Criptomonedele Sunt Viitorul Finanțării prin Donații (Crowdfunding)

Distribuiți conținutul mai departe!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Dacă ați ajuns pe acest site și citiți un articol despre criptomonede, atunci cu siguranță ați auzit de platforme precum Kick Starter, GoFundMe, Patreon și Indiegogo. De fapt, până și Facebook integrează o funcție prin care utilizatorii pot dona bani pentru îndeplinirea unor proiecte sau pentru cauze umanitare. Aceste experimente se bucură de succes în această fază incipientă a dezvoltării internetului valorilor (the internet of money), însă prezintă dezavantaje care pot fi prohibitive atât pentru inițiatori, cât și pentru potențialii donatori: tranzacțiile au comisioane mari din cauza sistemelor bancare implicate, se pot pierde sume considerabile în timpul conversiei valutare și, cel mai important, platformele inițiatoare opresc un anumit procent din sumele strânse. Alți factori includ dificultatea crescută implicată în procesul de finanțare (care presupune introducerea de date și/sau deplasarea până la un oficiu bancar) și îndeplinirea unor condiții suplimentare pentru a confirma extragerea sumei din sistem.

Din fericire, criptomonedele pot fi utilizate cu succes pentru aceste cauze de strângere de fonduri și reușesc să fie mai eficiente, eliminând atât intermediarii cât și procesele care costă timp și bani. Iar implementarea pentru o cauză simplă, care impune doar strângerea unei sume, este la îndemâna oricui: se descarcă o aplicație pentru telefonul mobil precum Blockchain (care oferă suport pentru Bitcoin și Ethereum) sau LoafWallet (portofelul nativ pentru Litecoin), se trimite codul QR generat sau codul portofelului electronic, iar expeditorul va scana mesajul primit și va trimite suma dorită (dar într-una dintre criptomonede).

Transferul se va realiza transferul instant, urmând ca prima confirmare să apară în câteva minute. Iar avantajul vitezei este completat de taxele mici plătite nodurilor care procesează tranzacția: în cazul Litecoin și Ethereum, ele sunt de doar câțiva cenți indiferent de suma trimisă.

Spre exemplu, proiectul Lumea Cripto acceptă donații în cele trei monede descentralizate principale. Tot ceea ce trebuie făcut pentru a sprijini site-ul este să scanați codurile cu aplicația din propriul portofel digital și să introduceți suma dorită!

Pasul următor pentru destinatar sau colector de fonduri este să extragă banii care corespund donației: iar operațiunea se poate face la unul dintre bancomatele de Bitcoin amplasate în mai multe orașe (sunt acele terminale unde se efectuează plăți, însă prețul oferit pentru criptomonede este mereu mai mic, deci se pierd bani) sau printr-un sistem de tip BitPay sau LitePay, care convertește instant Bitcoin și respectiv Litecoin în moneda locală de referință.

Prezentul crowdfundingului: conversia din criptomonede în moneda locală de referință prin BitPay sau LitePay!

Bancomatele de Bitcoin sunt accesibile și convenabile, se pot găsi la ieșirea din majoritatea magazinelor Mega Image din București, dar sunt făcute pentru a cumpăra criptomonedele la un preț mai mic decât cel al pieței, ceea ce înseamnă că o anumită sumă este pierdută. Chiar și în situația aceasta, este mult mai facil și rapid să soliciți donații în Bitcoin, Ethereum sau Litecoin decât să utilizezi platformele de tip Kickstarter. Sunt eliminate anumite procese de verificare și confirmare, ceea ce salvează câteva zile bune (la fel cum și deschiderea unui cont bancar poate dura). Dar oricine deține un telefon mobil poate crea un portofel electronic pentru a primi donații - care, conform legii, trebuie declarate printr-un formular 200 sau 201 la ANAF, în anul fiscal următor extragerii sumei.

Principalele criptomonede se integrează deja în sistemul internațional de plăți și oferă alternative incomode băncilor. Sursă Imagine: Blocktempo

Însă, în urma unor verificări, platformele BitPay și LitePay acceptă să își pună la dispoziție serviciile pentru a accepta donații - și orice sumă virată este convertită direct în moneda de referință din statul respectiv! Dacă se dovedește că scopul este în totalitate non-profit și există documente care să justifice necesitatea efectuării unei astfel de plăți, procesul se va realiza fără nicio problemă. Momentan organizațiile pot primi donații prin BitPay accesând adresa de înscriere, iar LitePay urmează să fie lansat pe 26 februarie și să primească îmbunătățiri pe parcurs.

Spre exemplu, RISE Project acceptă momentan donații prin PayPal (ceea ce presupune comisioane de trimitere și extragere), în timp ce Casa Jurnalistului are o pagină de Patreon pentru contribuții recurente. Dacă ar implementa un sistem de tip BitPay sau LitePay, ar fi scutiți de timpi de așteptare și de anumite comisioane. Pe de altă parte, dacă ar crea un simplu portofel electronic de tip LoafWallet, ar primi instant monedele fără vreun proces de verificare, însă s-ar expune volatilității pieței.

Viitorul crowdfundingului: contracte inteligente prin Ethereum, NEO, Cardano și alte monede din noua generație!

Conceptul de contract inteligent funcționează asemănător unui automat de sucuri: există o înțelegere între cumpărător și vânzător ca, pentru eliberarea unei sticle de Pepsi, să fie introduși 3 lei în aparat. Dacă suma introdusă este mai mică, atunci vânzătorul nu va avea obligația de a oferi produsul și va sugera returnarea banilor prin apăsarea butonului de rest. Dacă suma corespunde cerinței, atunci sticla va fi oferită cu succes.

Folosind paralela descrisă mai sus, ne putem imagina cum creatori de conținut precum Casa Jurnalistului vor solicita 5 lei pe lună pentru a oferi acces la toate articolele. Și prin intermediul unui contract creat în limbajul de programare Solidity, cititorii interesați se vor abona la conținutul de pe site folosindu-și portofelele electronice de Ethereum pentru a plăti lunar contravaloarea celor 5 lei.

Contractele inteligente sunt bazate pe o implementare automată, prin intermediul unor condiții dictate de linii de cod stabilite de comun acord. Sursă Imagine: Blokt

Pentru acest proces nu este nevoie de un intermediar precum Patreon pentru a realiza baze de date și pentru a încasa comisioane, nu va fi nevoie de personal suplimentar pentru a gestiona tranzacțiile și nu vor exista bătăi de cap. Totul este gestionat automat de câteva linii de cod care efectuează operațiunile automat, după regulile stabilite de comun acord. Cititorii nu trebuie să-și bată capul cu înscrierea pe platforme și oferirea datelor din contul bancar, iar jurnaliștii nu au de gestionat o platformă care le consumă din timpul de lucru. Totul este transparent, rapid, direct și sigur.

Iar acest viitor nu este deloc departe, însă trebuie să existe programatori dedicați implementării unor astfel de soluții și trebuie să crească încrederea în astfel de sisteme ale legii codului (code is law). Cât timp ideea de criptomonedă este asociată unor scheme piramidale de tip Caritas și nu este înțeles corect principiul imutabilității, scepticismul va pluti în aer și progresul va stagna în favoarea instituțiilor intermediare care încă încasează sume generoase de bani pentru servicii arhaice. Dar eu sper că proiecte precum acesta, care prezintă potențialul criptomonedelor dincolo de valoarea speculativă pe care se pune accent de cele mai multe ori, vor ajuta la răspândirea cunoașterii și la îmbrățișarea noilor tehnologii.

 

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.