Distribuiți conținutul mai departe!
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares
Odată ce începi să te implici și să studiezi fenomenul criptomonedelor, este imposibil să nu ajungi să descoperi un ICO cu promisiuni fabuloase. Web 4.0, noua generație de criptomonede, simplificarea procesului de minat pentru ca orice posesor de telefon mobil să poată primi monede, revoluționarea sistemului de lanț de blocuri pentru a crește eficiența transferurilor, monetizarea în valori reale a creditelor și punctelor obținute în jocurile video, crearea automată de contracte inteligente pentru a evita complet apelarea la terțe părți, propulsarea  civilizației omenești într-o nouă eră a tehnologiei unde valoarea își pierde sensul și monedele sunt redistribuite pentru a elimina conceptul de clasă socială... toate acestea, împreună cu multe alte promisiuni care sună prea frumos să fie adevărat, pot fi găsite pe multiplele pagini care îți cer sprijinul financiar pentru a-și putea îndeplini obiectivul.

Dar ce înseamnă de fapt ICO? Printr-o simplă consultare a Dicționarului Explicativ al Criptomonedelor, puteți afla că abrevierea provine de la Initial Coin Offering, iar conceptul desemnează o pre-finanțare a unei afaceri care pare să ofere perspective promițătoare pentru viitor.Pe scurt, investitorii îi ajută pe dezvoltatori să strângă o anumită sumă de bani, primesc în schimb un număr de monede proporțional cu suma oferită, iar viitorul ridică așteptări de ambele părți: dezvoltatorii vor să fie susținuți pentru a furniza serviciile promise, în timp ce investitorii se așteaptă să facă profituri generoase din monedele dobândite. Este, dacă vreți, o modalitate de a vinde acțiuni într-o firmă, cu scopul de a beneficia de capitalul necesar dezvoltării de proiecte... doar că se folosesc contracte inteligente, iar finanțarea se face prin Ethereum și NEO.

De ce spun că Vestul Sălbatic al criptomonedelor se află în acest sistem de pre-finanțare? Pentru că a devenit din ce în ce mai greu să realizăm distincția între proiectele legitime, care într-adevăr urmăresc revoluționarea tehnologiei actuale și au o serie de obiective fezabile, și lansările menite să îi îmbogățească pe creatori, fără a intenționa să ofere vreodată serviciile promise. Într-un mediu nereglementat, unde investițiile se fac pe propria răspundere, cu un grad mare de risc și fără posibilitatea de a folosi mijloace legale în situațiile relativ frecvente când fondatorii dispar cu banii. Pe scurt, este un mod de a spune ”Dă-ne monedele tale legitime și valoroase și vei primi în schimb valute emise de noi, care încă nu au valoare sau recunoaștere, dar au potențial. Poți ajunge să pierzi tot pentru că proiectul nostru eșuează, sau îți poți însuti investiția în doar câteva luni.”

Criptomonede legitime existente deja pe piață, precum Ethereum, NEO și IOTA, au debutat cu un ICO specific. Însă pentru fiecare perlă există zeci de înșelătorii!

În urmă cu un an, exista un segment destul de restrâns de entuziaști ai criptomonedelor care doreau să desfășoare proiecte bazate pe tehnologia Bitcoin, cu scopul de a-i aduce îmbunătățiri. Fiind vorba despre o creație cu sursă deschisă, care poate suferi modificări și care poate fi prelucrată pentru a deservi unui număr de scopuri limitat doar de imaginația umană, programatorii au posibilitatea de a inova pornind de la o bază solidă, care și-a dovedit funcționalitatea în ultimiii 10 ani. Dar odată cu explozia prețurilor pentru criptomonede, a apărut un întreg val de persoane cu scopuri, idealuri, practici etice și abilități tehnice îndoielnice, care par mai degrabă să fie interesați de îmbogățire rapidă.

Din punct de vedere statistic, riscul de a pierde este exponențial mai mare decât posibilitatea de îmbogățire. Sursă Imagine: Medium, Getongab

Printre exemplele negative se numără LoopX, Benebit, Confido, BitconnectX, Super Cool Awesome Money Project (SCAM), Prodeum și chiar TRON. Sunt monede care fac promisiuni care sună prea frumos pentru a fi adevărate, astfel încât singurele două posibilități includ revoluționarea completă a domeniului criptomonedelor sau înșelarea încrederii investitorilor. Mulți dintre cei care finanțează evenimente de tip ICO folosesc o abordare distributivă, astfel încât aruncă sume mici în toate părțile și speră că măcar unul dintre proiecte va aduce un profit generos care să compenseze pierderile. Însă astfel de tactici sunt rezervate exclusiv celor care pot pierde câteva mii de dolari fără a privi înapoi și își pot asuma riscuri financiare mari. Dacă sunteți ca mine și beneficiați de sume ”studențești”, este o idee mai bună să stați departe.

Iar în secțiunea următoare voi face două studii de caz ale unor proiecte care promit mult, dar nu par capabile să se ridice la nivelul așteptărilor. Primul dintre ele există doar în baza reputației fondatorului și supraviețuiește pe piață doar din publicitate permanentă și anunțarea de parteneriate cu diferite companii, în timp ce al doilea exemplu are origini românești și comite păcatul capital de a îngloba toate funcțiile posibile fără o viziune clară sau un scop bine definit.

TRON (TRX), sau mult zgomot pentru nimic

La data de 2 septembrie 2017, criptomoneda TRON a reușit să își îndeplinească scopul de lansare: a strâns 70 de milioane de dolari din ICO-ul de lansare și a promis tuturor că în scurt timp va pune la dispoziție tuturor o platformă pentru contracte inteligente și aplicații, având și capacitatea de a crea rețele inteligente menite să construiască un internet complet descentralizat. Întrucât scriu o teză doctorală despre descentralizarea internetului, m-am entuziasmat imediat și am început să citesc despre această monedă omnipotentă și revoluționară. Însă starea mea de euforie a durat puțin: în curând s-a dovedit că documentul tehnic de lansare (cunoscut și ca whitepaper) este un plagiat grosolan și efectiv o ciorbă de concepte. Folosește cuvinte bombastice doar pentru a impresiona, conține referințe culturale care ne amintesc de seriale SF precum Star Trek, dar nu explică deloc într-o manieră clară cum vor funcționa mecanismele descrise.

Mai mult, promisiunea fondatorului Justin Sun (cunoscut om de afaceri chinez) este aceea de a îndeplini toate obiectivele în termen de 8-10 ani, prin parteneriate permanente cu diverse companii. Versiunea sa de internet descentralizat se construiește prin adăugarea de companii interesate de viziunea sa, dar fără o bază solidă care să atragă investitorii de la sine. De fapt, oricine îi urmărește contul de Twitter poate observa cum principala preocupare este aceea de a aduna susținători și companii partenere, iar tehnologia este pe planul secund (deși critica probabil că a ajuns la urechile lui și acum se publică un plan săptămânal - doar că în chineză și coreeană). Probabil că va fi dificil să îndeplinească promisiunile făcute unui număr mare de parteneri, însă momentan publicitatea vinde.

Atunci când ți se promite Web 4.0 înainte de al treilea să existe în deplinătate, ar trebui să îți pui întrebări. Sursă Imagine: Bestrate

Momentul de glorie absolută al monedei a fost la jumătatea lunii decembrie a anului 2017, când TRON se afla printre primele 8 criptomonede în clasamantul capitaului de piață. Cu o masă monetară de peste 65.7 miliarde de unități, TRX era evaluat la $0.25/bucată - ceea ce îi conferea un capital de peste 17 miliarde de dolari! În ziua cea mai bună, TRON se afla deasupra unor monede descentralizate cu masă monetară finită și reputație solidă în domeniu, precum Litecoin și DASH!

Cu siguranță că investitorii din timpul ICO s-au bucurat de profituri mai mult decât generoase și se poate spune că și-au atins scopul de îmbogățire (presupunând că au avut timp să vândă monedele). De fapt, la data de 1 octombrie 2017 prețul unui TRX era de 0.002 dolari. Ceea ce înseamnă că în două luni, investitorii au ajuns să obțină de peste 100 de ori investiția inițială! Și poate că, din acest punct de vedere, se poate declara că TRON este un proiect de succes. Însă există oricând riscul ca misiunea să nu fie îndeplinită și operațiunea să își închidă porțile, ceea ce i-ar aduce valoarea la 0. S-a întâmplat cu multe alte monede și s-au găsit de fiecare dată scuze care să le salveze reputația dezvoltatorilor, iar acest risc este asumat permanent în lumea acestor afaceri finanțate prin criptomonede.

Care sunt șansele ca TRON să urce pe podiumul criptomonedelor? În urma scandalurilor recente, legate de plagiat și o posibilă tactică de scoatere a banilor din sistem, aș spune că sunt foarte mici. În ultimele două luni, moneda s-a aflat în declin și nici măcar anunțurile privind noi parteneriate nu au reușit să readucă gloria pierdută. Garanția unor persoane influente și bogate nu este un argument suficient de puternic pentru succes și, într-un domeniu bazat în cea mai mare parte pe tehnologie, imposibilitatea de a respecta promisiunile tehnice și de a oferi o platformă funcțională este un păcat capital. Totuși nu se poate spune că TRON nu a fost o schemă bună de îmbogățire, chiar dacă își pierde valoarea treptat. Cei care au investit devreme și au scos banii trebuie să fie foarte fericiți acum.

WebDollar, sau șaorma cu de toate care pierde din monedele minate

Atunci când i-am spus unei prietene despre intenția mea de a începe acest site, mi-a spus că ar trebui să îi cunosc pe fondatorii ”Web Dollar”, o presupusă criptomonedă românească revoluționară. Am făcut tot posibilul să privesc proiectul cu ochi blânzi și cu mintea deschisă: am citit documentul de lansare pe care ”evanghelistul șef” Adrian Mihai Stratulat l-a publicat pe Medium, am urmărit interviul acordat de întreaga echipă de dezvoltatori pentru StartUp Cafe și am citit atât articolul din Jurnalul Național, cât și scurta postare de pe blogul lui Zoso. Și trecând peste faptul că numele este neinspirat și coincide cu denumirea unui serviciu american pentru plăți online care datează încă din 1997,  

Fiți atenți la oră, la numărul de blocuri minate și la monedele din portofel.

Pe scurt, proiectul își propune să ofere un sistem care îi răsplătește pe utilizatori pentru timpul petrecut pe site. În primele 5 secunde după accesarea paginii, algoritmul bazat pe Java Script începe să folosească puterea procesorului pentru a mina noi blocuri. Până aici totul este relativ simplu și clar... dar la ce sunt necesare contractele inteligente descrise în documentație? De ce se vorbește despre cantitate fixă de masă monetară fără a se preciza exact numărul exact de WebDollars? De ce nu se vorbește suficient de mult despre securitatea din browser și cum pot fi eliminate situațiile când un hacker controlează câteva mii de calculatoare, folosește propria adresă de portofel electronic pentru a crea propriul ”mining pool” și ajunge să cumuleze o mare parte din masa monetară? De ce singura securitate precizată este cea legată de propriul lanț de blocuri? Și de ce subcapitolul ”Security Concerns” (Posibile Probleme de Securitate) are mai puțin de un sfert de pagină și vorbește doar în termeni generali și vagi?

Ei bine, toate aceste elemente sunt semnale de alarmă care nu emanează încredere. Dacă dezvoltatorii vor cu adevărat să se ridice la nivelul promisiunilor, trebuie să adreseze toate problemele într-un mod transparent și să fie sinceri cu investitorii lor. În afară de faptul că pare greu de imaginat că o nouă invenție în lumea criptomonedelor îi poate detrona pe giganți în acest punct, este și foarte greu să îți dovedești angajamentul și orientarea către inovație și excelență în respectarea promisiunilor.

În cele 15 minute petrecute pe site-ul lor, timp în care m-am documentat din surse primare cu privire la proiect și le-am citit propunerile din Whitepaper, laptopul meu a minat peste 30.000 de WebDollar (total împotriva voinței mele, dar m-am distrat puțin). Din totalul de masă monetară disponibilă de aproximativ 115 milioane, asta înseamnă că sunt deținătorul a 0.24% din masa totală de WebDollar. Am decis să mă mai joc puțin, să cresc puterea de procesare alocată, să creez adrese suplimentare în portofelul digital și am avut plăcerea de a vedea cum peste 20.000 de unități s-au evaporat brusc, chiar după generarea blocului cu numărul 46.000. De fapt, 5 minute mai târziu, am ajuns de la 20.000 de unități la 7.500, fără să fi făcut vreun transfer și fără să fi șters vreo adresă. De fapt, cui aș putea să îi trimit o astfel de monedă, în situația în care nu are absolut nicio valoare pe piață și tehnologia nici măcar nu funcționează corespunzător?

Imutabilitate? Cu 2 blocuri mai târziu, ești mai sărac cu 7500 de monede.

Conform axei temporale disponibile pe site, ICO-ul este programat undeva în primăvara lui 2018. Însă cine ar vrea să investească într-un sistem care dă greș de vreo 5 ori în 20 de minute și arată că procesul de minare nu este imutabil și probabil că este gestionat arbitrar de către sistem? Majoritatea oamenilor care își folosesc calculatorul pentru a mina criptomonede nu își pierd timpul verificând fiecare moment, dar eu am făcut o excepție și am descoperit marea hibă. Pentru că speranța moare ultima, am exportat fișierele din portofelul electronic WebDollar și le voi păstra pentru ziua glorioasă când se vor găsi fraieri care să investească pentru a ridica valoarea unei unități la nivelul unei zecimi de cent. În această situație, eu voi deveni mai bogat cu vreo 35 de dolari și voi prezenta scuzele care se impun atunci când te ia gura pe dinainte și nu reușești să vezi diamantul ascuns într-un cărbune.

Dar până atunci, îi sfătuiesc pe stimații compatrioți, fie ei evangheliști sau programatori, să își revizuiască produsul și să nu iasă în lume cu o altă plasă pentru fraieri. Acum că mi-am uzat procesorul cu aplicația voastră și v-am generat peste 150 de blocuri, am un mic interes ca proiectul să aibă succes, nu-i așa? Însă îmi place să sper că aceste ICO 100% românesc va face cinste imaginii țării noastre și va fi mai bun decât echivalentul informatic al culesului de portofele din Spania. Te poți prezenta la un ICO pentru a cere bani atunci când produsul tău nu respectă principii de bază ale criptomonedelor? Aparent, da. Dar pentru a avea succes, trebuie să bați cale lungă și să îți pese de client. În forma actuală, nu aș investi nici echivalentul unui leu în proiectul vostru pentru că oricum v-am oferit mai mult hashing decât meritați.

Concluzie: Merită să investești în ICO-uri?

Răspuns: Acum că am interes direct, evident că trebuie să deveniți naționaliști și să cumpărați la greu WebDollar în momentul lansării, astfel încât eu să mă îmbogățesc. (GLUMESC, NU FACEȚI ASTA!)

Bitcoin, Ethereum, Litecoi și multe alte monede și-au dovedit seriozitatea și puterea de a rezista provocărilor. De ce ar vrea cineva să investească în ceva care abia dacă își justifică existența, cu riscul de a pierde? Ah da, din lăcomie! Sursă Imagine: Coindelite

Părerea mea despre ICO-uri este în general proastă. Marile criptomonede se bucură deja de cei mai buni programatori din domeniu și încearcă să integreze toate ideile bune într-un mod cât mai practic și fezabil. Proiectele apărute după ce Bitcoin și-a arătat potențialul pe piețele financiare mondiale sunt doar scheme de îmbogățire rapidă care ar putea la fel de bine să dispară a doua zi după ce încasează sumele de Ethereum și NEO. Și deși există idei bune, piața criptomonedelor este deja suprasaturată și se poate găsi oricând o platformă funcțională care să integreze planurile unor minți inovatoare. Dar din nou, lumea ICO este noul Vest Sălbatic și una dintre caracteristicile implicate este goana nebunească după aur.

 

Ca întotdeauna, trebuie să precizez faptul că nu sunt consultant financiar, nu pot să substitui unul pentru că nu am pregătire profesională să dau sfaturi privind felul cum alte persoane ar trebui să își folosească banii, iar toate investițiile au un risc pe care fiecare individ trebuie să și-l asume. Pot exista scenarii fericite în care un ICO duce la o creștere cu 1000% a valorii monedelor? Evident că da, însă riscul de a pierde tot este mult mai mare, mai ales în acest punct al dezvoltării. Investiți în așa ceva doar dacă vă permiteți să rămâneți fără investiție, însă dacă dați lovitura, vă rog să îmi spuneți în secțiunea de comentarii cum ați procedat (și eventual să faceți o mică donație site-ului). Până data viitoare, fiți precauți și nu investiți în TRON sau WebDollar!

 

 

Surse:

Doug Polk: https://www.youtube.com/watch?v=c_Ex2dp9MtA

TRON Whitepaper, tradus în engleză: https://drive.google.com/file/d/0B_4PBkNemC7ec1F4WnFXUWc5UHc/view

O analiză amănunțită a promisiunilor făcute de TRON: https://www.reddit.com/r/Tronix/comments/7ovwyu/my_analysis_of_the_tron_whitepaper_v17/?st=jds2kuhg&sh=388d9aea

Articol Medium despre WebDollar: https://medium.com/@adrianmihaistratulat/why-webdollar-can-be-everything-that-bitcoin-failed-to-be-49ad5c7d51ed

Interviu WebDollar la StartUp Cafe: http://www.startupcafe.ro/idei-si-antreprenori/bitcoin-romanesc-webdollar-castigi-bani-pierzi-timp-net.htm

Articol despre WebDollar în Jurnalul Național: http://jurnalul.ro/stiri/social/criptomoneda-romaneasca-la-concurenta-cu-bitcoin-762987.html

WebDollar Whitepaper: http://webdollar.io/public/doc/WebDollar-White-Paper.pdf

 •  
  5
  Shares
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.