De Ce Bitcoin Te Ajută Să Protestezi Împotriva Guvernului

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
Se spune că moartea și taxele sunt singurele certitudini de care nu poți scăpa, dar aici intervine Bitcoin pentru a-și etala puterile speciale. În forma sa originală, a fost gândit ca un mod de a transfera valori fără a suferi intervenții arbitrare din partea guvernelor sau organismelor de verificare și represiune, iar acest plan și-a dovedit eficacitatea în ultimii 9 ani. Astăzi vorbim despre o monedă globală care, deși este folosită în principal cu scopuri speculative, posedă o serie de virtuți libertariene care îi conferă imunitate la cenzură.

 

Iar statul, prin organele și ramificațiile sale, își manifestă suveranitatea financiar: cu toții suntem obligați să oferim procente generoase din venituri Leviathanului nemilos care rareori de oferă servicii satisfăcătoare în compensație. În ciuda unor minime condiții date de sistemele de educație, sănătate și pensii, avem parte de o infrastructură retrogradă și de politicieni lacomi și corupți pe care îi finanțăm fără a avea alternativă.

Atunci când democrația este pervertită de tirania unei majorități needucate și toxice, este datoria noastră să taxăm sistemul. 

Și cel mai bun mod de a protesta este strict financiar: nu mai finanțăm activitățile ilegitime și corupte ale unui guvern toxic. Din păcate, statul deține toate organismele de represiune pentru a se asigura că-și va colecta banii. Dar acum avem Bitcoin pentru a ne face dreptate.

În momentul publicării acestui articol, criptomonedele nu fac subiectul vreunei impozitări din partea ANAF. Mai mult, există mijloace rapide și sigure de a face plăți prin intermediul Bitcoin, reducând rulajul monedei naționale aflată în plină inflație.

 

Iar cazurile prezentate nu sunt un îndemn la evaziune fiscală, ci o sugestie de a utiliza mijloace legale pentru a protesta împotriva guvernului. Atunci când brutarul produce și vinde pâine de proastă calitate, îl sancționăm prin refuzul de a-i cumpăra produsele. De ce să nu folosim pârghiile de care dispunem pentru a taxa financiar și statul?

Există, într-adevăr, situații când non-valorile și impostorii își descoperă conștiința, își realizează limitele de capacitate și renunță la înaltele demnități pe care le dețin în stat. Dar într-o țară unde infractorii impun praguri financiare pentru furt, eliberează deținuți în loc să le îmbunătățească condițiile, atacă justiția și procedurile pe care le presupune doar pentru că doi procurori au un trecut problematic, schimbă legi pentru a-și umple propriile buzunare și pensionează judecători înainte de vreme pentru a reîncepe procese în compania unor magistrați mai favorabili, trebuie să luăm atitudine în modul cel mai eficient.

Putem protesta luni de-a rândul prin piețe, dar nu vom fi auziți de către porcii din palate. Ba chiar vom fi catalogați drept agenți plătiți de către interese obscure pentru a destabiliza binele care ni se pregătește. Și probabil că va fi la fel în cazul Bitcoin, dar de data aceqsta este vorba despre bani și ei chiar au de suferit.

 

Cum poți participa la acest protest fără a rece prin filtrele sistemului financiar-bancar? Minează cripto-monede cu ajutorul calculatorului tău și/sau cere-i angajatorului să te plătească măcar parțial în Bitcoin (probabil că este cel mai simplu în cazul profesiilor liberale și în sectorul IT, dar în curând căile și metodele se vor diversifica).

Dacă vrei oricum să participi la revoluție, poți cumpăra criptomonede, însă achizițiile se vor înregistra în evidența ANAF și probabil că vor fi în curând impozabile. Este oricum un mod de protest pentru că o cantitate de lei este convertită într-o  criptovalută și se reduce rulajul monedei naționale. Magazine precum F64, PC Garage și Muziker acceptă deja Bitcoin pentru plăți și există terminale speciale care permit achitarea facturilor prin intermediul regelui criptomonedelor (ele pot fi găsite la intrarea în supermarketurile Mega Image și Profi).

 

Diferența pe care o facem nu este uriașă, dar măcar protestăm într-un mod civilizat, inteligent și palpabil împotriva corupției care ne înconjoară și ne conduce. Bitcoin are puterea imutabilității și, dacă monedele sunt stocate în portofele electronice securizate, niciun guvern care respectă drepturile omului nu va putea să le confiște abuziv.

 

Și poate că nu vom institui vreun fel de anarho-capitalism, dar suntem împuterniciți cu posibilitatea de a protesta financiar, prin reducerea finanțării pe care o oferim autorităților. Este o posibilitate care le-a lipsit oamnilor milenii de-a rândul și care poate reechilibra rapoartele de putere. Dacă guvernele vor dori în continuare să colecteze taxe, vor trebui să negocieze pentru fiecare bănuț și să-și justifice activitatea într-un mod echitabil și transparent.

 

În concluzie, minatul de criptomonede și plățile realizate în Bitcoin sunt arme de care noi dispunem pentru a ne proteja interesele și pentru a trage la răspundere guvernanții într-un mod care îi va aduce la masa negocierilor. Bitcoin în sine este un mijloc de protest și poate că ar fi bine să îl folosim înainte să ni se cenzureze și internetul.

 

 

 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.