Cumpără Criptomonede Direct de la Mineri sau Vânzători Particulari din România

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
Site-uri precum Coinbase, Kraken, Gemini, Bitstamp, Binance, eToro și Plus500 reprezintă modalități foarte facile de a achiziționa criptomonede: îți creezi un cont pe site, oferi toate datele cerute de procedurile anti-spălare de bani KYC (know your costumer) și cumperi criptomonedele preferate prin intermediul cărții de credit sau a unui ordin bancar.

În cazul primelor 5 exemple, valutele digitale pot fi transferate direct în portofoliul digital propriu pentru a fi stocate în siguranță sau pentru a fi utilizate la cumpărături (Bitcoin, Ethereum, Litecoin și Bitcoin Cash sunt deja opțiuni populare și convenabile în comerțul online).

În cazul eToro și Plus500, vorbim despre un sistem CFD (Contract for Difference, o înțelegere realizată între vânzător și cumpărător care stabilește că acțiunea sau comoditatea va fi cumpărată înapoi în viitor, la prețul din momentul tranzacției ulterioare) care nu permite scoaterea criptomonedelor în sistem. Nu poți folosi Bitcoin pentru cumpărături, nu poți schimba Ethereum pentru tokenuri la un ICO și nu deții decât un titlu de proprietate asupra monedelor digitale. Singurul avantaj este că schimbul se va face în moneda națională de referință și nu trebuie apelat la un terț care să recunoască valoarea criptovalutelor.

Dar cele mai mari două dezavantaje ale acestor metode de cumpărare țin de comisioanele interbancare mari, de timpul crescut de așteptare până la efectuarea tranzacției, de taxele de retragere sau depozitare (în cazul sistemului CFD) și de prelucrarea datelor personale.

Nu este deloc convenabil să dorești să intri în lumea financiară descentralizată, dar să apelezi la același sistem bancar lent și arhaic unde tranzacțiile nu operează în afara zilelor lucrătoare și fiecare operațiune are comisioane netransparente “conform contractului” (atunci când extrageți bani dintr-un bancomat al unei alte bănci, niciodată nu se precizează valoarea exactă a comisionului, ci doar se face referire la "clauza din contract" care ar trebui cunoscută).

În același timp, sunt situații când nu îți dorești ca tranzacția să apară pe extrasul tău de cont bancar. Și intențiile nu sunt mereu criminale, așa cum vor guvernele și băncile vor să credem: sunt situații conjugale unde unul dintre soți este abuzat fizic sau verbal și nu dispune de luxul de a tranzacționa liber banii câștigați, sau avem cetățeni care vor să cumpere în criptomonede obiecte sau servicii care ar arăta rușinos în evidența contului bancar (spre exemplu, jucării sexuale sau sesiuni private de videochat). În plus, avem și valoarea speculativă: atunci când cumperi Bitcoin la prețul de $8000, îl poți păstra până îi crește valoarea în raport cu dolarul, urmând a-l folosi pentru cumpărături (ceea ce se întâmplă la oricare altă valută, indiferent dacă vorbim de lei, euro sau yeni).

Există și o categorie de cetățeni excluși din sistemul financiar din cauza unor datorii și care și-au pierdut dreptul de a deschide un alt cont bancar. Motivele nu sunt mereu îndreptățite, iar instituțiile le pot îngrădi abuziv libertățile economice (și chiar dacă nu ar avea criptomonede, ar folosi bani gheață sau servicii de tip PayPal pentru exact aceleași activități). Prin urmare, secțiunea următoare va prezenta modalitățile de a cumpăra criptomonede fără a apela la contul tău bancar sau la terți care îți înregistrează și prelucrează datele personale.

Opțiunea 1 - Cumpără Criptomonede Direct de la Mineri

Nu există modalitate mai bună de a elimina intermediarii lacomi și de a încuraja economia criptomonedelor decât să realizezi achiziția direct de la sursă. Prețul este mai convenabil, ai satisfacția de a contribui la sistemul financiar descentralizat imaginat de Satoshi Nakamoto și ai șanse destul de mari să îți faci noi prieteni.

Unde poți găsi pe cineva din România care să vândă valute digitale? Ei bine, există site-uri și forumuri de discuții precum BitcoinTalk și CoinFlux, unde conaționali interesați de Bitcoin, Litecoin și Ethereum realizează în mod regulat schimburi și tranzacții.

Există riscuri asociate, totuși și trebuie să vă asigurați că vă întâlniți cu o persoană de încredere, care nu are intenția de a vă fura portofelul cu bani sau de a vă păcăli. Același tip de risc există și în cazul tranzacțiilor online prin phishing și keylogging, dar măcar în cazul acestor interacțiuni directe există posibilitatea de a merge la poliție și de a reclama infracțiunea știind cum să descrieți individul. În general, fiind vorba de un domeniu aflat încă în primele faze de dezvoltare, oamenii sunt serioși și corecți (mai ales pe forumul BitcoinTalk, mare parte dintre membri sunt entuziaști și cunoscători ai tehnologiei). Dar oriunde există bani, vor apărea mereu șarlatani și acest aspect trebuie avut în vedere.

 

Opțiunea 2: Cumpără Criptomonede de la Terminalele Bitcoin România, Zebra Pay sau Case de Amanet

Țara noastră a fost prima din Europa continentală care a importat un ATM Robocoin pentru Bitcoin, iar terminalul se află în București, pe str. Patriei Nr. 2 (lângă Piața Unirii). Între timp, s-au adăugat alte două aparate pe Șoseaua Nicolae Titulescu Nr. 18 și pe Str. Bălcești Nr. 9 (în incinta XHostel) și un altul a fost amplasat în Cluj Napoca pe Str. Horea Nr. 4.

În limita a 3000 de lei, bancomatul permite vânzarea și cumpărarea de Bitcoin și Ethereum fără a necesita înscrierea cu un act de identitate (ceea ce sporește libertatea economică a deținătorului sau a cumpărătorului). Dezavantajul principal este însă dat de prețul premium plătit pentru confidențialitatea datelor. Aflați mai mult despre acest ATM citind informațiile de aici.

Tot echipa Bitcoin România facilitează cumpărarea de Bitcoin și Ethereum de la sute de terminale Zebra Pay amplasate în peste 800 de locuri din țară. Pare greu de crezut, dar acele aparate care ajută la plata facturilor și care pot fi găsite la ieșirea din supermarketuri și hypermarketuri, oferă posibilitatea de a cumpăra criptomonede.

Acest sistem are două avantaje și trei dezavantaje: în primul rând, poți cumpăra monedele oricând și din sute de locuri, fără a fi necesar contactul cu o altă persoană care să vândă. De aici izvorăște și al doilea argument pozitiv - sistemul este mai sigur pentru că posibilitatea furtului de către aparat este exclusă, în timp ce anonimitatea tranzacției este păstrată.

Dar toate avantajele vin cu un preț și putem observa că BTC și ETH au o valoare de vânzare mai mare chiar și decât pe site-uri precum Bitstamp și Kraken. Anonimitatea, viteza de efectuare a tranzacției, siguranța și disponibilitatea continuă sunt facilități premium care trebuie să fie plătite cumva.

De asemenea, la dezavantaje trebuie trecut sistemul de plată/cumpărare: sunt acceptați doar bani gheață, deci oricine cumpără 1 ETH va trebui să introducă 3000 de lei în aparat, în văzul tuturor. Și dacă terminalul nu fură, atunci un hoț de buzunare o poate face.

Al treilea dezavantaj este dat de lipsa de varietate: la momentul scrierii acestui articol se pot cumpăra doar cele mai mari două criptovalute, iar pentru schimbarea lor pe platforme precum ShapeShift.io se va plăti un comision suplimentar. Încă nu avem parte de Litecoin, Ripple, Monero, sau alte monede din top 10.

O alternativă fiabilă este reprezentată de casa de amanet pe care am prezentat-o într-un articol anterior aflată în București, pe Bvd. Nicolae Bălcescu Nr. 24. Persoana de contact, Adrian Panaitescu, vinde și cumpără Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple și Monero, oferind un comision de aproximativ 3% pentru vânzare și cumpărare (uneori mai mic decât în alte situații).

Avantajul principal este că vorbim despre o afacere legitimă unde se interacționează cu o persoană transparentă și putem avea încredere că tranzacțiile se vor desfășura conform înțelegerii. În plus, avem în ofertă 3 alte criptomonede pe care nu le găsim la aparatele Zebra Pay. Însă problema care poate apărea ține de stoc: nu mereu se pot găsi atât de multe monede pe cât ne-am dori să cumpărăm și totul depinde de volumul de tranzacții efectuate. Totuși poate că vânzătorul poate suplini stocul din alte surse și operațiunile sunt mai avantajoase decât cele oferite de Bitcoin România. În orice caz, este un efort meritoriu care trebuie promovat.

 

Cu siguranță există și alte locuri din România unde sunt vândute și cumpărate criptomonede. Dacă aveți recomandări, precizați-le în comentarii și articolul va fi actualizat pe parcurs. Cu toate acestea, situațiile când sursa nu poate fi verificată vor fi marcate cu text de culoare roșie.

 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.