Distribuiți conținutul mai departe!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
Bitcoin a avut o ascensiune fulminantă în ultimul an și faptul că oameni care nu folosesc internetul în mod uzual au ajuns să vorbească despre invenția lui Satoshi Nakamoto demonstrează puterea de care dispun tehnologiile noii ere a descentralizării. Datorită lanțului de blocuri (blockchain), acum putem avea tranzacții de valori și date care se bucură de transparență, rapiditate și siguranță - iar viitorul se prezintă ca o adevărată provocare pentru tot ceea ce este centralizat, ierarhizat și bazat pe convenții anterioare când oamenii nu dispuneau de căi mai eficiente.

Dar dincolo de toate promisiunile oferite pe piețele de schimb și de previziunile speculanților, Bitcoin înseamnă ceva mai mult decât o simplă comoditate care se tranzacționează precum aurul. Iar prezentul articol este menit să explice câteva dintre principiile care stau la baza regelui criptomonedelor. În acest sens, se va răspunde la câteva întrebări de bază pentru a explica exact ce reprezintă Bitcoinul și unde îi este locul printre inovațiile timpurilor noastre.

De ce ar avea cineva nevoie de o monedă independentă și descentralizată? Și de ce trebuie să fie digitală?

În urma deziluziilor cauzate de criza financiară din 2008, când guvernul Statelor Unite ale Americii a ales să împrumute bani și să creeze inflație pentru a salva sistemul bancar, au început să apară nenumărate întrebări cu privire la valoarea reală a banilor și legitimitatea statelor în a determina sistemul de valori. Prototipuri și experimente ale criptomonedelor au existat și înainte de Bitcoin, iar cel mai apropiat dintre ele a fost Bit Gold (o invenție a programatorului, criptografului și juristului american Nick Szabo).

Sursă Imagine: Le Programmeur Maroccain

Însă Bitcoin este produsul progresului tehnologic și filosofic de la începutul secolului al XXI-lea și a introdus un concept de participare colectivă prin intermediul puterii de procesare a calculatoarelor. Geniul lui Satoshi Nakamoto a fost acela de a scrie un algoritm care însumează mai multe mașini de calcul participante prin virtutea contribuției (și nu a numărului de participanți, așa cum era Bit Gold) și substituie cu succes operațiunile pe care le-ar face o bancă prin serverele centrale.

De ce ar avea cineva nevoie de o monedă care să nu fie emisă de către un guvern? Unii dintre avocații Bitcoin îl numesc o bancă elvețiană aflată la îndemâna oricui, văzând în criptomonedă un mijloc de a-și stoca valorile în situația unei noi crize financiare. Pe de altă parte, pragmaticii criptomonedelor sunt mai mult preocupați de integrarea tehnologiei în mediul financiar mondial, cu scopul de a substitui serviciile oferite de bănci. În orice caz, Bitcoin este un răspuns la scepticismul pe care oamenii îl au în legătură cu sistemul financiar internațional - dacă oricând instituțiile financiare se pot prăbuși, atunci există un fel de aur digital care să asigure păstrarea valorii banilor.

În ceea ce privește natura digitală și intangibilă a Bitcoin, se poate spune că este singura modalitate prin care o astfel de invenție poate fi răspândită. Dacă am fi vorbit despre monede neoficiale, atunci acestea ar fi putut să fie confiscate de către guverne și blocate la granițe, astfel încât să nu se mai poată răspândi și să nu mai producă concurență pentru ceva monopolistic precum valutele naționale. Prin natura sa digitală, Bitcoin este o realitate incomodă pentru sistemul financiar intenațional și o tehnologie revoluționară și disruptivă care ar fi fost interzisă de mult timp dacă ar fi existat mijloace de închidere.

Cu ce se diferențiază Bitcoin față de tranzacțiile bancare?

Atunci când folosim cardul bancar pentru cumpărături și este vorba de două instituții bancare diferite, practic încredințăm transferul unui sistem care realizează tranzacții la un anumit interval de timp. În unele cazuri, sumele sunt doar blocate din cont pentru a fi trimise și poate dura până la o săptămână pentru ca băncile să realizeze schimburile între ele. Pentru cumpărător nu contează prea mult, dar comerciantul poate primi banii cu întârziere și situația nu este mereu convenabilă.

Bitcoin (și criptomonedele derivate) se bazează pe un sistem descentralizat de validare a tranzacțiilor, unde instrucțiunea de a trimite bani din punctul A în punctul B este preluată și verificată instant de toți participanții din rețea. Măsura este necesară pentru a evita situația în care aceiași bani sunt cheltuiți de două sau mai multe ori pentru a profita de procesarea mai lentă decât sistemul de trimitere. Comenzile sunt validate pe rând și fiecare nod ține un registru al tuturor operațiunilor, astfel încât să nu existe fraude.

Acest infografic explică detaliat ce se întâmplă atunci când se efectuează o tranzacție în Bitcoin. Sursă Imagine: Steemit

În toate situațiile, indiferent cât de congestionată este rețeaua, o tranzacție cu Bitcoin se face mai rapid decât în cazul băncilor sau al instituțiilor financiare de tip Western Union sau Money Gram (validarea se execută automat la fiecare 10 minute!), iar avantajul major este că exact aceeași sumă trimisă este cea care ajunge. Nu se folosesc intermediari care să garanteze, să oprească sume și să proceseze sistemul în schimbul unor comisioane pentru că astfel de invenții sunt specifice unor timpuri când internetul și era digitală nu existau pentru a ne facilita comunicațiile.

Un dezavantaj major în cazul Bitcoin, care va trebui să fie rezolvat prin îmbunătățiri ale sistemelor de validare și transfer, este acela că nu există predictibilitate în ceea ce privește timpul de execuție. Tranzacțiile trimise acum ar putea să fie executate în cele 10 minute până la următorul moment de validare sau într-o zi, în funcție de cât de congestionată este rețeaua și cât de multe calculatoare sunt conectate pentru a contribui la validare prin puterea lor de procesare.

Ce presupune minarea de Bitcoin?

Termenul de "minare" sau "mining" nu este tocmai fericit pentru context pentru că se referă doar la beneficii, fără a menționa procesele implicate. Pe scurt, prin punerea în comun a puterii de procesare a unui calculator (termenul de specialitate folosit fiind "hashing") se contribuie la validarea tranzacțiilor care se efectuează în sistem. În același timp, pentru a încuraja participanții să își păstreze calculatoarele conectate, algoritmul Bitcoin propune probleme de matematică a căror dificultate se află în continuă creștere.

Așa arată un centru pentru minat Bitcoin din Islanda. Sursă Imagine: Business Insider

De fiecare dată când un calculator rezolvă una dintre probleme, el primește drept recompensă o cantitate de Bitcoin stabilită prin convenție unanimă între noduri (cândva numărul era de 12.5 monede, dar cantitatea scade la fiecare 210.000 de blocuri). Dar întrucât dificultatea se află în plină creștere, s-a ajuns într-un punct unde componente de ultimă generație nu mai fac față singure și minerii folosesc întregi hale pline de calculatoare pentru a continua afacerea.

Algoritmii folosesc un sistem de tip "Proof of Work" (dovada muncii) pentru a înregistra care dintre participanții la rețea a rezolvat problema matematică și primește recompensa.

Momentan prețul global de minare a unui singur Bitcoin este de 6000 de dolari - iar estimarea se bazează doar pe costurile de energie și nu ia în calcul investițiile în echipamente. Tocmai acest cost de producție, combinat cu ideea de cantitate limitată, ajută la garantarea unui preț mare pentru monedă. Toate activitățile economice trebuie să aibă profit pentru a putea să se desfășoare.

De ce este Bitcoin deflaționist și care este masa monetară maximă?

Așa cum am precizat anterior, Bitcoin este un răspuns critic adus sistemului financiar internațional. Întrucât anul 1971 a pus capăt maselor monetare garantate de cantități echivalente de aur și s-a legitimat un sistem de împrumuturi și inflație controlată de către băncile centrale ale fiecărui stat, au intervenit multe nemulțumiri cu privire la deprecierea sumelor de bani. Bitcoin este realizat tocmai în acest spirit, având o cantitate maximă de 21 de milioane de monede - din care 16.8 milioane se află deja în circulație.

Prețul Bitcoin este generat de raportul cerere-ofertă, într-un context în care oferta se află în scădere și cererea crește permanent. Sursă Imagine: Peak Prosperity

Singura modalitate de a crește masa monetară este aceea de a rezolva probleme matematice complexe în timp ce validezi tranzacțiile din sistem, iar programul algoritmic este făcut în așa fel încât moneda cu numărul 21 de milioane să fie eliberată în anul 2140. Și cum 80% dintre monede au fost deja minate, ne putem aștepta la o creștere în valoare a Bitcoinului care se datorează rarității.

Ce este mai exact lanțul de blocuri (blockchain)?

Pe scurt, lanțul de blocuri este cea mai mare inovație tehnologică pe care o aduce Bitcoin. Chiar dacă moneda va fi abandonată cândva, tehnologia de stocare a datelor și de constituire a unui registru agreat de către toți participanții (ledger) va fi preluată și folosită pentru mai multe cauze și scopuri.

Spre exemplu, lanțul de blocuri permite stocarea tuturor operațiunilor validate în sistem într-un mod transparent, astfel încât fiecare monedă emisă are un istoric al circulației care poate fi urmărit oricând. Banca Națională a Românei nu poate avea vreodată cunoștință despre ceea ce se întâmplă cu fiecare bancnotă sau monedă pe care o emite, însă sistemul de la baza Bitcoin aduce această inovație.

Adevărata inovație a Bitcoin este lanțul de blocuri, un sistem bazat pe consens care nu poate fi spart sau fraudat. Sursă Imagine: Stack Exchange

Mai mult, există și beneficii de securitate: dacă va apărea un grup mai mare de calculatoare care va încerca să deturneze Bitcoin și să anuleze toate tranzacțiile validate până acum, îi va fi imposibil. Ceilalți participanți vor respinge automat cererile și un lanț paralel "trădător" nu va putea niciodată să îl ajungă din urmă pe cel principal pentru a-i luat locul. În consecință, tranzacțiile în Bitcoin sunt definitive și ireversibile, ceea ce înseamnă că nicio autoritate nu poate interveni pentru a confisca sau întoarce sume care au fost trimise.

Poate Bitcoin să fie închis sau reglementat?

Bitcoin va exista atât timp cât internetul va fi funcțional. Indiferent câte servere de minare sunt închise forțat și câte avertismente sunt lansate de către guverne, atât timp cât există conexiuni la internet oricine de oriunde poate să descarce algoritmul Bitcoin pentru a relua procesul de validare a tranzacțiilor. Totul este salvat într-un registru și va fi ireversibil în raport cu încercările de cenzurare sau închidere. Chiar dacă toate calculatoarele care procesează Bitcoin ar exploda printr-un miracol, monedele ar continua să existe în adresele electronice ale posesorilor și va fi o chestiune de timp până când se cumpără alte sisteme care să continuie să valideze tranzacțiile. Și dacă internetul este închis definitiv, se pot găsi alternative penru rețele asemănătoare, chiar descentralizate.

Au existat incidente majore în istoria relativ scurtă a monedelor, cu site-uri ale unor comercianți în Bitcoin care au fost sparte și jefuite (cazul Mt. Gox) și acuzații de folosire pentru trafic de droguri și arme (cazul Silk Road). Ambele situații au fost urmate de prăbușiri masive ale prețului, însă de fiecare dată s-a ajuns la un nou maxim istoric.

ATM-urile Bitcoin sunt prezente în toată lumea și permit vinderea sau cumpărarea de criptomonede. În același timp, prea puține guverne au luat măsuri radicale împotriva criptomonedelor și majoritatea au preferat să impoziteze. Sursă Imagine: ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images

În același timp, Bitcoin este încă raportat la valoarea monedelor fiat (emise de către guverne) și există instituții care oferă bani lichizi pentru aceste monede, precum și magazine care acceptă plăți în criptovalute (în România avem F64, PC Garage, Vola, Hotel Caro, Muziker și mulți alții). Guvernele pot interveni pentru a interzice astfel de transferuri și practici, pot solicita ca toate portofelele electronice să fie înregistrate și declarate cu numele real al posesorilor și pot interzice evenimentele de tip ICO (Initial Coin Offering, un mod de a solicita finanțare pentru proiecte).

Însă cel mai probabil că viitorul apropiat va aduce impozite mari în ceea ce privește veniturile obținute din criptomonede. Probabil că se vor folosi exact aceleași cote valabile deja pentru metale prețioase sau acțiuni de la bursele de valori. Pentru mulți dintre cetățeni, taxarea reprezintă un mod de recunoaștere oficială a valorii și de garantare a unui interes al statului în domeniu. Prin urmare, efectul adus de impozitare ar putea fi chiar pozitiv, pentru că oamenii vor vedea măsura ca pe un transfer de încredere.

Vreau să cumpăr Bitcoin, cum procedez?

Există sute de site-uri care vând Bitcoin, însă doar câteva dintre ele au toate licențele și autorizațiile pentru a accepta plăți în bani reali. Cel mai mare dintre ele este Coinbase, însă din păcate serviciile lor nu sunt disponibile în România. Prin urmare, voi recomanda două exemple din Uniunea Europeană (care evident că plătesc taxe în interiorul Uniunii, ceea ce înseamnă că toți avem de câștigat - cel puțin in teorie).

Dacă sunteți la început și vreți să vă obișnuiți cu tranzacțiile și cu piața, vă recomand contul virtual de la eToro. Practic vă sunt oferiți 100.000 de dolari într-un cont de simulare și puteți să vă jucați puțin pentru a vedea cum fluctuează prețurile și care sunt strategiile pe termen lung și scurt. Nu este o platformă ideală pentru a investi în criptomonede pentru că nu vă permite să transferați monedele într-un portofel propriu și toate operațiunile se execută din interiorul interfeței lor. În același timp, suma minimă pentru a începe un portofoliu de investiții este de $500, ceea ce poate reprezenta un preț prohibitiv. Dar contul demo gratuit este perfect pentru a învăța și chiar îl recomand.

Etoro este o platformă prietenoasă cu începătorii și pe mine m-a ajutat să învăț elementele de bază. O recomand doar pentru contul demo gratuit, dar nu recomand neapărat să investiți pe site din cauza comisioanelor mari. Sursă Imagine: Crypto Coin Trade

Celălalt site pe care îl recomand, dar care necesită cunoștințe tehnice ceva mai multe despre felul cum funcționează criptomonedele și se recomandă avansaților, este Bitstamp. Este o companie britanică a cărui sediu se află în Luxemburg, are un istoric bun în ceea ce privește securitatea și se bucură de toate funcțiile avansate care țin de transferul monedelor. În urma unei înregistrări și validări (care poate dura până la 2 săptămâni și presupune înscrierea actului de identitate și a dovezii de domiciliu, pentru a evita evaziunea fiscală și finanțarea organizațiilor teroriste) poți folosi cardul bancar pentru a cumpăra Bitcoin, Ethereum (care poate fi folosit pentru a finanța evenimente ICO), Litecoin, Ripple (XRP) și Bitcoin Cash. Monedele pot fi trimise într-un portofel propriu pentru a fi stocate sau pentru a fi folosite la cumpărarea de alte criptomonede mai mici de pe site-uri precum Bittrex și Binance.

Strategia cea mai bună este de a cumpăra atunci când prețul este în scădere și de a vinde pentru profit. În orice investiție se poate întâmpla ca estimările să fie eronate, dar cel mai important este să avem răbdare până când prețul urcă la un prag care ne aduce profit. Niciodată banii nu sunt pierduți până când obiectul de valoare, acțiunea, obligațiunea, comoditatea, sau criptomoneda nu este vândută la un preț care aduce pierderi.

Din același motiv se recomandă ca sumele investite să fie doar cele pe care investitorul își permite să le piardă! Nesăbuința pe termen scurt, exemplificată cel mai bine de oamenii care și-au ipotecat casele pentru a investi în Bitcoin în luna decembrie, poate să aibă efecte pe termen lung, timp în care banii să devină necesari. La fel ca la bursă, o singură știre proastă poate să prăbușească piața sau un eveniment fericit neașteptat poate să aducă beneficii investitorilor. Niciodată experiențele anterioare nu sunt 100% repetabile și trebuie să știm foarte bine în ce investim. Sfârșitul sfârșitului, când valoarea ajunge la 0, este imposibil de atins din punct de vedere informatic și matematic. Dar asta nu înseamnă că fluctuațiile de preț nu pot exista pe termen extins.

În același timp, țineți minte că eu nu sunt consultant financiar, scopul meu este doar de a informa și de a oferi opinii, iar toate investițiile au risc și sunt făcute individual, prin apelarea la autonomie și liber arbitru. Trebuie să trecem printr-un filtru critic toate informațiile pe care le primim și să analizăm mereu raportul cost-beneficii.

 

Dacă aveți și alte întrebări, pe puteți adresa în secțiunea de comentarii. Voi încerca să răspund la ele și voi completa articolul pe parcurs.

 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.