Distribuiți conținutul mai departe!
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares
Ipoteza de la care pornește acest articol este foarte simplă: de-a lungul istoriei moderne a României au existat câteva momente cheie când cetățenii au avut averile confiscate sau s-a produs o inflație masivă care a scăzut drastic puterea de cumpărare. Ambele situații au fost cauzate de schimbări radicale de regim și au întors la 180 de grade balanța de puteri: de la împroprietăririle făcute de Al. I. Cuza în 1864 și până la confiscarea proprietății private și colectivizarea forțată adusă de regimul comunist înființat de Gheorghe Gheorgiu Dej și Petru Groza, românii au învățat că statul nu le poate garanta stabilitate sau predictibilitate în activități economice.

Mai mult, erorile grave făcute de guvernul lui Petre Roman la începutul anilor 1990 au crescut rata inflației undeva la peste 300% și au afectat într-un mod grav puterea de cumpărare a cetățeanului de rând. În limbaj simplificat, banii aveau o valoare de peste 4 ori mai mică decât în perioada de referință și prețul produselor a crescut pe măsură. În graficul de mai jos putem vedea o istorie întreagă de erori făcute de guvernul României și Banca Națională în emiterea de masă monetară și împrumuturi - în loc să stabilizeze economia, au cauzat crize și momente de nesiguranță.

Sursă Imagine: Trading Economics

Ideea fundamentală din spatele Bitcoin este de a crea o monedă care separă statul de bani și oferă toate avantajele pe care valutele guvernamentale (fiat) le omit. Iată doar câteva dintre aceste avantaje:

 1. Bitcoin are o masă monetară fixă și știm că niciodată nu vor exista mai mult de 21 de milioane de unități.
 2. Bitcoin nu este emis de niciun guvern și nu se supune legilor emise de vreo autoritate centrală umană. Legea din Bitcoin este codul scris de către Satoshi Nakamoto, dezvoltat de programatorii care au preluat sarcinile de lucru și revizuit de mii de informaticieni și criptografi competenți.
 3. Bitcoin prezintă toate informațiile într-un mod transparent. Nu există tranzacții secrete sau ascunse de ochii publicului, toate datele din rețea sunt accesibile oricui și codul în sine este publicat în regim open-source pentru a putea fi consultat sau refolosit pentru alte proiecte.
 4. Existența Bitcoin nu este amenințată de relații diplomatice dintre state, politici de guvernamentale, sau atacuri informatice simple. Prețul este variabil doar pentru că piețele îl raportează la monede guvernamentale (dolari, euro, lei) aflate în fluctuație continuă, iar securitatea actuală a rețelei asigură o rezistență soidă chiar și în fața unor amenințări cu super calculatoare guvernamentale.
 5. Bitcoin nu poate fi cenzurat sau confiscat. Oricine poate să își creeze un portofel pentru a efectua tranzacții care nu pot fi interceptate pentru a fi oprite de către terți, iar partea de confiscare este mult mai dificilă decât în cazul aurului, a lichidităților și a conturilor bancare. Proprietatea privată este sfântă și statul nu își poate băga nasul cât timp regimul politic este încă democratic și liberal (dar chiar și în regimuri autoritare ar exista dificultăți).
 6. Bitcoin aplică într-un mod excelent teoria jocului: este mult mai profitabil din punct de vedere financiar să folosești puterea ta de procesare pentru a participa la sistem prin minare decât să încercă să răstorni sistemul (ceea ce ar fi foarte costisitor).

Iată ce spune criptograful american Ralph Merkle despre Bitcoin ca formă de viață de pe internet.

Dacă ne gândim la istoria ultimilor 30 sau chiar 100 de ani din România, atunci Bitcoin chiar devine o alternativă bună pentru economie

Momentan, Bitcoin este o alegere populară printre cetățenii statelor autoritare ale căror economie se prăbușește. Un exemplu bun este Venezuela, unde hiperinflația îi face pe oameni să folosească alternativa Bitcoin pentru a face plăți și pentru a emigra către alte țări, în ciuda faptului că acțiunile sunt ilegale. Atunci când prețul alimentelor crește de la o zi la alta în moneda națională, orice alternativă accesibilă este mai mult decât binevenită.

Dacă părinții noștri ar fi avut ocazia de a schimba leii în Bitcoin în 1990, atunci ar fi evitat hiperinflația din perioada guvernului Petre Roman și s-ar fi bucurat de un control sporit asupra propriilor bani. Dacă bunicii noștri ar fi putut să dețină BTC atunci când au venit comuniștii, atunci ar fi avut alte posibilități pentru a negocia cu guvernul partea de colectivizare - în fond, cum ar putea cineva să confiște o avere protejată de criptografie, care poate fi accesată doar cu ajutorul cheilor/parolelor proprietarului?

Data viitoare când vor exista tentative de răsturnare a ordinii politice și de schimbare a regimului, moneda națională va avea de suferit - mai ales în piața speculativă de astăzi, unde bursele Forex îi încurajează pe participanți să fie lacomi și să penalizeze orice deviere de la normele economice internaționale. Prin urmare, Bitcoin va putea fi văzut ca un plasament de urgență sau o cale de comunicare și liber schimb cu exteriorul. Mai mult, existența unei monede pe care statul nu o poate controla încurajează dialogul și colaborarea: dacă guvernul vrea să-și păstreze autoritatea și să evite situația neplăcută în care moneda pe care o emite devine nepopulară, atunci trebuie să ofere motive raționale și pragmatice. În fond, oamenii acționează mai degrabă în funcție de propriile interese economice decât prin raportare la sentimente de patriotism sau ordine ale guvernului (fenomen care se observă în valul de emigrație al românilor).

Generația noastră are o șansă unică și poate să negocieze de la egal la egal pentru a obține politici monetare favorabile. Bitcoin nu înseamnă doar libertate economică, ci și un mijloc de a determina propriul guvern să fie mai transparent și să lucreze mai mult în interesele tale (într-un fel, poate fi considerat o modalitate de a protesta și de a exprima nemulțumiri). Prețul unui BTC în dolari, euro sau lei este înșelător: un bitcoin va fi tot timpul un bitcoin și va reprezenta permanent o unitate din masa monetară fixă de 21 de milioane. Oferta limitată și cererea aflată în creștere înseamnă că valoarea unui BTC se află în creștere - iar prețul în alte monede va ține pasul cu aceste dinamici.

Probabil că într-un articol viitor voi prezenta și diferența dintre valoare și preț - însă până atunci trebuie să înțelegem că o monedă universală, care nu este controlată sau emisă de către un guvern al lumii și care se tranzacționează liber poate schimba radical felul cum ne raportăm la bani. Guvernele în sine trebuie să devină mai deschise și mai precaute în politicile economice pentru că riscă să piardă teren și credibilitate. Și dacă momentan masa populației nu este încă pregătită să folosească o valută care există doar pe internet, situația va arăta complet diferit în două generații când Bitcoin va fi atins masa monetară totală de 21 de milioane și devine o raritate.

 

 

 •  
  4
  Shares
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Share:
Scris de Vlad Costea
Fondator al site-ului Lumea Cripto, entuziast al criptomonedelor și student doctorand care scrie o teză despre descentralizarea guvernanței internetului (împotriva voinței profesorului coordonator). Îmi place să scriu și în timpul liber colaborez cu Litecoin Foundation pentru newsletterul lunar, dar și cu revista NIVELUL2 (unde recenzez jocuri retro). Am aflat prima dată despre Bitcoin în anul 2014 când studiam la Paris și mi s-a cerut să realizez o prezentare despre tehnologia care stă la baza lui, dar am fost prea fraier să cumpăr câteva unități și trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că am ajuns prea târziu la petrecere și nu voi deveni niciodată milionar în criptomonede. Din fericire, scopul meu nu este îmbogățirea și cred mai degrabă în puterea tehnologiei de a schimba felul cum tranzacționăm valori, semnăm contracte și interacționăm cu tehnologia.