Distribuiți conținutul mai departe!
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares
În viața de zi cu zi, fiecare interacțiune și fiecare schimb se bazează pe încredere: avem încredere că bancnota oferită vânzătorului de covrigi va ajunge în casa de marcat și nu în buzunarul persoanei, avem încredere că instituțiile care ne conduc lucrează în interesul nostru, avem încredere că banii pe care îi oferim statului se întorc prin intermediul unor servicii și a unei infrastructuri adecvate, avem încredere că banii oferiți băncilor sunt cu adevărat depozitați în siguranță și reprezintă proprietatea noastră și avem încredere că ne putem deplasa pe bulevard fără a fi înjunghiați de primul hoț de buzunare.

Atunci când nu există o garanție a încrederii și aceste interacțiuni sunt supuse naturii sau erorii umane, avem instituții menite să acționeze în baza unor reguli pentru a rezolva orice conflict sau încălcare a dispozițiilor stabilite. Societatea are la bază un contract social și o primă convenție privind guvernarea, iar fiecare nou corp de autoritate care se adaugă este, în teorie, o extensie a idealurilor și scopurilor care stau la temelia înțelegerilor dintre cei care conduc și cei care se lasă conduși.

Dar atunci când vorbim de monede digitale descentralizate precum Bitcoin, întâlnim deseori termenul "trustless" (fără încredere). Pe scurt, este un concept inventat de grupul de informaticieni cypherpunk pentru a se referi la o stare unde încrederea este oferită unui sistem informatic transparent și clar, nu unor oameni care pot schimba oricând regulile. Regulile rețelei sunt stabilite de la bun început printr-un protocol digital, iar respectarea va fi total neutră și bazată pe algoritmi obiectivi.

Este exact ca în primii ani de funcționare a motorului de căutare Google, înainte ca guvernele să intervină asupra conținutului și să apară motive pentru care gigantul tehnologic să schimbe modalitatea de clasificare a rezultatelor: o căutare pentru "Bitcoin" va afișa pe prima pagină rezultatele cele mai accesate. Dacă i-am oferi unui om un teanc de dicționare și i-am cere să caute cuvântul măr, probabil că rezultatele pe care le va dezvălui vor fi ordonate preferențial, în funcție de propriile valori și opinii.

Despre asta este vorba în sistemul criptomonedelor - principiul "trebuie să ai încredere în cod, nu în oameni".

Trustless înseamnă că unul sau mai mulți indivizi nu pot să preia controlul asupra întregului sistem pentru a-l transforma în ceva care diferă de intențiile originale. Liniile de cod sunt mai mult decât o constituție fluidă - ele reprezintă un consens între toți participanții din lanțul de blocuri, iar încercările de fraudare sunt descurajate prin anulare și risipă inutilă de timp și energie.

În cazul Bitcoin, ai mai multe de câștigat dacă alegi să minezi respectând protocolul, decât atunci când încerci să deturnezi lanțul principal printr-o serie de operațiuni false și nerecunoscute de ceilalți participanți. Toate celelalte criptomonede au încercat să urmeze exemplul, dar în ultimul timp circulă din ce în ce mai des ideea că descentralizarea trebuie să aibă parte de compromisuri pentru a putea fi adoptată de către mase.

Dacă pierzi codurile de acces la portofelul tău de Bitcoin, Monero, Litecoin și multe alte criptomonede descentralizate, atunci nimeni nu va putea să le recupereze pentru tine și întreaga masă monetară se poate considera blocată (ceea ce crește valoarea monedelor existente datorită rarității sporite). Deși sistemul sună ca un mare dezavantaj, el presupune și faptul că nimeni nu poate sparge lanțul de blocuri pentru a-ți recupera sau fura fondurile. Ethereum a realizat un atac asupra propriei rețele pentru a anula un furt masiv care a apărut prin exploatarea unor erori, revenind la un punct anterior din istoria lanțului de blocuri și distrugând posibilitatea de a rămâne imutabil.

Iar monede noi precum EOS promit posibilitatea de a recupera fondurile pierdute și blocarea monedelor neaccesate pentru un termen mai lung de 3 ani. Poate că totul sună bine pentru masa monetară și circulația banilor, dar aceste situații presupun centralizare și încredințarea puterii de guvernare unei elite cu presupuse intenții bune. Aceste practici sunt împotriva ideii originale de criptomonedă pentru că încrederea este acordată unor oameni și nu codului în sine. De fapt, cum ar fi dacă guvernul ar intra peste tine în casă și ți-ar confisca banii puși la saltea pentru că nu au mai fost puși în circulație în ultimii 3 ani?

Criptomonedele își pierd sensul când încrederea este oferită oamenilor.

Guvernele, băncile și toate celelalte instituții funcționează în baza unor contracte sociale care ne obligă să credem în bunele lor intenții. Atunci când apar conflicte, avem parte de arbitraj și tribunale unde putem intenta procese menite să ne protejeze interesele și să mențină ordinea. Dar în cazul criptomonedelor, care au fost concepute pentru a reprezenta valute ale internetului care să acopere strict activitatea online fără a fi nevoie de intervenția unor instituții, trebuie să fie eliminați indivizii care pot avea interese propri.

Pe internet ne încredem în cod, nu în convenții sociale: datorită limbajului html și a comunicării dintre server și client, știm că vom ajunge pe site-ul lumeacripto.ro atunci când tastăm adresa. Nu trebuie să avem un contract semnat cu vreo instituție pentru a asigura corectitudinea procesului și suntem responsabili de sănătatea propriului client de internet.

În aceeași măsură, protocolul VoIP folosit pentru Skype și WhatsApp nu are nevoie de o centralistă pentru a face legătura dintre expeditorul și destinatarul apelului. Procesul a fost automatizat pentru că așa este mult mai eficient și pentru că este mai sigur să ai încredere într-un cod transparent care poate fi verificat decât să crezi în intervenția umană.

Bitcoin și restul criptomonedelor descentralizate funcționează în baza aceluiași principiu, de încredere în cod. În momentul când sunt introduși intermediari umani, deja tot procesul își pierde sensul și am putea utiliza la fel de bine servicii precum PayPal și Apple Pay pentru a avea parte de aceleași rezultate. Descentralizarea nu înseamnă doar eliminarea unei autorități atotputernice, ci și eliberarea de subiectivitatea umană. Am ajuns să aprindem focul cu un chibrit în loc de cremene pentru că tehnologia a evoluat suficient de tare pentru a nu mai necesita efortul suplimentar.  În aceeași măsură, ne uităm la ceasuri în loc să calculăm momentul zilei după soare tocmai pentru că am devenit mai avansați. Îmi place să cred că Bitcoin face parte din aceeași serie de invenții care elimină nevoia de încredere în procedurile umane supuse erorii.

Și pe măsură ce tehnologia va evolua și contractele inteligente între părți se vor derula automat, vom păși într-o nouă eră unde aproximările sunt eliminate de eficiență, iar noi ne putem bucura de un sistem financiar mai eficient și transparent.

 •  
  7
  Shares
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.