De Ce Libertarienii Iubesc Bitcoin și Criptomonedele

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
Criptomonedele reprezintă un progres fără precedent în domeniul transferului și stocării de valoare, dar și un răspuns la dispariția valorii intrinseci a bancnotelor emise de către bănci. Oricine dispune de un smartphone sau calculator și de o conexiune la internet poate lua parte la acest sistem financiar descentralizat și nu există niciun mecanism de cenzură sau de confiscare a fondurilor. Astfel, participanții sunt autonomi și obligați să devină responsabili de proprii bani.

Aceste realizări notabile în domeniul plăților și a stocării de valori, prezentate prima dată de Bitcoin și preluate ulterior de alte criptomonede, sunt compatibile cu idealurile și aspirațiile libertariene de a crea mijloace financiare independente de puterea guvernelor naționale. În plus, partea de guvernare a sistemului nu este lăsată în mâna unor oameni numiți sau delegați, ci este preluată de un cod obiectiv și transparent care respectă reguli prestabilite și care poate fi modificat doar printr-un consens a minim 51% dintre participanți. Este democrație directă pe un lanț de blocuri care înregistrează tot și nu uită nimic.

Apoi există și argumentul ce vizează asemănările dintre Bitcoin și aur: cantitatea limitată care poate fi descoperită doar prin consum și exploatare de resurse, valoarea de referință față de toate celelalte monede (fiecare criptomonedă are un preț raportat la BTC) și prețul ridicat prin comparație cu toate celelalte metale prețioase sau criptomonede asigură un grad mare de similaritate între cele două obiecte de valoare.

Bitcoin este o revenire la așa-zisa eră "Gold Standard" (standardul aurului), când toate bancnotele emise de către guverne aveau o valoare echivalentă în aur și puteau fi schimbate oricând pentru o anumită cantitate de metal prețios. După 1971, administrația Nixon a eliminat această prevedere și a permis intrarea în epoca Forex, unde statul poate crea inflație pentru a susține politicile monetare dorite (indiferent dacă banii își pierd valoarea și puterea de cumpărare scade treptat).

Având o masă monetară maximă de 21 de milioane de unități, Bitcoin are o inflație bazată pe cantitatea de resurse de procesare implicate, care scade treptat odată ce algoritmul de minare devine mai complicat și costurile de producție a unei singure monede cresc.

Dar spre deosebire de aur, Bitcoin nu poate fi confiscat, interzis sau cenzurat. Poate că guvernele pot opri magazinele din a accepta plăți în criptomonede, dar nu pot face nimic în privința pieței negre alternative care se va crea imediat după. Tot farmecul acestei situații este dat de lipsa posibilității ca moneda să fie oprită, un aspect pe care libertarienii îl apreciază.

În concluzie, iată de ce libertarienii iubesc Bitcoin și celelalte criptomonede:

 1. Sunt independente de orice guvern și, în același timp, nu pot fi cenzurate sau confiscate.
 2. Oferă o libertate economică nemărginită pentru că fiecare participant își gestionează fondurile așa cum vrea.
 3. Tranzacțiile sunt ireversibile, ceea ce crește responsabilitatea individului asupra securizării propriilor fonduri.
 4. Inflația este limitată de o masă monetară fixă care poate fi emisă, iar intrarea de noi monede pe piață este determinată de gradul de implicare al participanților.
 5. Bitcoin este aur digital, o modalitate de a stoca valori pe termen lung și un mod de a transfera bani în orice colț de pe planetă în doar câteva minute și prin costuri mai mici decât ar solicita băncile.
 6. Sunt eliminate toate criteriile de vârstă, etnie, naționalitate, gen, rasă, sau statut în relație cu guvernul - oricine poate are acces la internet își poate crea un portofel digital pentru a primi și trimite bani.
 7. Cu excepția monedelor secretizate de tip Monero și Zcash, vorbim despre sisteme complet transparente unde fiecare tranzacție în parte este disponibilă pentru a fi consultată și oricine poate vedea câți bani are celălalt în funcție de un cod public de identificare (public key).
 8. Funcții avansate pot crea contracte inteligente între deținătorii de monede, astfel încât tranzacțiile sunt efectuate condițional, în baza unei convenții (și fără intervenția guvernelor sau a intermediarilor care ar putea percepe taxe suplimentare).
 9. Deciziile sunt luate democratic, în baza consensului participanților cu privire la cod. Modificări pot fi aduse doar printr-o majoritate de 51% care se atinge foarte greu tocmai datorită gradului mare de descentralizare.
 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.