Distribuiți conținutul mai departe!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Dacă renunțăm pentru câteva momente la gândirea utopică sau radical conservatoare, putem identifica avantaje în utilizarea criptomonedelor pentru transferuri rapide și sigure. De fapt, valutele emise de guverne se pot afla într-o complementaritate armonioasă în era digitală: bancnotele se folosesc la schimburile rapide de bunuri și valori atunci când tranzacția are loc față în față, iar criptomonedele au utilitate pe internet în timpul cumpărăturilor sau pentru tranzacții cu volum mare.

Spre exemplu, cumpărăm roșii de la piață cu leii din portofel, comandăm cadouri pentru Paște cu o monedă cu tranzacții rapide și ieftine precum Litecoin și plătim case sau mașini cu Bitcoin. În toate cazurile prezentate se poate spune că au fost eliminați intermediari și costurile de tranzacție sunt cu mult mai mici decât în cazul în care alte instituții sunt implicate în procesare și validare.

Însă argumentul principal al articolului este puțin diferit, dar rezultat din acest raționament: prin faptul că alternativa criptomonedelor există pentru plăți, băncile se văd obligate să reducă tarifele și să ofere servicii de o calitate mai bună. Știind că orice individ are ocazia de a deveni propria bancă printr-un portofel Bitcoin, instituțiile financiare din vechiul sistem încearcă să își păstreze clienții și să nu le ofere motive pentru a detesta serviciile oferite.

Faptul că avem parte de atâtea opțiuni de card de debit cu opțiuni gratuite și facilități care înainte se plăteau reprezintă marca unei concurențe eficiente și inovatoare.

Să luăm în calcul două exemple practice: compania de telefonie Telekom a început să își promoveze propriile servicii bancare și serviciul seamănă foarte tare cu Bitcoin: operațiunile se fac direct din telefonul mobil și multe dintre taxe și comisioane sunt eliminate.

Pe de altă parte, Banca Transilvania a lansat BT Pay și urmează același model de portofel electronic folosit pentru plăți pe care îl găsim la Bitcoin. De fapt, până și numele seamănă izbitor cu Bit Pay și interfața care permite accesarea conturilor bancare din telefonul mobil se numește “wallet”! Nu poate fi o simplă coincidență și probabil că echipa lor de marketing încearcă să întipărească ideile și conceptele în mintea clienților pentru a-i face să creadă că BitPay (serviciu care încă nu este popular în România) este copia.

Răspunsul Băncii Transilvania la BitPay? BT Pay, cu al său “wallet”. Sursă Imagine: PiataFinanciara.ro

Personal, consider că este de apreciat faptul că băncile simt concurența crescândă a criptomonedelor și își fac serviciile mai atractive și accesibile. Chiar dacă ne aflăm printre entuziaștii care cumpără un număr mare de criptomonede pe post de investiții aau valute, avem oricum nevoie de servicii bancare rapide și sigure prin care să transferăm bani. Din păcate, Kraken, Bitstamp, Coinbase, Binance și toți ceilalți comercianți de criptomonede, în ciuda domeniului de activitate și a idealurilor pe care le promovează, funcționează în baza vechilor servicii bancare.

Și, din nou, valutele tradiționale și digitale sunt complementare și pot exista împreună în pace pentru a deservi scopurilor timpurilor noastre. Este puțin probabil ca inteligența artificială aflată în plină ascensiune să folosească lichidități pentru tranzacții, la fel cum criptomonedele nu vor fi acceptate prea curând la piața agroalimemtară din cartier.

Dar concurența este benefică pentru ambele părți: băncile își reduc tarifele și își îmbunătățesc serviciile, iar criptomonedele încearcă să crească volumul de tranzacții suportat și să păstreze comisioanele de tranzacție într-o limită competitivă. Inovația și îmbunătățirea există de în ambele tabere, iar noi clienții suntem cei care avem cel mai mult de câștigat.

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.