale statelor și care percep dobânzi și comisioane nejustificat de mari. Pentru un depozit într-un cont bancar, dobânda anuală este mai mică de 1% - dar în tot acest timp, instituția se folosește de banii tăi și îi împrumută altcuiva pentru a obține cu minim 10% mai mult.

Susținând economia Bitcoin putem să constrângem băncile să își îmbunătățească serviciile și să elimine o mare parte dintre taxele și comisioanele pe care le percep în acest moment. În fond, ele nu pierd niciodată și înregistrează anual profituri mari de pe urma banilor noștri. Este imperios necesar să existe cineva care are grijă de bani pentru noi? Chestiunea ține de preferințe. Dar dacă avem intenția de a protesta eficient, atunci modalitatea cea mai bună este aceea de a susține concurența.

În cele din urmă, se va ajunge la o situație de tip taxi versus Uber - unde bancherii vor trebui să se adapteze pentru a-și păstra locurile de muncă și prosperitatea. Niciuna dintre părți nu va dispărea, dar concurența va crește standardul.

Dacă ești social-democrat, marxist puritan, marxist-leninist, maoist sau pur și simplu libertarian de stânga, poate că ar trebui să iei în calcul posibilitatea de a susține Bitcoin - nu neapărat investind proprii bani, ci promovând ideea de descentralizare pentru a atinge un grad mai ridicat de transparență în tot ceea ce înseamnă sistem financiar. Nu crezi că fiecare tranzacție efectuată prin Bitcoin poate fi urmărită și portofelele electronice arată în orice moment celorlalți cantitățile de monede deținute? Atunci verifică postarea anterioară despre registrul deschis (ledger) și cum poate fi utilizat pentru a consulta oricând fiecare operațiune efectuată prin lanțul de blocuri.

Poate că revoluția proletariatului nu va veni atunci când sunt preluate mijloacele de producție ale burghezilor, ci atunci când sunt create și folosite unele noi care îi împuternicesc într-un mod mai corect pe participanți. Bitcoin este o revoluție pe care marxiștii ar trebui să o ia în considerare.

 

 •  
  8
  Shares
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.