Distribuiți conținutul mai departe!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Oricât de stupid ar suna, această întrebare reprezintă o provocare pentru mulți politicieni, juriști și experți financiari din toată lumea. Miza aflată la mijloc presupune includerea criptomonedelor într-o categorie care să le facă mai ușor de înțeles, mai ușor de comercializat și mai ușor de reglementat într-un cadru legal. Însă situația nu este deloc atât de simplă și aceste succesiuni transferabile de cod informatic le crează dificultăți unor minți educate din lume. Sunt criptomonedele valute digitale, comodități precum aurul și argintul, sau acțiuni tranzacționabile ale unor companii?

Dacă lecturăm primul paragraf din documentul fondator scris de Satoshi Nakamoto în 2009, aflăm că Bitcoin este un sistem monetar electronic aflat într-un mediu de transfer împărtășit de către utilizatori ("peer to peer electronic cash system"). Este o reflexie perfectă a idealurilor criptografice ale anarho-capitaliștilor care își doresc să se rupă complet de sistemul financiar mondial pentru a-și crea propriul sistem de valori, iar implementarea s-a dovedit a fi genială. Din păcate pentru intențiile inițiale, creșterea și promovarea Bitcoin au condus la integrarea în sistem a unor mecanisme și instituții indezirabile proiectului inițial: giganți financiari precum CME și Cboe oferă contracte de active în Bitcoin, în timp ce grupul Goldman Sachs investește în regele criptomonedelor. În același timp, guvernele caută să reflementeze această zonă gri a pieței financiare pentru a reuși să colecteze taxe și pentru a pretinde că protejează cetățenii de fraude.

Prin urmare, dat fiind contextul politic și financiar din lume, nicio instituție ierarhizată care a apărut și si-a impus statutul înainte de apariția internetului nu își va dori ca Bitcoin să fie recunoscut ca o valută. În termenii cei mai puritani, monedele sunt emise doar de către guverne și nu poate exista concurență pentru ceva gestionat de banca centrală a unui stat. A spune că o invenție descentralizată este o monedă recunoscută pe piețele internaționale ar putea marca începutul sfârșitului pentru tot sistemul financiar actual, întrucât criptomonedele sunt suficient de capabile pentru a prelua o bună bucată din transferurile monetare ce au loc în lume.

Dar dacă guvernele și băncile nu vor ca Bitcoin să fie recunoscut ca monedă, atunci cum îl vor defini?

Ei bine, aici intervine problema cea mai mare a legiuitorilor: puțini înțeleg procesul și puțini sunt dispuși să acorde recunoaștere și legitimitate unei invenții lipsite de control central și care nu aparține nimănui. Însă există intenția de a taxa criptomonedele și dorința de a le reduce scopul și potențialul în ochii investitorilor, iar ideea de bază a acestei agende este aceea de a submina puterea. De-a lungul anilor, Bitcoin a fost declarat un eșec tehnologic, o glumă proastă a unor tocilari, o schemă piramidală, o schemă Ponzi, o conspirație a vreunui grup globalist, o escrocherie, o bulă și o invenție care se va prăbuși oricând. În ciuda unor astfel de avertismente care, de cele mai multe ori, au venit din partea unor persoane influente din lumea finanțelor și băncilor, Bitcoin a reușit mereu să învingă valul de panică și să atingă un nou maxim istoric. De aceea, cei implicați în afacerea clasificării criptomonedelor trebuie să fie foarte atenție la consecințe.

Sursă Imagine: Gainesvillecoins

Spre exemplu, agenția guvernamentală americană CFTC (Commodity Futures Trading Commission) a definit Bitcoin ca fiind o comoditate. Prin urmare, din punct de vedere legislativ, regele criptomonedelor și toate celelalte invenții derivate se supun regimului de impozitare deja existent în cazul aurului, argintului, petrolului, cuprului, platinei și gazului natural. Aceeași instituție este responsabilă și pentru permisiunea de a rula active financiare pentru Bitcoin. Dar dacă definirea termenilor s-ar fi oprit aici, atunci totul ar fi fost clar și simplu: în funcție de interese și capacitatea de înțelegere a fenomenelor, au apărut și alte definiții.

Securities and Exchange Commission (SEC) a decretat recent că toate criptomonedele sunt titluri de valoare (securities), în timp ce FinCEN (Financial Crimes Investment Network) a făcut referire la aceste invenții digitale ca la niște valute folosite pentru tranzacții online.

Însă lanțul de definiții nu se oprește aici, iar statul american Wyoming oferă o înțelegere proprie pe care încearcă să o sugereze la nivelul Statelor Unite: aceea de monedă de utilitate (utility token) care poate fi folosită pentru a cumpăra și vinde bunuri sau servicii. Acest stat aflat chiar în inima SUA este printre cele mai prietenoase atunci când vine vorba de criptomonede și încearcă să elimine vălul de speculație. Intenția este aceea de a transforma Bitcoin și toate celelalte valute digitale în monede legitime recunoscute în mod formal și impozitate corespunzător, astfel încât să nu se mai discute despre "investiții", ci despre "tranzacții". Este o abordare interesantă și optimistă în ceea ce privește viitorul, iar efortul guvernanților este admirabil.

Ce este Bitcoin la nivel global?

În multe state, printre care se află și România, autoritățile aleg să ignore complet fenomenul pentru că îl consideră nesemnificativ pentru propria dinamică economică. Sunt emise uneori avertismente cu privire la riscurile financiare asociate unor investiții în criptomonede, însă nu se pune problema de vreo amenințare a propriei valute.

Dar în Statele Unite, locul unde s-a realizat prima tranzacție de Bitcoin și zona lumii unde s-au realizat cele mai mari dezvoltări tehnologice ale ultimului secol, criptomonedele sunt o problemă care se vrea a fi rezolvată cât mai rapid. Iar decizia luată de legiuitorii americani va fi cel mai probabil copiată de către aliații din toată lumea și ar putea fi întoarsă în state care caută să exploateze potențialul financiar apărut - întotdeauna vor exista paradisuri fiscale pentru anumite tipuri de activități și momentan Belarus pare să fie statul cel mai prietenos cu toate criptomonedele și evenimentele de tip ICO.

Belarus a legalizat criptomonedele și evenimentele de tip ICO, oferindu-le chiar o scutire de la plata impozitelor pentru primii ani. Sursă Imagine: Bitcoinist

Cel mai probabil se va ajunge la un compromis între titluri de valoare și comodități, însă nu este exclusă posibilitatea ca regiunile autonome din punct de vedere politic aflate în căutarea de investitori din acest sector aflat în dezvoltare să aleagă abordarea Wyoming. Totul se rezumă, în cele din urmă, la deschiderea legiuitorilor către inovație și gradul de conservatorism / protecționism economic al sistemului financiar actual. Cu siguranță se va ajunge la un nivel de impozitare și de monitorizare a tranzacțiilor (mai ales dacă se lucrează cu cetățeni indiferenți față de fenomen), dar până atunci trebuie să se răspundă clar la întrebarea "Ce este Bitcoin?".

Și, așa cum s-a argumentat de-a lungul articolului, este dificil să integrăm ceva nou și inovator într-un cadru restrâns al unor invenții suficient de vechi pentru a fi sinonime cu termenul de capitalism, dar nu suficient de noi pentru a primi actualizări prin intermediul tehnologiei informației. Rămâne de văzut dacă vom vorbi generalizat și formal despre aur digital, valute digitale sau titluri de valoare. Dar indiferent de șablon și etichetă, este prea târziu pentru ca lanțul de blocuri să fie preluat și răsturnat de intenții distructive. Bitcoin va exista în forma actuală cât timp internetul va continua să transmită date și vor exista informații stocate în calculatoare.

Surse:

Satoshi Nakamoto, "Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System", https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Raport CFTC, 15 Septembrie 2015, http://www.cftc.gov/idc/groups/public/@lrenforcementactions/documents/legalpleading/enfcoinfliprorder09172015.pdf

Raport SEC, 11 Decembrie 2017, https://www.sec.gov/news/public-statement/statement-clayton-2017-12-11

Articol Coin Telegraph despre deciziile din Statul Wyoming: https://cointelegraph.com/news/us-wyoming-set-precedent-by-creating-new-asset-class-for-cryptos-hopes-to-inspire-feds

Articol despre decizia FinCEN: https://rroyselaw.com/technology-transactions/cryptocurrency/fincen-issues-guidance-on-bitcoin-and-virtual-currency/

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.