Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
Există un consens în capitalism: prețul unui produs este determinat de raportul dintre cerere și ofertă. Dacă o persoană consideră că un măr este mai valoros și oferă o satisfacție mai mare decât bancnota de 1 leu pe care o are în buzunar, atunci va accepta să facă schimbul. Vânzătorul, realizând că există suficientă cerere pentru produsul pe care îl vinde, va încerca să își maximizeze profitul crescând prețul la 1.5 lei - și dacă nu există concurențe sau norme care să stabilească un prag al prețului, atunci valoarea va continua să crească până atunci când cumpărătorul nu se mai simte satisfăcut de ofertă.

Însă mărul menționat provine dintr-un pom care se află într-o livadă, iar întreținerea întregului proiect presupune costuri de 2500 de lei. Și pentru a avea un profit sustenabil din producția de 10.000 de mere, prețul unui produs va porni de la 1 leu, asigurând fermierului posibilitatea de a reula procesul în anul viitor.

Aceasta este, pe scurt, o paralelă relevantă care descrie mecanismul care determină prețul oricărui produs. Bitcoin nu se sustrage de la aceste reguli, având o valoare determinată atât de raportul cerere-ofertă, cât și de costurile de producție (estimate la 8600 de dolari per monedă, conform unei declarații recente venite din partea lui Morgan Stanley).

Dar de ce ar alege oamenii Bitcoin în locul unor servicii precum PayPal?

Răspunsul este foarte simplu: Bitcoin nu poate fi cenzurat sau blocat. Dacă guvernul unui stat autoritat precum Venezuela interzice valutele străine și are probleme grave de inflație, cetățenii vor putea să tranzacționeze valori evaluate mai bine pe piețele internaționale. Dacă femeile din Arabia Saudită, care sunt private de dreptul de a-și deschide conturi bancare, au nevoie de libertate financiară, pot primi Bitcoin fără a intra în disgrațiile societății și fără a-și pune în pericol siguranța (așa cum s-ar întâmpla dacă ar purta asupra lor bani sau obiecte de valoare).

În lumea liberă, Bitcoin (sau oricare altă monedă care dispune de propriul lanț de blocuri, precum Monero sau Litecoin) sunt o formă de a protesta împotriva guvernului și a măsurilor fiscale nesatisfăcătoare. Și atractivitatea va exista cât timp sistemul este sigur, imutabil și rezistent la presiunile oricăror terțe părți.

Ethereum nu dispune de același nivel de securitate pentru că are antecedentul cazului DAO (când o parte din echipă a decis încălcarea imutabilității pentrua recupera sume de bani furate) și tinde către guvernanță (o elită instruită poate lua decizii la presiunile venite din partea unui guvern sau a unei corporații). Prin comparație, moneda lui Vitalik Buterin își justifică prețul prin multitudinea de evenimente ICO care sedesfășoară pe lanțul principal, dar și de contractele inteligente create. Ethereum poate fi folosit pe post de monedă, are un timp de confirmare mult mai scurt decât Bitcoin, dar nu prezintă același nivel de siguranță la cenzură. Și tocmai acest fapt îi știrbește din valoare și utilitate.

 

Bitcoin continuă să funcționeze și să reprezinte etalonul tehnologic al tuturor criptovalutelor, iar faptul că nu se poate crea consens nici în rândul celor care dețin hale întregi cu servere pentru minat este încurajator pentru investitori. Lipsa posibilității unui atac de 51% care să preia lanțul principal este un mare avantaj care nu poate fi substituit de blocuri mai mari sau timp mai rapid de confirmare. Prin urmare, este produsul cel mai sigur dintre toate și probabil singurul lipsit de guvernarea expresă a unui grup restrâns. Altfel de ce ar mai accepta bănci precum JPMorgan Chase și Goldman Sachs să investească?

 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.