Cum Să Folosești Registrul Deschis Bitcoin pentru a Verifica Tranzacțiile

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares
Una dintre criticile cele mai comune pentru criptomonede este că încurajează criminalitatea. Logica din spatele afirmației controversate este că descentralizarea blochează intervenția arbitrară a autorităților în cazurile considerate necesare sau legitime. Atunci când vorbim despre bănci sau servicii online precum PayPal și Apple Pay, avem parte de o autoritate centrală care poate închide conturi, bloca transferuri și îngheța fonduri în baza unor reguli și legi. Dar cum rămâne cu Bitcoin?

Ei bine, situația criptomonedelor nu este așa cum a prezentat-o Barack Obama pentru a-i mulțumi pe bancherii care i-au finanțat cariera politică - Bitcoin nu este un cont bancar elvețian portabil, ci un mediu transparent pseudonim unde fiecare unitate monetară are un istoric (de la emitere și până la ultima tranzacție) și fiecare operațiune este înregistrată într-o bază de date publică (ledger).

Prin urmare, dacă accesați site-uri precum Blockchain.info, aveți acces nemărginit la absolute toate tranzacțiile din istoria Bitcoin. Interfața nu este prea prietenoasă la prima vedere, dar curând veți descoperi că funcția cea mai utilă pentru a face investigații este căutarea. Iar pentru a identifica operațiunile aveți nevoie de o adresă (sau număr de cont), de numerele de identificare ale blocului în care a fost stocată tranzacția, de hash-ul blocului sau tranzacției, sau chiar de adresa IPv4.

Într-adevăr, oricine poate crea un portofel electronic Bitcoin pentru a efectua tranzacții oriunde și oricând, fără intervenția vreunui guvern sau a vreunei autorităi centrale care poate bloca procesul. Însă există modalități de a urmări adresele prin aceleași procedee prin care e-mailurile ne sunt stocate - se poate urmări IP-ul de pe care a fost creat portofelul, se poate vedea momentul tranzacției și pot fi interceptate eventualele comunicații care preced și succed operațiunea. Toate aceste informații au fost scrise pentru a vă gândi de două ori atunci când un politician sau om de afaceri faimos spune că Bitcoin este moneda teroriștilor și a evazioniștilor: dacă guvernul are bunăvoința de a pedepsi acțiunile ilegale, atunci poate acționa asupra persoanei (dar nu și asupra fondurilor).

Iată activitatea contului de Bitcoin pe care puteți trimite donații pentru site-ul Lumea Cripto. Dacă aș fi folosit PayPal, nu ați fi aflat niciodată!

Iată un exemplu simplu de verificare a tranzacțiilor efectuate în adresa furnizată pentru donații, 1E3T956MdZtmtinj3izksAx3YpRhsFbSgp. Se introduce acest cod în căsuța de căutare și se observă întreaga activitate. Totul este clar, transparent și concis. Spre deosebire de băncile elvețiene care țin ascunse miliarde de dolari, registrul public Bitcoin poate oferi informații detaliate despre fiecare adresă și fiecare operațiune. Este exact reversul sistemului centralizat cu tendințe autoritare pe care îl avem în cazul cărților de credit (unde banca are politici opace și secretoase).

Bitcoin este ideal pentru acțiunile de strângere de fonduri unde se cere transparență pentru că fiecare operațiune este vizibilă. Dacă eu vă cer criptomonede pentru a face o donație către Unicef, atunci veți vedea fiecare contribuție și veți putea fi siguri că niciun bănuț nu a fost scos în interes propriu (spre deosebire de conturile bancare, unde extrasele de cont pot fi editate înainte de publicare, iar băncile nu oferă informații despre clienți fără intervenții din partea autorităților).

Deja vorbim despre un mecanism care se auto-reglează și se bazează pe cod în loc de intervenție umană. Din toate punctele de vedere, Bitcoin este ca un ceas elvețian (și nu un cont bancar de-al lor): își îndeplinește funcțiile cu precizie și nu are nevoie de intervenția părtinitoare și subiectivă a oamenilor.

În concluzie, oricine critică Bitcoin pentru gradul ridicat de secretizare și opacitate nu are nicio idee despre felul cum funcționează protocolul informatic și probabil are interese financiare în lumea centralizată. Criminalii nu mai folosesc monede cu lanț de blocuri public de ani buni, iar reputația de acum câțiva ani (de monedă universală pentru Silk Road și diverse servicii de pe Deep Web) este nemeritată. Pentru tranzacții anonime se folosesc Monero sau Zcash. Bitcoin este cel mai transparent și descentralizat mijloc de a face plăți și de a transfera valori pe care l-a cunoscut omenirea până acum!

 

 

 •  
  5
  Shares
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.