Cum Integrăm Criptomonedele în Activitățile Economice Cotidiene?

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares
Noul sistem financiar descentralizat este mult mai aproape de noi decât credem și în curând am putea vorbi din ce în ce mai serios de creșterea drepturilor economice ale cetățenilor și separarea statului de bani. În centrul acestei potențiale revoluții financiare se află criptomonedele cu adevărat descentralizate, susținute de un sistem de participare voluntar și ferite de posibilitatea de a fi cenzurate.

Și chiar dacă nu vom ajunge vreodată să vorbim despre Bitcoin, Ethereum și Litecoin ca fiind înlocuitori pentru banii emiși de guverne, cu siguranță ele vor reprezenta active financiare valoroase în lumea liberă: dovada pentru această afirmație este dată de interesul instituțiilor financiare și bancare pentru a integra criptomonedele în piețele propri (cel mai recent, bursa din Stuttgart a anunțat că va oferi BTC, ETH, LTC și XRP spre a fi tranzacționate).

Însă problema fundamentală pentru adopția criptomonedelor nu ține de recunoașterea instituțională, ci de identificarea unei utilități practice.

Înainte ca aurul să devină un mod de a economisi și investi, a avut un rol în comerț și a facilitat diversele activități economice ale oamenilor. A îndeplinit toate cele șase caracteristici ale banilor descrise de Aristotel, care au rămas ca punct de referință pentru evaluarea tuturor monedelor: durabilitate, transferabilitate, divizibilitate, raritate, fungibilitate (posibilitatea ca o monedă să fie înlocuită în circulație pentru a menține cantitatea) și identitate (capacitatea de a fi recunoscut).

Criptomonedele îndeplinesc cinci dintre aceste condiții (fungibilitatea nu este posibilă acolo unde masa monetară este limitată pentru că fiecare unitate are o identitate proprie unică) și au valoare datorită costurilor implicate în producție, a rarității și a avantajelor pe care le oferă în operațiuni economice.

De ce au criptomonedele valoare?

Spre exemplu, Ethereum are valoare în ciuda masei monetare nelimitate, supuse unei inflații fixe, pentru că tranzacțiile sunt ireversibile și fiecare unitate poate fi programată pentru a fi integrată într-un contract inteligent (smart contract). Lanțul de blocuri al invenției lui Vitalik Buterin găzduiește și nenumărate aplicații descentralizate, iar suma utilității lor contribuie la o evaluare aflată într-o creștere proporțională cu dezvoltarea de noi funcții și programe.

Bitcoin și Litecoin, pe de altă parte, au masă finită și sunt emise printr-un proces de minare consumator de energie. Această "risipă" are rolul de a asigura o creștere permanentă, ireversibilă și dificil de atins printr-un lanț de blocuri paralel. Guvernele sau instituțiile financiare care vor să lanseze atacuri de schimbare a regulilor trebuie să deturneze lanțul de blocuri cel mai lung pentru fiecare monedă - și cum fiecare dintre ele este rezultatul a unor ani întregi de operațiuni informatice de procesare, operațiunile ar fi extrem de costisitoare și ineficiente chiar și în situația în care ar utiliza cele mai puternice calculatoare din lume. Puterea de a nu putea fi cenzurat și de a opera în regim liber este un factor determinant în valoarea BTC și LTC, iar implementarea unor soluții adiționale de plată rapidă prin Lightning Network le vor oferi avantaje fără precedent pe piețele financiare - spre exemplu, milioane de dolari vor putea fi transferați cu un comision de 1 cent și fără intervenția vreunei autorități din afara sistemului.

Criptomonede precum Monero, DASH, ZCash, Verge și Bitcoin Private se bucură de avantajul anonimității. În timp ce toate celelalte sunt pseudonime și au de fapt un nivel de transparență fără precedent unde fiecare operațiune poate fi urmărită într-un registru public, exeste valute centrate pe confidențialitate oferă tranzacții ireversibile care nu pot fi urmărite sau detectate. Valoarea lor este dată tocmai de eficiența de a transmite valori fără cenzură și utilitatea nu ține totdeauna de crima organizată (așa cum băncile și guvernele ar vrea să credem). Jurnaliști de investigație aflați în zone opresive ale lumii, femei din state patriarhale care nu le oferă drepturi economice, membri ai serviciilor secrete și oficiali guvernamentali pot efectua tranzacții mai sigure și mai rapide decât toate mijloacele bancare existente.

Cum le putem spori integrarea în sistemul internațional de plăți?

Răspunsul este foarte simplu și se bazează pe noțiuni elementare de economie: în loc să așteptăm ca oferta să apară din partea instituțiilor, trebuie să contribuim la creșterea cererii. Indiferent dacă banca noastră va adopta sau nu Bitcoin în următorii 3 ani, noi ne putem convinge prietenii și cunoscuții să instaleze pe smartphone un portofel electronic precum GreenAddress (care oferă suport nativ pentru SegWit și reduce costul tranzacțiilor) pentru a primi și trimite bani instant. În cazul în care preferăm viteza de confirmare și comisioanele mai mici (mai ales atunci când lucrăm cu sume mici), apelăm la LoafWallet pentru a opera cu Litecoin. Iar pentru Ethereum avem o bogată ofertă care include Blockchain.info și Jaxx.

Esențialul este să folosim lanțurile de blocuri ale monedelor așa cum trebuie și cu scopul pentru care au fost concepute: pentru schimbarea liberă și necenzutabilă de valori între indivizi. Putem face asta în multe feluri și pentru o multitudine de activități care pot substitui banii de hârtie sau plastic:

 • Atunci când mergem la restaurant, ne oferim să ne plătim partea către cel care achită nota prin intermediul criptomonedelor;
 • Încercăm să le spunem chelnerilor, vânzătorilor și tuturor celor care pot primi bacșișuri că pot substitui borcanele pentru monede prin coduri QR pentru criptomonede;
 • Achităm micile datorii către prieteni în criptomonede, spunându-le că în timp le va putea crește substanțial valoarea;
 • Cumpărăm de la magazine care acceptă plata în criptomonede (precum EvoMag, PCGarage, Muziker și Vola);
 • Apelăm la specialiștii care acceptă criptomonede pentru diversele servicii oferite (reparații telefon, tuns, etc.);
 • Oferim servicii care să poată fi achitate în criptomonede pentru a-i încuraja și pe ceilalți să găsească o utilitate pentru valutele pe care le dețin.
 •  
  9
  Shares
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.